NOVA GRADIŠKA: HVIDR-a obilježila Dan sjećanja na žrtve Vukovara i Škabrnje

1455 0

U spomen na sve ubijene, nestale, zatočene hrvatske branitelje i civile u Vukovaru i Škabrnji stradale u srpskoj agresiji 1991. godine.

Sukobi kreću  1. Svibnja 1991 kada su prvi hrvatski redarstvenici krenuli skidati srpsku zastavu u Borovu selu  ranjena  su 2 policajca i zarobljena 2 policajca. Odmah nakon toga hrvatski policajci su krenuli po zarobljene suborce ali je došlo  do otvaranja vatre sa četničke strane te je poginulo 12 Hrvatskih policajaca a tijela nekih od njih bila su masakrirana. Početkom kolovoza počinje granatiranje grada Vukovara.
Veći sukobi su krenuli 25.kolovaza 1991. Grad Vukovar je bio u okruženju 87 dana.

2.717  hrvatskih branitelja i civila je ubijeno ili poginulo. Iz potpuno razrušenog Vukovara protjerane su gotovo 22.000 ljudi, a u srpske logore odvedeno je više od 5.000 branitelja i civila.

Na popisu nestalih Vukovarsko Srijemske županije je 531 osoba , a samoga Grada Vukovara za 386 osoba se još uvijek traga.

Tog istog dana kada su četnici okupirali  Vukovar izvršen je napad na Škabrnju gdje su četnici napravili pokolj na 84 Hrvatska branitelja i civila te sravnali selo sa zemljom.

Sva ova sjećanja na žrtve Domovinskog rata su stalno u nama to nije samo Vukovar i Škabrnja nego su to sva ratišta diljem ljepe naše gdje se ginulo i gdje su što mi pričamo hrvatski ratnici davali sebe za stvaranje ljepe naše.
Danas su to dani ponosa, duboke emocije , od spremnosti davanja vlastitog života za slobodu i dostojanstvo hrvatskog naroda.

Svim žrtvama poklonila se Hrvatska. Kako bi odali počast njegovim herojima i svim braniteljima koji su dali živote za stvaranje Lijepe naše HVIDR-a NG je u suradnji  sa  navijačima BBB i Torcide  organizirala paljenje lampiona  .  kretanjem  kolone : Dom hrvatskih branitelja– Relkovićevom ulicom do Spomenika poginulih branitelja. Nastavak kretanja kolone je ulicom Petra Svačića do kružnog toka (kaufland) gdje će se kod murala odati počast poginulim herojima paljenjem baklji.
Daljnje kretanje kolone i paljenje lampiona je bio povrat istim  ulicama sve do  Doma hrvatskih branitelja
U znak sjećanja  na heroje Vukovara i Škabrnje pokazujemo da ih nismo i da ih nikada nećemo zaboraviti.

Na kraju se zahvaljujemo navijačima BBB i Torcide koji su već niz godina zajedno sa nama u ovoj organizaciji , te gradu Nova Gradiška na pokroviteljstvu .(HVDR-a Nova Gradiška)

Related Post