Predstavljen projekt “S osmjehom u školu”

889 0

Slavonski Brod, 4. studenog 2015. – U Velikoj vijećnici županijske uprave danas je predstavljen projekt „S osmjehom u školu” koji je usmjeren prvenstveno na unapređenje sustava neposredne podrške učenicima s teškoćama u razvoju

u osnovnim i srednjim školama kojima je osnivač Brodsko-posavska županija.

 

U uvodnom izlaganju, projekt su ukratko predstavili župan Danijel Marušić i zamjenica župana Dunja Magaš koji su naglasili kako je projekt održiv, a putem njegove provedbe, odnosno putem inkluzivnog obrazovanja osigurat će se bolji školski uspjeh i podići razina uvažavanja individualnih razlika za 56 učenika s teškoćama u razvoju iz 21 škole na području županije. Tako će kontinuirana i kvalitetna potpora učenicima s teškoćama u razvoju biti osigurana tijekom odgojno-obrazovnog procesa u školskoj godini 2015./2016. Nešto više o njegovoj svrsi govorila je i voditeljica projekta Anica Vukašinoviću ime Upravnog odjela za obrazovanje, šport i kulturu koji je ujedno i nositelj projekta, rekavši kako će se educiranjem i angažiranjem pomoćnika u nastavi učenicima s teškoćama u razvoju omogućiti postizanje boljih rezultata u učenju, postići uspješnija socijalizacija i jačanje samopouzdanja, odnosno stvorit će se pretpostavke za postupno osamostaljivanje u radu kod takvih učenika. Realizacijom projekta „S osmjehom u školu” omogućit će se integracija učenika s teškoćama u razvoju u redovna razredna odjeljenja u osnovnim i srednjim školama u kojima će i ostali učenici razvijati svijest o prihvaćanju i poštivanju različitosti, te toleranciju prema osobama s posebnim potrebama kao i drugim marginaliziranim skupinama.

 

Okupljene je pozdravio i direktor CTR-d.o.o, Razvojne agencije Brodsko-posavske županije. Dragan Jelić, jedne od partnera na projektu, koji je uz važnost samog projekta, naglasio i potencijale europskih sredstava, jer je upravo ovaj projekt financiran u okviru operativnog programa „Učinkoviti ljudski potencijali”, odnosno u okviru prioritetne osi 3: „Obrazovanje i cjeloživotno učenje”.

 

Kako se moglo čuti na današnjem skupu projekt obuhvaća četiri grupe aktivnosti:

 

  1. Selekcija pomoćnika u nastavi za učenike s teškoćama u razvoju i njihovo uvođenje u rad čime je planirano zapošljavanje čak 50 pomoćnika u nastavi u 20 osnovnih i jednoj srednjoj školi.
  2. Rad pomoćnika u nastavi kojim će se osigurati neposredna podrška za 56 učenika s teškoćama u razvoju u trajanju od 8 mjeseci u školskoj godini 2015./2016.
  3. Promidžba i vidljivost ovom aktivnosti nastojat će se podići svijest građana Europske unije o ulozi i ostvarenju kohezijske politike i fondova i o rezultatima i učincima projekta, putem informativnih aktivnosti putem medija, publikacija i organiziranjem raznih radionica.
  4. Upravljanje projektom – za učinkovitu provedbu projekta pobrinut će se stručne službe u osnovnim i srednjim školama putem za to predviđenih koordinatora, odnosno Upravnog odjela za obrazovanje, šport i kulturu iCTR d.o.o. –   Razvojne agencije BPŽ koja je ujedno i partner na projektu.

 

Na kraju valja istaknuti kako je nositelj ovog projekta vrijednog 2.095.525,00 kn od čega su potpore EU fondova u visini od 1.989.525,00 kn, Brodsko posavska županija a razdoblje njegove provedbe je od 4. rujna 2015. do 3. rujna 2016. godine. Partneri projekta suCTR-d.o.o – Razvojna agencija Brodsko-posavske županije , te osnovne škole iz Adžamovaca, Bebrine, Cernika, Davora, Donjih Andrijevaca, Dragalića, Garčina, Gundinaca, Nove Gradiške, Nove Kapele, Okučana, Oriovca, Rešetara, Sibinja, Sikirevaca, Starog Petrovog Sela, Slavonskog Šamca, Velike Kopanice, Vrbove, Vrpolja, kao i Industrijsko obrtnička škola iz Slavonskog Broda.

 

Related Post

VATROGASTVO KAO OBITELJSKI POZIV

Autor - 17/02/2020 0
Kroz priče s vatrogascima upoznat ćete svakodnevne ljude čiji je životni poziv isprepleten s obitelji, tradicijom i dugogodišnjom predanosti vatrogastvu…