MJESEC HRVATSKE KNJIGE U GRADSKOJ KNJIŽNICI

1051 0

NOVA GRADIŠKA, 6. studeni 2015. – ZAIGRANA POETIKA SVJETLOSTI I RIJEČI , naziv je posebno kreativne fotografsko-literarne radionice održane povodom obilježavanja ovogodišnjeg “svjetlosnog” MJESECA HRVATSKE KNJIGE

u Studijskoj čitaonici odjela za odrasle GKNG, a u organizaciji GKNG i ETŠ i ekonomske škole Nova Gradiška.

 

Voditeljica radionice bila je Daliborka Bilogrević, prof. hrv.jez. i književnosti U ETŠ i ekonomskoj školi NG, a suvoditeljica Mirjana Pranjić, knjižničarka GKNG. Radionicu je svečano “otvorio” Lovro Tkalčec, uč. 3. r. Glazbenog odjela OŠ “Mato Lovrak” NG (nastavnik: Tomislav Ratković, Odjel truba; voditeljica OGŠ Ana Turkalj). Pozdravne riječi uputila je organizatorica događanja, knjižničarka Mirjana Pranjić, upoznavši učenike i goste s programom i značenjem ovogodišnjeg MHK-e, fotografijom te malim zanimljivim naputkom o stvaranju “coll-teen” fotografija.

 

U stručno, emocionalno i “svjetlosno” značenje radionice, uputila nas je prof. hrv.jez. i književnosti te idejna začetnica projekta, Daliborka Bilogrević.

 

Uslijedila je radionica s motivacijskim uvodom interpretacije pjesama poznatih hrvatskih pjesnika o svjetlosti (učenici Ivona Barišić i Domagoj Vuković, Matej Štefanac), a zatim izlaganja učenika Daria Batala, uč. 3.e r., Dominika Juranovića, uč.3 f r. te Klaudija Šokića, uč.4f r. -voditelja “radnog” dijela radionice. Prof. Bilogrević upoznala nas je sa svakim pojedinačnim radom i njihovim autoricama i autorima (Marko Solić, Emil Lalić, Luka Čavlina, Kristijan Blažević, Matija Balić , Matej Štefanac, Ivona Barišić, Domagoj Vuković, Klaudija Šokić, Dario Batalo, Dominik Juranović..). Radovi su doista lirski i dojmljivi i zaslužuju da dođete uživati u njima te da Vas potaknu na kreativno fotografsko stvaralaštvo i istinsku poveznicu s lektirom i djelima književnosti iz nastavnog programa koja nikako ne moraju biti izvor muke i dosade već stvaralaštva i duhovnog rasta,

 

Radionicu su s radošću pratili i djelatnici ETŠ i ekonomske škole; dipl. pedagoginja Mira Linjaković, vjeroučiteljica Patricija Brdar, djelatnici GKNG; Branko Kolić, Anka Višić i Biljana Dakić te prof. hrv. jez. Morana Plavac iz OŠ Ljudevita Gaja s mladim “gajevcima”, učenicima 8.r., ljubiteljima umjetnosti i fotografije: Matijom Ozdanovac, Enom Mihaljević, Gabrijelom Pandža i Matkom Vojnićem, našim vjernim članovima i mladim suradnicima.

 

Izložbu ZAIGRANA POETIKA SVJETLOSTI I RIJEČI koju su postavile M.Pranjić i D.Bilogrević s učenicima 3.e. 3.f i 4.f r. ETŠ i ekonomske škole NG), možete razgledati od četvrtka, 06.studenog do četvrtka, 12.s tudenog 2015. u Studijskoj čitaonici Odjela za odrasle, a zatim u prostoru ETŠ i ekonomske škole Nova Gradiška. (B.D.)

Related Post