NOVA GRADIŠKA – POBOŽNOST KRIŽNOG PUTA NA VREBINOM BRDU

824 0

Autorica Višnja Mikić

 

Odano je dužno poštovanje nevinim žrtvama poraća Drugog svjetskog rata te sudionicima brojnih Križnih putova 

NOVA GRADIŠKA – U Velikom tjednu, točnije na Veliku srijedu, kao i svake korizme, na novogradiškom Vrebinom brdu, vjernici su se  tradicionalno okupili na pobožnost Križnog puta. Molitvom u dubokoj korizmi   i na taj način   odano je dužno poštovanje nevinim žrtvama   poraća Drugog svjetskog rata  te sudionicima brojnih Križnih putova, uglavnom Hrvata domoljuba,  kojih je velik broj, bez suđenja i svjedoka, ubijen  na više lokacija i stratišta u Novoj Gradiški i na širem novogradiškom području, među njima  na Kovačevačkom, Mašićkom, Vrebinom brdu te u Maloj.  Prije toliko godina I njihove patnje suobličene su Kristovim patnjama.

Pobožnost Križnog puta kao i druga molitvena okupljanja na Vrebinom brdu potiče   Mato Modrić, predsjednik Udruge ratnih veterana 121 novogradiške brigade HV, koja je organizator okupljanja i sjećanja te  obilježavanja dana stradavanja mučenika. Sve je  počelo   prije 25 godina pojedinačnim i dolascima u manjim skupinama vjernika, od 2005.g. okupljanje je organizirano  i   od 2007. g. u sve većem broju.

Ovogodišnju pobožnost Križnog puta vodio je  prečasni Mario Sanić, župnik župe Bezgrješnog začeća BDM Nova Gradiška i arhiđakon Posavskog arhiđakonata Požeške biskupije. 

Na Vrebinom brdu će se svi ponovo okupiti sredinom svibnja, uz obljetnicu bleiburške tragedije.

Arhiđakon Sanić zahvalio je svima na dolasku na ovo mjesto mučeničke smrti mnogih domoljuba i svima je čestitao najveći kršćanski blagdan, Uskrs.

Related Post