NOVAGRA PREDSDTAVLJA DOBITNIKE GRADSKIH PRIZNANJA

733 0

NOVA GRADIŠKA, 16. prosinac 2015. – nagrada grada, najveće gradsko priznanje za 2015. godinu dobila je HKUU „Trenk“. Priznanje su na svečanoj sjednici Gradskog vijeća upriličenoj u povodu Dana grada uručili predsjednik Gradskog vijeća Josip Mikšić i gradonačelnik Željko Bigović.

 

Udruga je osnovana u župi Kraljice svete Krunice 1994. i djeluje već 21 godinu. Oni su dokaz da se i bez vlastitoga prostora može raditi, ako imate volju, ako vas vodi ljubav i naravo ako imate razumijevanja okoline. Za TRENK  je razumijevanje od samoga početka pokazala OŠ Mato Lovrak  u kojoj vrijedno uvježbavaju svoje programe. Broje 75 članova, od toga je 50 u skupini odraslih, a 25 su članovi mlađe i starije dječje skupine.

Vrijedno radi pet sekcija: Tamburaška čiji članovi njeguju i žele sačuvati postojanje tradicijskih glazbala – tamburice i samice. Stariji svoje znanje prenose na mlađe, a u pripremi je i radionica pod nazivom „Učimo svirati tamburu“:

Uz pomoć tamburaške uspješno djeluje i folklorna sekcija koja od zaborava čuva i njeguje tradiciju pjesme i plesa, narodne nošnje, koje su čuvane u škrinjama njihovih baka. Jedan dio nošnji je u vlaništu Udruge, a veliki dio  je privatno vlasništvo. Izradile su ih same članice  i ponosno u njima nastupaju.

Poznata je i njihova Dramska sekcija koja broji oko 15-ak članova. Njome žele oživjeti stare običaje koji su već gotovo zaboravljeni, nošnju i uporabne predmete toga  vremena. Posebnu pozornost posvećuju izričaju gotovo svih sela koja gravitiraju Novoj Gradiški. Dramskim igrokazima na duhovit način pokazuju tradiciju seoskog života i mentalitet naših ljudi, ali prate i aktualne današnje trenutke. Važno je istaknuti da je DRAMSKA SKUPINA 2008. Predstavljala BPŽ na „48. Festivalu Kazališnih dramskih amatera Hrvatske“ u Kastvu i tada su s predstavom MIRAZ  nominirani u prve tri skupine u kategoriji ČUVANJA HRVATSKE KULTURNE BAŠTINE. Njihova članica MILKA ORŠULIĆ primila je tada posebno festivalsko priznanje za žensku ulogu u istoimenoj predstavi.

Pjevačka sekcija njeguje i prezentira stare hrvatske pjesme, ali i pjesme novijega vremena. Pri tome uvježbavaju i višeglasno pjevanje.

Posebno se ponose DJEČJOM SEKCIJOM, koja djeluje u dvije skupine. U mlađoj su djeca predškolskog uzrasta i uče neke zaboravljene igrice, brojalice, jednostavnije dječje napjeve. Stariju slupinu čine djeca uzrasta razredne nastave, dakle od 1. do 4. razreda osnovne škole i oni uvježbavaju dječje pjesme i plesove prilagođene njihovom uzrastu. Obje dječje skupine redoviti su sudionici na Smotrama dječjeg folklora na „Brodskom kolu“-Igra kolo maleno. Ove je godine  starija dječja skupina izabrana za najbolju na spomenutoj manifestaciji i time je stekla pravo predstavljanja BPŽ na 13. FESTIVALU DJEČJEG FOLKLORA HRVATSKE u Kutini 10. listopada. Također sudjeluju i na Županijskoj smotri folklora u Sičama, Jakšiću, svake godine i na „Adventu u našemu gradu“, u pokladnim povorkama i  na sličnim manifestacijama.

Članovi HKUU „TRENK“ djelovanjem u svojoj sredini prije svega žele sačuvati i oživjeti svoju tradiciju, pridobiti mlade i omogućiti im da slobodno vrijeme provode kvalitetno u zdravoj sredini, što dalje od poroka današnjice. Cilj je i širenje prijateljstava, čovjekoljublja, humanosti, razumijevanja, tolerancije, kao i povezivanje s drugim Društvima.

Ova je Udruga tijekom 21 godine djelovanja dostojno predstavila BPŽ i grad Novu Gradišku  na svim nastupima u Lijepoj našoj, ali i izvan njezinih granica. Sve važnije aktivnosti i nastupi objavljeni su u SPOMENICI koju su izdali povodom 20. godina djelovanja. Tijekom ove godine do listopada realizirali su oko 26 različitih događaja, a posebno su ponosni na gostovanje s delegacijom grada Nova Gradiška u Herzogenaurachu i nastup u Beču na manifestaciji „30. Slavonska jesen u Beču“ zahvaljujući kuglačkim klubovima i predstavnicima našega grada.

U poratnom vremenu sudjelovali su u akcijama čišćenja u Gornjim Bogićevcima, kao i različitim dobrotvornim akcijama. Surađuju s TZ grada u svim aktivnostima s ciljem promocije grada i turističke ponude, a naši Trenkovci sudjeluju i u ckvenim svečanostima i procesijama. Od prvoga dana postojanja čuvaju i Arhivu, koja je uvedena i u evidenciju Državnog arhiva u SB. Rad je zabilježen video uratcima kao i nosačima zvuka, čuvaju novinarske priloge i mnogobrojne fotografije. Dobitnici su mnogih priznaja i nagrada, a značajno mjesto zauzimaju GRB i MEDALJA grada Nova Gradiška.

Related Post