NOVI SELJAČKI VAPAJ

755 0

NOVA GRADIŠKA, 2. listopad 2012. – Zbog teške situacije u poljoprivredi čelnici Hrvatske poljoprivredne komore dans su u Novoj Gradiški održali radni sastanak s tridesetak udruga poljoprivrednika s kojima su raspravili aktualne teme

o kojima će razgovarati s novim ministrom poljoprivrede Tihomirom Jakovinom. Potrebu za hitnim sastankom s resornim ministrom jučer su prije toga najavili i na konferenciji za novinare, jer je, prema uvodnim riječima predsjednika HPK Darka Grivičića, hrvatsko selo gotovo u očaju i totalnoj besparici. Iako poručuju ministru kako ga podržavaju u najavljenom obračunu s uvoznim lobijima, najavljuju kako očekuju što hitniju isplatu poticaja kako bi se mogla obaviti proljetna sjetva.

 

– Jesenska sjetva obavljena je bez ikakvih poticaja. Ministarstvo mora poticaje isplatiti prije početka proljetne sjetve. Iznos poticaja od 2,5 milijardi nije mali i predstavlja napor za Vladu, ali isto tako poticaji pripadaju poljoprivrednicima i hrvatskom selu. Bez poticaja selo i poljoprivreda općenito ne može funkcionirati. Kod nas je jesenska sjetva obavljena bez kune poticaja, premda je EU taj poticaj počela isplaćivati još u listopadu. Zadnje poticaje država je isplatila u veljači i to za proizvodnju iz 2010. godine, kazao je Grivičić. Vezano uz poticaje, predsjednik komorskog odbora za udruge Stjepan Kunovec, jučer je iskazao očekivanja da dio poticaja poljoprivrednicima bude isplaćen do kraja veljače, a krajnji rok za isplatu poticaja iz ovogodišnje proizvodnje je 30. lipnja 2012. godine.

 

Grivičić očekuje kako će susret predstavnika HPK s ministrom poljoprivrede biti moguć poslije 6. siječnja, a na dnevnom redu trebalo bi se naći i pitanje najavljene diferencirane stope PDV-a.

 

– Povećanje stope PDV-a narušit će ionako loš standard građana, a najviše onih koji najmanje imaju. Velikoj većini njih glavni problem je hrana. Očekujemo da se u Hrvatskoj počnu primjenjivati i neki dobri europski zakoni, te da se uvede diferencirana stopa PDV-a na hranu. Smatramo da bi se ona trebala kretati između pet i deset posto, naglasio je Grivičić.

 

Ministru potpora u obračunu s onima koji kradu poticaje

 

Prvi čovjek HPK pozitivnim ocjenjuje prve poteze ministra poljoprivrede – izmjenom pravilnika omogućeno je malim proizvođačima mliječnih proizvoda izvan Zagrebačke županije da i dalje prodaju svoje proizvode na zagrebačkoj tržnici Dolac. “Ministru želimo dati podršku i za njegovu najavu za obračun s onima koji kradu poticaje, jer oni koji ne žive od poljoprivrede i kradu poticaje štete ugledu poljoprivrednika”, kazao je Grivičić.

Related Post

AGROPRODUKT VRBJE

Autor - 06/10/2011 0
VRBJE, 5. rujna 2011. – Iako nedostatak vlage u tlu ne omogućava ratarima da pripremaju zemljište za jesensku sjetvu u ovom…