NOVI USTROJ BOLNICA

588 0

NOVA GRADIŠKA, 16. prosinca 2013. – Ovog tjedna pred Vladu dolazi prijedlog o novom ustroju bolnica. Umjesto devet bolnica u četiri županije, od sljedeće godine bit će ih četiri.

Novom ustrojem obuhvaćena je i Opća bolnica u Novoj Gradiški koja će se pripojiti brodskoj Općoj bolnici “Dr. Josip Benčević.”

 

Opća županijska bolnica Pakrac pripaja se Općoj županijskoj bolnici Požega, Specijalna bolnica za kronične bolesti Novi Marof i Bolnica za plućne bolesti i TBC Klenovnik pripajaju varaždinskoj bolnici, a Klinika za ortopediju Lovran pripaja se pak KBC-u Rijeka. Doći će do značajne reorganizacije u djelatnosti u dijelovima koji se preklapaju.

 

Neće se, naprimjer, ista liječenja odvijati, i u Novoj Gradiški i Požegi, već će se u jednoj bolnici raditi ambulantno liječenje, u drugoj bolničko. Što će pripajanje novogradiške brodskoj bolnici točno značiti u praksi naknadno će se doznati. Otpuštanja, kako se najavljuje, zbog ovih spajanja ne bi trebalo biti, ali bit će premještaja, što zbog nevelikih udaljenosti ne bi trebalo izazvati veće probleme.

 

Spajanje i pripajanje bolnica europski je trend radi poboljšanja kvalitete zdravstvenih usluga i financijskog poslovanja. Pripajanja su i rezultat intencije rješavanja strateških problema hrvatskog zdravstvenog sustava, kao što su slaba povezanost i manjkav kontinuitet u zdravstvu, neujednačena kvaliteta zaštite, slaba ili neujednačena dostupnost zdravstvene zaštite te nagomilani dugovi. Novi ustroj otvara veću mogućnost konzilijarnog rada i sinergijsku koordinaciju liječnika različitih specijalnosti prema pacijentu kojeg treba pozicionirati u središte, za razliku od modela u kojem pacijent obilazi različite liječnike u različitim bolnicama. Uz veći broj stručnjaka na jednome mjestu otvara se i mogućnost smjenskog rada koji povećava iskoristivost opreme i dvorana pa bi se smanjivale liste čekanja.

Related Post

BOLNICA NOVA GRADIŠKA

Autor - 04/04/2014 0
Ova investicija neće remetiti proces sanacije brodske i novogradiške bolnice, a dokaz je brige za zdravstvenu infrastrukturu, veoma značajne za…

IMAMO GRADSKU BOLNICU !?

Autor - 11/10/2016 0
SLAVONSKI BROD /NOVA GRADIŠKA, 11. listopada 2016. – Na jučerašnjoj sjednici Županijske skupštine prihvaćen je prijedlog Odluke o izmjenama i…