POLICIJA SAVJETUJE I UPOZORAVA

740 0

Policijska uprava brodsko-posavska provodi Operativnu akciju „MIR I DOBRO“ radi održavanja povoljnog stanja javnog reda i mira i opće sigurnosti osoba i imovine, u vremenu od 16. prosinca 2013. godine do 8. siječnja 2014. godine.

Akcija se provodi u kontinuitetu od 1993. godine, a temeljem statističkih pokazatelja, može se zaključiti da se inkriminirane radnje iz godine u godinu smanjuju, no za očekivati je da će za vrijeme predstojećih blagdana biti zlouporaba oružja, eksplozivnih i pirotehničkih sredstava, što može rezultirati neželjenim ozljeđivanjem osoba ili oštećenjem imovine.

 

Tijekom prošlogodišnje akcije (od 14. prosinca 2012. godine do 8. siječnja 2013. godine), evidentirano je 100 kaznenih djela, 17 prekršaja, na državnoj granici zapriječeno je 78 ulazaka/izlazaka te dvije (2) povrede državne granice. Zabilježena su tri (3) propucavanja (obiteljska kuća, osobni automobil i ostalo). Stranci su počinili ukupno 48 prekršaja, a mjera protjerivanja provedena je prema 31 strancu.

 

Zbog nezakonitog posjedovanja i uporabe oduzeto je četiri (4) komada raznog oružja, 298 komada streljiva raznog kalibra, šest (6) ručnih bombi, 58 komada pirotehničke galanterije. U vezi s tim zabilježeno je šest (6) kaznenih djela, devet (9) prekršaja te je prijavljeno 16 osoba (7 za kaznena djela, 9 za prekršaje).

 

Autor Kata Nujić, glasnogovornica PUBP

 

Sukladno odredbama Zakona o eksplozivnim tvarima (NN 178/04, 109/07, 67/08 i 144/10) pirotehnička sredstva dijele se prema njihovoj vrsti i namjeni u slijedeće razrede:

Razred I – vrlo nizak rizik i mala razina buke, pirotehnička sredstva za male vatromete dozvoljene i u stambenim zgradama,

Razred II – nizak rizik i niska razina buke, pirotehnička sredstva za vatromete na otvorenom prostoru,

Razred III – srednji rizik, pirotehnička sredstva namijenjena velikim otvorenim prostorima,

Razred IV – veliki rizik, pirotehnička sredstva za profesionalne vatromete,

Razred T1 – nizak rizik, pirotehnička sredstva za uporabu na pozornicama,

Razred T2 – visok rizik, pirotehnička sredstva za uporabu na pozornicama,

Razred P1 – ostala pirotehnička sredstva koja predstavljaju nizak rizik (oprema brodova kod spašavanja, u poljoprivredi, u avionskom prometu),

Razred P2 – ostala pirotehnička sredstva koja predstavljaju visok rizik (rakete za obranu od tuče),


Pirotehnička sredstva I razreda mogu se prodavati cijele godine osobama starijim od 14 godina u prodavaonicama i kioscima.

U kioscima je dozvoljeno držati do 30 kg neto težine pirotehničkih sredstava razreda I, a u prodavaonicama do 150 kg neto pirotehničkih sredstava I razreda.


Pirotehnička sredstva razreda II, III, T1 i P1 mogu se prodavati od 15. prosinca do 1. siječnja u prodavaonicama pirotehničkih sredstava ili prodavaonicama oružja i streljiva osobama starijim od 18 godina. Ova pirotehnička sredstva drže se u prodajnom prostoru i priručnom skladištu, a u izlogu dozvoljeno je držanje samo prazne ambalaže.


Uporaba pirotehničkih sredstava II i III razreda zabranjena je u zatvorenim prostorijama, na otvorenom prostoru gdje se okuplja veći broj osoba osim u posebnim slučajevima uz odobrenje MUP-a, te u vremenskom periodu od 2. siječnja do 26. prosinca.


Kaznene odredbe:

– pravna osoba – ako drži veće količine pirotehničkih sredstava u prodavaonicama namijenjenih prodaji tih sredstava ili prodaje pirotehnička sredstva suprotno odredbama ovog Zakona (čl. 29. i 30.) – kažnjivo po čl. 53. st. 1. tč. 10. citiranog Zakona u iznosu 20.000-40.000 kn za pravnu osobu, te obrtnika ili drugu fizičku osobu, a 4.000-8.000 kn za odgovornu osobu u pravnoj osobi.


– fizička osoba – ako koristi pirotehnička sredstva razreda II i III izvan dopuštenog razdoblja ili ako ta sredstva koristi u dopuštenom razdoblju u zatvorenim prostorijama ili na prostoru gdje se okuplja veći broj osoba (čl. 30. st. 5. Zakona) – kažnjivo po čl. 54. st. 1. tč. 1. Zakona u iznosu od 1.000-5.000 kn.


Napomena: Izmjenama Zakona nema više prodaje pirotehničkih sredstava u pokretnim trgovinama kao što su štandovi na tržnici, niti prodaje pirotehničkih sredstava II i III razreda osobama mlađim od 18 godina, pri čemu je i zakonski zabranjena uporaba sredstava II i III razreda uz prisustvo roditelja ili staratelja (takva sredstva mogu koristiti samo punoljetne osobe). Izmjenama Zakona dopuštena masa skladištenja odnosi se na netto masu (ne kao prije na bruto masu).

Policijski službenici će tijekom provođenja akcije, putem ophodnji u odori ili civilnoj odjeći nadzirati područja iz svoje nadležnosti, ovisno o segmentima rada, upozoravati, prevenirati kaznena djela i prekršaje te poduzimati represivne mjere u cilju održanja što povoljnijeg stanja sigurnosti.

 

 

Related Post

Mandarine za studente

Autor - 05/12/2017 0
SLAVONSKI BROD -Već tradicionalni slatki poklon Iz Dubrovačko neretvanske županije stigao je 1. prosinca 2017. godine studentima Brodsko-posavske županije. Donaciju…