FOLKLORNI AMNSAMBL MLADIH – „Diko moja, priko kola priđi“

1234 0

Autor Franjo Samardžić

Čuvaju običaje i tradiciju hrvatskoga naroda  i  podsjećaju  na  stare običaje  koji su vezani  za crkveni god  ili kirvaj

 NOVA GRADIŠKA, 1.  listopada  2018. –   Folklorni ansambl mladih i sudionici tradicionalne  manifestacije „Diko moja, priko kola priđi“  obilježili  su 1. listopada 2018. godine petu obljetnicu  ove hvalevrijedne manifestacije. Ove godine   priključila im se i Udruga umirovljenika, a sudionici su u  povodu Međunarodnog dana starijih osoba posjetili  štićenike Obiteljskog doma  za starije  osobe „Grgić“.

Okupili su  se na sportskom igralištu u Ulici Ivana Gorana Kovačića gdje ih je pozdravila  Veronika Terzić, nova predsjednica Udruge,  i zahvalila im na dolasku. U  povorci su došli   do župne crkve Kraljice sv. Krunice  gdje je u nazočnosti brojnih župljana  sve sudionike, posebno konje i konjanike,  blagoslovio velečasni Ivan Štivičić.  U zajedništvu se slavilo i zahvaljivalo Bogu za život i obitelj pa je stoga ova manifestacija  i ove godine organizirana u povodu  blagdana Kraljice sv. Krunice.

Zaprege i konjanike  ove je godine okupila  Konjogojska udruga „Konji bili , konji vrani“ i njen predsjednik Dražen Madžarević. Raspjevana i vesela povorka  uputila se do središta Ljupine, a potom prošla ulicama u naselju Jug, ponovo do ulice Ivana Gorana Kovačića  gdje su  sudionici zapalili svijeće kod spomen obilježja poginulim braniteljima. Riječi zahvale uputio je poginulim braniteljima,   a potom i  vodio molitvu, velečasni Roko Ivanović, koji je bio i jedan od konjanika.

Svoje  ovogodišnje  hodočašće  sudionici ove manifestacije,  koja promovira  i od zaborava čuva narodne običaje i tradiciju, završili su u Obiteljskom domu  „Grgić“, na radost  njegovih štićenika. Dočekali su ih Mato  i Slavica  Grgić. Bilo je to lijepo druženje uz  tamburaše i pjesmu, a oni koji su mogli, su i zaplesali.

Kako naglašava  Ernestina Straga-Šašić, manifestacija „Diko moja, priko kola priđi“  još je jednom opravdala očekivanja i cilj koji ima. To je  očuvanje običaja i tradicije hrvatskoga naroda  i  podsjećanje  na  stare običaje  koji su vezani  za crkveni god  ili kirvaj,  kada se obvezno išlo u posjete rodbini i prijateljima vozeći se u slavonskim zapregama, odjeveni u svečane narodne nošnje.  Stoga su još jednom  Folklorni ansambl mladih Nova Gradiška i njegovi članovi zaslužili  pohvale za ovu jedinstvenu  manifestaciju

Related Post