FOLKLORNI ANSAMBL MLADIH: Posjetili Obiteljski dom „Grgić“ i družili se sa starijim osobama

2143 0

Autor Franjo Samardžić

Ove godine  1. listopada Međunarodni dan starijih osoba u znaku je borbe protiv siromaštva u starosti

NOVA GRADIŠKA, 1 . listopada 2018. – Organizirajući manifestaciju „Diko moja priko kola priđi“ Folklorni ansambl mladih i  njegovi članovi nisu ni ove godine  zaboravili na starije osobe. Osim što su im se u ovoj manifestaciji pridružili i članovu Udruge umirovljenika posjetili su  i Obiteljski dom „Grgić“  u Ulici Ivana Gortana Kovačića.  Obradovali su ih i s njima se  družili  u povodu  1. listopada Međunarodnog  dana starijih osoba.

Podsjetimo. Međunarodni dan starijih osoba se od 1991. godine obilježava svake godine 1. listopada. Glasovanjem skupštine Ujedinjenih naroda (UN) 14. prosinca 1990. godine uspostavljen je 1. listopad kao Međunarodni dan starijih osoba, što je zapisano i u Rezoluciji UN-a 45/106. Svemu je prethodila inicijativa Bečkog međunarodnog akcijskog plana o starenju, koji je usvojen od strane Svjetske skupštine o starenju 1982. godine, ali je usvojen i kasnije iste godine na Generalnoj skupštini UN-a. U 2002. godini druga Svjetska skupština o starenju usvojila je Madridski međunarodni akcijski plan o starenju, kako bi odgovorila na moguće izazove starenja stanovništva u 21. stoljeću i potaknula promicanje razvoja društva među svim uzrastima.

Stoga je Folklorni ansambl mladih  i ove godine  svojevrsno hodočašće  ulicama naselja Jug i Ljupinom,  promovirajući   i od zaborava čuvajući narodne običaje i tradiciju, završio  u Obiteljskom domu  „Grgić“, na radost  njegovih štićenika. Dočekali su ih Mato  i Slavica  Grgić koji su organizirali  lijepo druženje sudionika ove manifestacije i štićenika doma uz  tamburaše i pjesmu, a oni koji su mogli, su i zaplesali. Svi su bili  dobro ugošćeni.

Veronika Terzić , predsjednica Folklornog ansambla mladih sudionicima  ove manifestacije je uručila prigodna priznanja,  a poseban dar, zajedno s  Ernestinom Straga-Šašić, uručila je  štićenicima Obiteljskog doma Ivanu i Kati Bešlić. Oni su  prošle godine proslavili  70 godina braka, a ove devedeseti rođendan.

“Poštivanje starijih osoba nosi u sebi trostruku dužnost koju im valja iskazivati: prihvatiti ih, pomoći im i isticati njihove odlike” stoji u  “Pismu starijim osobama” koje je napisao sv. Ivan Pavao II.

Vođeni tom mišlju  članovi Udruge Folklorni ansambl mladih  još su se prošle godine  odlučili  na druženje sa  starijim  osobama i svečano obilježavanje njihova dana kako bi se utvrdila dugoročnija rješenja sa ciljem stvaranja stabilnijih i sigurnijih uvjeta života starijeg stanovništva u Hrvatskoj.

Osobe starije od 65 godina prema procjeni iz prošle godine čine 19,84% populacije Hrvatske.

 

Related Post

UDRUGA VOLONTERA NOVA GRADIŠKA

Autor - 18/01/2014 0
Članovi Udruge volontera Nova Gradiška na godišnjoj skupštini, održanoj u veljači 2013. godine, imali su razloga pohvaliti se svojim brojnim…