NOVOGRADIŠKA GOSPODARSKA ROPOTARNICA

770 0

NOVA GRADIŠKA, 24. veljače 2012. – Kreditna banka Zagreb, kao razlučni vjerovnik u stečajnom postupku nad Modnom konfekcijom NOVA, postala je vlasnikom poslovnog objekta u Gajevoj 7 površine 1031 četvorni metar i dvorišta

površine 282 čhv.

Riješio jer tako Trgovački sud u Slavonskom Brodu i stečajna sutkinja Mirna Vujčić u stečajnom postupku. Na drugom ročištu za javnu dražbu održanom dana 25. siječnja 2012. godine nije bilo drugih zainteresiranih ponuditelja za kupnju navedene nekretnine osim razlučnog vjerovnika Kreditne banke d.d. Zagreb, koja je tijekom dražbe stavila ponudu za kupnju predmetne nekretnine po utvrđenoj vrijednosti od 1.358.641,81 kuna, a radi prijeboja s proturažbinom koju kao razlučni vjerovnik ima prema stečajnom dužniku Modnoj konfekciji NOVA. Na dan prodaje Kreditna banka je potraživala 3.193.181,07 kuna što znači da joj neće biti potraživanje u cijelosti namireno, a svoja potraživanja neće namiriti ni ostali vjerovnici.

Kreditna banka, koji je razlučni vjerovnik koji se namiruje prije svih ostalih vjerovnika iz kupovnine u postupku prodaje, dužan je uplatiti razne troškove kupovnine u iznosu 79.000 kuna.

Ovim rješenjem Trgovačkog suda određuje se brisanje tereta i prava drugih vjerovnika nad ovim nekretninama.:Hrvatske banke za obnovu i razvitak, Ministarstva financija, Porezne uprave, Područnog ureda Slavonski Brod i Grada Nova Gradiška.

Dodajmo da zakonsko pravo prvokupa na temelju Zakona o zaštiti i očuvanju kulturnih dobara nisu iskoristili punomoćnik Grada Nove Gradiške i Županija Brodsko-posavska.

Bivši radnici NOVE su, čini se, namirili ono što su mogli namiriti. Imaju doduše potraživanja od oko 1,5 milijuna kuna i hipoteku nad starim šivaćim strojevima, koje sada nitko neće kupiti. Za njih su se izborili u vrijeme kada se mislilo da tekstilna industrije u ovoj državi nešto znači i ima perspektivu, a šivaći strojevi koje su imali nešto vrijede.

Radnici su dobili otpremnine, a Mato Stanković, pravnik u Savezu samostalnih sindikata, smatra da su u ovom stečaju i dobro prošli. Radnici su očekivali da će im država pomoći. Umjesto pomoći, kao jedan od vjerovnika, Država (Ministarstvo financija) je zatražila pokretanje stečajnog postupka, a radnici su morali pokrenuti tužbu da bi zaštitili svoja potraživanja. Dobili su parnicu, strojeve i sitnu opremu. Iz današnje perspektive bio je to uzaludan trud.

Related Post

PREDSTEČAJNA NAGODBA

Autor - 21/07/2013 0
NOVA GRADIŠKA, 19. srpanj 2013. – Trgovački sud u Slavonskom Brodu odgodio je ročište radi sklapanja predstečajne nagodbe nad dužnikom…