NOVOGRADIŠKI GODIŠNJAK 2014. PREDSTAVLJA

714 0

Uz redovita tjedna druženje u prostorijama udruge, tijekom godine članovi Udruge za pomoć osobama sa mentalnom retardacijom sudjeluju na raznim manifestacijama, idu na izlete,

obilježavaju razne značajne datume, praznike i blagdane.

Druženjem i darivanjem obilježili Dan zaljubljenih

 

Jedan od dražih im je obilježavanje 14. veljače Dana sv. Valentina ili Dana zaljubljenih. Lijepo su se družili, darivali i zabavljali. Ugostili su Katarinu Bojšić i Marijanu Kruljac, predsjednice Saveza udomitelja Hrvatske i novogradiškog Invalidnog društva ILCO.

Posjet prijatelja iz Herzogenauracha

 

U svojim su prostorijama 2. lipnja, zajedno s gradonačelnikom Željko Bigovićem, ugostili drage prijatelje iz prijateljskog grada Herzogenauracha, gradonačelnika Germana Hackera i Josefa Hanemmana, predsjednika njihove udruge koja okuplja osobe s mentalnom retardacijom. Razgovaralo se o mogućnosti zapošljavanja osoba s mentalnom retardacijom u Novoj Gradiški po uzoru udrugu i tvrtku koja zapošljava osobe s posebnim potrebama i intelektualnim oštećenjima u Herzogenaurachu. Dogovoreno je da će se najprije pokušati stvoriti preduvjeti, a kasnije i uvjete za otvaranje jednog takvog pogona u kojem bi radili članovi naše udruge koja okuplja osobe s mentalnom retardacijom.

Radionica časne sestre Samuele Premužić

 

Na poziv Udruge za pomoć osobama s mentalnom retardacijom dva je dana u Novoj Gradiški boravila ćasna sestra Samuela Premužić iz Družbe sestara Naše Gospe u Zagrebu. Odazvala se pozivu udruge i koncem kolovoza održala dvodnevnu radionicu za članove udruge i volontere. Učila ih je kako se od perušine rade raznu ukrasni predmeti -To je ujedno i jedna vrsta terapije, može biti zarada ali i zadovoljstvo kada čovjek nešto napravi. Pošto su u udruzi pokazali interes da ih naučim raditi, pozvali su me u Novu Gradišku i ja sam vrlo rado došla – kazala je časna sestra Samuela Premužić.

Obilježili Svjetski dan mentalnog zdravlja

 

Udruga za pomoć mentalno retardiranim osobama obilježila je Svjetski dan mentalnog zdravlja. Okupili su se, kako je istaknuo župan Danijel Marušić, plemeniti ljudi koji nisu u ova teška vremena zaboravili na ovakve udruge i njihove članove.

Uz župana, predsjednica udruge Kata Vukšić, pozdravila je zamjenicu gradonačelnika mr. Ljiljanu Lukačević, prof. Miju Matoševića, ravnatelja Industrijsko-obrtničke škole, Vesnu Latinović, ravnateljicu Centra za socijalnu skrb, predstavnice PZ Prvča, koja je dugogodišnji donator udruge i koja uz mjesečnu donaciju članove udruge daruje u povodu božićnog blagdana, Marka Lončara, čovjeka čijim je zaslugama uspostavljena vrlo uspješna suradnja s udrugom koja okuplja mentalno retardirane osobe u prijateljskom gradu Herzogenaurachu, odgojiteljice i volonterke koje rade u udruzi, udomitelje i tajnika udruge Josipa Bošnjaka. Bilo je to druženje članova, vanjskih suradnika Udruge i predstavnika Grada, s ciljem slanja poruke o važnosti sprječavanja socijalne isključenosti mentalno retardiranih osoba, uvažavanja njihovih ograničenja, ali i podrške razvoju njihovih preostalih sposobnosti.

Svjetska zdravstvena organizacija proglasila je 10. listopada Svjetskim danom mentalnog zdravlja. Obilježava se svake godine, a cilj mu je podizanje svijesti o problemima mentalnog zdravlja diljem svijeta kao i poticanje na ulaganje u sustav podrške mentalnom zdravlju.

Related Post