NOVOGRADIŠKO GLAZBENO LJETO

1911 0

NOVA GRADIŠKA – Druga večer Novogradiškog glazbenog ljeta tradicionalno je posvećena tamburaškoj glazbi, a tom posebnom slavonskom ozračju doprinijeli su i popratni kulturni sadržaji.

 

Tako je u Pučkom otvorenom učilištu “Matija Antun Relković” otvorena izložba “Vinorel”. Rezultat je to uspješne dugogodišnje suradnje novogradiškog Učilišta i Muzeja Moslavine Kutina.

 

Vinorel je stara tehnika oslikavanja talogom crnoga vina nastala u 17. stoljeću, ali nastankom akvarela ona je pala u zaborav. Želeći joj vratiti mjesto koje joj pripada kutinska udruga vinogradara i Muzej Moslavine već 21 godinu organiziraju ovakve izložbe, ali i radionice vinorela. Po prvi puta je izložba u Novoj Gradiški, a sastoji se od dva dijela; etnografskog koji govori o životu s vinogradom i vinom i umjetničkog koji obuhvaća 21 umjetnički rad slikan tehnikom vinorel. Među autorima su i akademski, ali i slikari-amateri, a Novu Gradišku predstavlja prof. Željko Subić.

 

Ovom izložbom posjetitelji imaju priliku vidjeti uprizorenje jedne prekrasne teme vezane za život čovjeka, ali, kako je naglasila i prof. Marija Karlovčan Subić, ravnateljica novogradiškog Učilišta, sve je protkano i duhovnom dimenzijom.

Related Post

IZLOŽBA GORDANA BJELIĆA

Autor - 17/10/2015 0
NOVA GRADIŠKA – Naziv je izložbe filmskih plakata Gordana Bijelića, akademskog slikara-grafičara otvorene 16. listopada u prostoru bivše robne kuće,…