IZLOŽBA

845 0

NOVA GRADIŠKA – Trening za “nemogućnosti” naziv je izložbe autora Mateja Kneževića, otvorene 13. svibnja u organizaciji Gradskog muzeja Nova Gardiška u prostoru TZ (“suvenirnica”).

 

Autor postava je Mirsolav Pišonić, kustos u Gradskom muzeju NG, koji je, poslije uvodnih riječi ravnateljice Muzeja dr. Marije Mihaljević, upoznao ukratko s umjetnikovim dosadašnjim radom.

 

-Na putu osvještavanja kreativnoga u sebi, Knežević se ne ustručava okušati u različitim oblikovnim disciplinama od klasičnih do suvremenih. Kroz multidisciplinaran pristup autor na primarno mjesto stavlja ideju, a ne materijal i tehniku. Radovi na izložbi su nastavak dosadašnje prakse kojom Knežević istražuje, analizira i ukazuje na probleme svojeg užeg i šireg okruženja. Ne miri se s postojećim i traga za budućim, boljim društvom- istaknuo je, među ostalim Miroslav Pišonić i u deplijanu koji prati ovu izložbu.

 

Samo otvorenje ostvareno je kroz dijalog autora postava i umjetnika te u interakciji s posjetiteljima.

 

Matej Knežević, vizualni je umjetnik, zaokupljen društvenim problemima globalnog karaktera i pojavama u lokalnoj zajednici. Često odgovor nalazi u konceptualnom domišljanju kroz instalaciju, grafički dizajn, video i slikarski medij.

 

-Ova izložba se bavi pitanjem nemogućnosti, odnosno mogućnosti, jednom filozofskom temom, koja se na prvi mah čini ozbiljna. Ovim radovima pokušavam ju vizualno prikazati, na jedan satiričan, humorističan način, kroz objekte, instalacije i video radove. Nikada ne pokušavam biti predoslovan i svatko ima neku svoju interpretaciju, ali mislim da je razumijevanje publike zadovoljavajuće i da ljudi imaju nekakvu pozitivnu reakciju na radove- istaknuo nam je, među ostalim, u razgovoru Matej Knežević.

 

Izložbu “Trening za nemogućnosti” posjetitelji mogu razgledati do 3. lipnja.

Related Post