IZLOŽBA LIKOVNE SEKCIJE „DUGA“

539 0

NOVA GRADIŠKA – Likovna sekcija „Duga“, Udruge stvaratelja u kulturi grada Nova Gradiška upriličila je 15. srpnja glazbeno – kulturni događaj kojim se, uz svoje prijatelje, HPS „Slavča“ i članove pjesničke sekcije, predstavila građanima.

Učinili su to u samom središtu grada izložbom u prostoru ispod „novogradiškog nebodera“, tako da su, na neki način, likovno povezali svoj galerijski s prostorom izložbe pripremljene u sklopu NG ljeta glazbe i kulture. Omogućili su tako sugrađanima i gostima grada uživanje u mnogim pejzažima, motivima mrtve prirode, motivima grada, umjetničkom doživljaju života autora koji potpisuju ove slikarske i kiparske uratke. A izloženo je 45 slika, 7 skulptura i jedan rad sa suhim cvijećem. Autori su: Evica Kraljić, Katarina Čanić, Vesna Dumičić, Štefica Sigurnjak, Ljubica Talan, Blažena Matijašević, Marija Valentić, Irena Pavlović, Zdravka Džimbeg, Ivan Jelančić, Mario Funes, Dominik Poleto, Gordana Kangrga i dva kipara skulptura u terakoti Antun Kao i Alojz Cindrić.

Poslije glazbenoga uvoda HPS „Slavča“ okupljenima je dobrodošlicu poželjela Zdravka Džimbeg, predsjednica Udruge i zahvalila svima koji su omogućili da ova izložba ugleda svjetlo dana baš u ovom prostoru. – Iako smo ju trebali postaviti u Ulici Alojzija Stepinca 2, na čemu zahvaljujem Mihaeli Đeraj, voditeljici Odsjeka za društvene djelatnosti i Jasni Ćosić, pročelnici za gospodarstvo, zbog tehničkih poteškoća to nismo mogli učiniti, a kako se većina dobrih stvari dogodi zapravo slučajno, tako smo uz razumijevanje i dobrotu gospodina Majstorovića izložbu postavili u Dieneševoj 2. baš u ovom prostoru- pojasnila je Džimbeg.

 

Osvrnula se na rad likovne sekcije „Duga“, koja je tijekom godine postavila nekoliko zajedničkih i pojedinačnih izložbi – Evice Kraljić, Katarine Čanić, Štefice Sigurnjak, Ivana Jelančića, Dominika Poleto, Marije Valentić. Tijekom proteklih mjeseci održane su tri kreativne radionice, prema riječima Zdravke Džimbeg, jedna u suradnji s Forumom žena i dvije s Češkom besedom. U travnju su sudjelovali na Drugoj međunarodnoj izložbi minijatura u Popovači, a ona sada gostuje u Kninu. Na toj izložbi nagradu je dobio Mladen Funes. -Likovna kolonija dogodit će se 5. rujna u Starcima, a do kraja godine bit će još dvije likovne izložbe-jedna radova nastalih na spomenutoj Koloniji, dok će druga biti izložba sakralne tematike uz Dan grada i župe Bezgrješnog začeća BDM . Svake godine uz NG glazbeno ljeto postavljamo izložbu u Galerijskom izlogu Udruge. Lani smo radove izložili u prostoru bivše prodavaonice Varteks, a ove godine ovdje i bit će otvorena do 25. kolovoza- istaknula je, ponosna na rad članova, Zdravka Džimbeg.

Svečanost otvorenja izložbe oplemenili su, interpretirajući vlastite stihove, pjesnici, članovi Udruge: Anka Pojatina, Evica Kraljić, Vesna Dumičić, Stjepan Adžić i Ljubica Talan.

 

Izložbu je otvorila magistra Ljiljana Lukačević, zamjenica gradonačelnika i tom prigodom, među ostalim istaknula- Čast mi je što mi dajete priliku otvoriti vaše izložbe jer mi smo ovdje s vama zato što poštujemo vaš rad i doprinos sadržajnijem kulturnom životu grada. Bilježim se i ove godine za Likovnu koloniju u Starcima na kojoj sam bila i prošle godine i zapravo sam tamo shvatila koliko ste i veliki stvaratelji i veliki ljudi. Želim vam još puno godina plodnoga stvaranja i zahvaljujem što ste se i ovim događajem pridružili NG ljetu glazbe i kulture kojemu na neki način od ove godine utiremo budućnost i put ka tradicionalnom. Ovih sam dana jako sretna i ponosna jer nekoliko dana za redom otvaram nekoliko lijepih kulturnih događanja, ali još sam ponosnija na sve ljude našega grada, jer mali smo grad , a imamo jako puno kvalitetnih, nadarenih, talentiranih i prije svega dobronamjernih ljudi- rekla je magistra Lukačević.

 

Na otvorenju izložbe okupili su se i članovi drugih udruga u kulturi, u ime Odsjeka za društvene djelatnosti Goran Bašić te župnik novogradiške župe Bezgrješnog začeća Blažene Djevice Marije vlč. Perica Matanović.

Related Post