POSLJEDICA IZLOŽBE GORDANA BJELIĆA – BIVŠU ROBNU KUĆU TREBA PRETVORITI U MUZEJ I IZLOŽBENI PROSTOR

1148 0

Novagra.hr, prve novogradiške internetske novine, podržavaju inicijativu i predlažu gradskim vlastima da osmisle donatorsko prikupljanje novca za kupnju bivše robne kuće

NOVA GRADIŠKA, 6. rujna 2010. – Nakon dvadeset dana u bivšoj robnoj kući zatvorena je izložba Godrana Bjelića. Zatvorena je na neuobičajen ali

prikladan način za umjetnički projekt našeg sugrađanina i njegove instalacije, koje je razgledao velik broj sugrađana. Zatvaranje izložbe najavljeno kao „100 postotno sniženje“ uistinu je tako i završilo. U performansu koji su započeli Gordan Bijelić i Miroslav Pišonić, a uključili se i posjetilji, sve su njegove izložene instalacije snižene sto posto i završrile na podu izložbenog ptrostora.

 

Priči nije kraj

Nadamo se da ovoj umjetničkoj priči nije kraj i da će, kako je to poželio autor ove izložbe i Miroslav Pišonić, uslijediti nastavk koji se zove inicijativa da bivša robna kuća postane muzejski i izložbeni prostor. Na otvaranju izložbe i za vrijeme njenog trajanja, uz Gordana Bjelića, puno je posjetitelja zamijetilo da se radi o iznimno vrijednom i atraktivnom izložbenom prostoru. Bjelić je tome dodao i svoje mišljenje o cijelom prostoru bivše robne kuće smatrajući ga idealnim za Muzej, stalne muzejske postave i izložbe.

 

– Priču, ne toliko o mojoj izložbi, nego više o prostoru u kojem se nalazimo, trebamo pokušati produžiti, da se ne završi večeras zatvoranjem izložbe, a da ta priča o ovom prostoru padne u zaborav. Prostor u kome se nalazimo i u kome se dobro osjećamo, bez obzira u kakvom je trenutno stanju, devastiran, neupotrebljiv i slično je nešto što fascinira, ne njegovo stanje nogo upravo ono što on može biti. Okupili smo se da probamo o tom prostoru, sutra, prekosutra, za godinu dana, razmišljat na način da kažemo da je ova zgrada muzej, odnosno izložbeni porstor. Rijetko koji grad, da kažem u Europi, ima takvu priliku, nastalu stjecajem okolnosti, da u centru grada, može imati jedan ovakav izložbeni prostor. Kolege su mi rekli da su bili na ovoj izložbi, da su na izložbu zavirili kroz izlog ili je pogledali iz auta. To je prednost, ne moje izložbe već ove zgrade. Govorimo večeras o prostoru. Ovo je neka priča i poruka koju bi morali zajednički promisliti – kazao je na zatvaranju izložbe Gordan Bjelić.   

 

Stalni muzejski postavi i izložbe

Posjetitelji ove izložbe i njenog zatvaranja jedinstvenog su stava da ovu ideju treba podržati i pokušati provesti u djelo. Ivan De Villa smatra da je bivša robna kuća sa podrumom idealnim za čuvanje muzejske građe, prizemljem za izložbe i katovima za neovisne galerije i izložbe, prostor kakav treba Novoj Gradiški. Smatra to i dr. Radomir Dumičić. Kaže da bi grad trebao kupiti ovu zgradu u čijim bi izložbenim prostorima trebalo biti mjesta i za izložbe članova likovnih udruga koje su u vlasništvu vrijednih slika, a među njima su i slike aklademskih slikara, koje bi trebalo pokazati javnosti.

Podržavajući ideju Gordana Bjelića, Miroslava Pišonića i drugih građana, Novagra. hr, prve novogradiške internetske novine pokreće inicijativu i predlaže gradskim vlastima da osmisle donatorsko prikupljanje novca za kupnju bivše robne kuće.

 

Eksponati:

 

 

 

Related Post