NOVOGRADIŠKA NOĆ MUZEJA

1667 0

NOVA GRADIŠKA, 30. siječanj 2016. – Otvaranjem izložbe fotografija pod nazivom Demokracija život u oblacima Miroslava Pišonića sinoć se i Gradski muzej Nova Gradiška priključio hrvatskim gradovima koji su obilježavali Noć muzeja 2016.

 

Izložbu je u prostoru Turističke zajednice (bivša Bauerova knjižara) otvorila ravnateljica Gradskog muzeja Marija Mihaljević i izrazila zadovoljstvo što se Nova Gradiška pridružila hrvatskim muzejima, galerijskim i drugim ustanovama u obilježavanju Noći muzeja.

Miroslav Pišonić viši kustos i voditelj Galerijskog odjela Gradskog muzeja Nova Gradiška je osmislio i kreirao, a i autor je postave ove izložbe. O autoru i izložbi govorio je Zlatko Kozina, slavonsko-brodski umjetnik i član Hrvatskog društva likovnih umjetnika Osijek.

-Život u oblacima govori o izoliranom umjetniku koji se na neki način osjeća isključenim unutar zajednice koja ( ponekad i nesvjesno) anestezira bilo kakvo umjetničko djelovanje. No, to nikako ne znači da se autor miri s društvenom umrtvljenošću koja ga okružuje. Upravo je ta umjetnost i bila okidač koji je proizveo fotografije koje je umjetnik snimio s prozora svoje radne prostorije.

Miroslav Pišonić je svjestan da se promjena ne može događati deklarativnim i grlenim zahtjevima za savršenstvom zajednice u kojoj živi, no jednako tako zna da ni neoplasticistički pogled u slobodi u njegovom prostoru nije sloboda pogleda jer zna da je svijest pojedinca između ostalog i povijesna kategorija i da se umjetnost ne može izjednačiti sa životom. – naveo je Zlatko Kozina.

Miroslav Pišonić zahvalio se okupljenima na otvaranju izložbe, posebno svojim roditeljima koji su imali prvi put priliku vidjeti njegove radove i sudjelovati na jednoj ovakvoj manifestaciji.

 

Marija Mihaljević zahvalila se Turističkoj zajednici na ustupljenom prostoru, te Vinariji „Kovre“ i Općem poljoprivrednom gospodarstvu Sokić iz Cernika, koji su okupljene na Noći muzeja počastili vinom i cerničkim ćuptetama.

Related Post

IZLOŽBA PORTRETA IVICE BLAGOVIĆA

Autor - 17/05/2016 0
NOVA GRADIŠKA, 17. svibnja 2016. – “Autor, gost i domaćin”, tako se ukratko predstavio Ivica Blagović, slobodni umjetnik, rođeni Novogradiščanin…