OLDTIMER KLUB CLASSIC 99 U NOĆI MUZEJA

889 0

NOVA GRADIŠKA, 30. siječanj 2016. – Oladtimer klub Classic 99 i ove se godine pridružio svima onima koji na razne načine obilježili Noć muzeja. Kako kaže njegov predsjednik Krešimir Knežević u prostoru „Remonta“,

koji su dobili od Grada, izložili su dio postava budućeg Muzeja prometa i tehnike Nove Gradiške.

Radi se o zanimljivi eksponatima  koji pobuđuju interes, jer se radi o predmetima  koji vjerno oslikavaju život u vremenu iz kojeg potječu.

-Nismo imali namjeru  da tu  bude ekskluzivna izložba već da postav bude prikaz do sada prikupljenih predmeta. Iako su svi  izloženi predmeti vrijedni pažnje ima tu  i  zanimljivih eksponata kao što su   gramafon na navijanje, parna pumpa sa željezničkog kolodvora u Novoj Gradiški, stare benzinske pumpe i dio poljoprivrednog postava koji je jedinstven u  širem okruženju – kaže Krešimir Knežević.

Svi oni koji  nisu imali priliku pogledati ovu izložbu, a zanimaju ih starine  vezane za povijest našeg grada  mogu izložbu pogledati samo ako se najave.

Većinu predmeta koje je do sada  za budući muzej prikupili  su darovi građana.  U Oladtimer klubu Classic 99    računaju da će im  građani i dalje donirati  stare  predmete, strojeve i opremu, kućanske aparate i pomagala,   koji su na bilo koji način  obilježili  njihov, ili život njihovih   predaka, a   još uvijek ih posjeduju  zabačene u  podrumima, tavanima i  gospodarskim zgradama. Raduju ih  iznenađenja kao ono  od prije nekoliko dana kada su  došli   pripremati izložbu, a  pred vratima  našli  stara radio aparata

 

-Muzej je zamišljen u sedam odjela  u kojima  će biti eksponati  koji se odnose na  razvoj prometa u Novoj Gradiški i  razvoj prijenosa zvuka  ( radioaparati, gramafoni džuboks), te razvoj vatrogastva.   Bit će i odjel  posvećen  novogradiškoj industrije, a prezentirati će  tvornice koje su  u Novoj Gradiški  bile prije Domovinskog rata, te odjeli  prometa u Domovinskom ratu, poljoprivrede i  obrta.

Molio bi građane  koji imaju  eksponate koji su vezani za ova područja, te  tehniku, fotografije i kataloge  vezane za novogradiške tvornice kojih više nema. Ako nam ih ne mogu  darivati željeli bi da nam ih ustupe za postav muzeja. Namjera nam je  oformiti muzej   i omogućiti  budućim naraštajima  da se upoznaju  s životom  u Novoj Gradiški i vremenom  iz kojeg  nije sačuvano ništa.

Trenutno  smo u  „Remontu“  i prostoru  koji smo dobili na korištenje od Grada. Sami smo ga uredili, a nadamo se  da je to privremeno rješenje. Prostor je mali jer imamo   dosta eksponata, a vjerujemo da ćemo njihov broj povećati.

Izloženi eksponati su vlasništvo Kluba.  Naglasio bi da su  95 posto predmeta darovali građana u posljednje dvije godine. U prikupljanju je     sudjelovalo je preko 100 obitelji. Svima se zahvaljujem – kaže Krešimir Knežević.

Related Post

OLDTIMER CLUB „CLASSIC 99“

Autor - 13/05/2013 0
NOVA GRADIŠKA, 12. svibanj 2013. – Zahvaljujući Oldtimer clubu „Classic 99“ Novogradiščani su proteklih dana mogli uživati u starinama. U…

UDRUGA GLUHIH I NAGLUHIH

Autor - 16/10/2013 0
NOVA GRADIŠKA, 16. listopada 2013. – Udruga gluhih i nagluhih Nova Gradiška od lipnja provodi projekt stručnog osposobljavanja mladih ”Local…