DOM KULTURE

1041 0

NOVA GRADIŠKA, 9. srpanj 2014. – Presjek 30. godišnjeg stvaralaštva Predraga Lešića pokazan je izložbom ovog akademskog slikara otvorenom u novogradiškom Domu kulture 8. srpnja uz zanimljiv nastup Pjevačke skupne Orava,

Matice slovačke Međurić. Umjetnik je s Međurićem povezan od najranijeg djetinjstva pa je ta veza kroz pjesmu prenesena i na ovu izložbu koja je, zapravo, presjek 30. godišnjeg stvaralaštva Predraga Lešića.

 

Riječi dobrodošlice okupljenima je na otvorenju izložbe uputila prof. Marija Karlovčan Subić, ravnateljica Pučkog otvorenog Učilišta „Matija Antun Relković“, podsjetila na dugogodišnju kulturnu povezanost Kutine i Nove Gradiške te ukratko upoznala s umjetnikovim stvaralačkim radom. Lešićev slikarski opus, kao i sudjelovanje na Moslavačkom trienalu u Kutini prezentirala je Slavica Moslavac ravnateljica Muzeja Moslavine, a potom je o izloženom u Novoj Gradiški te o Lešićevom slikarskom izričaju govorio Mladen Mitar, autor postava izložbe i pratećeg kataloga. – Svojim radovima Lešić dokazuje izuzetan talent, svježinu i darovitost u svladavanju slikarskoga zanata. Naslikao je nekoliko ciklusa u tri desetljeća svoje slikarske karijere, koji traju do danas. Ovom izložbom predstavljamo presjek njegovog višegodišnjeg rada u različitim medijima – crtežu, akvarelu, ulju i pastelu – kroz koje je iznjedrio različite teme; od mrtvih priroda, portreta, krajolika, urbanih veduta Kutine, Zadra, Zagreba, metafizike svakodnevice, glazbe do teme korupcije i ugodnih trenutaka. Cjelokupnim opusom slikar pokazuje evolucijski razvoj likovnih struktura i rezanih kompozicija makro planova, koji se pronose u kontinuitetu, po čemu je prepoznatljiv – istaknuo je, među ostalim Mladen Mitar. O svom umjetničkom radu vrlo skromno je govorio i sam autor, a izložbu je otvorila magistra Ljiljana Lukaečvić, zamjenica novogradiškog gradonačelnika te među ostalim, naglasila kako je osobina velikih umjetnika i ljudi uopće, upravo skromnost i samozatajnost, što, kako je rekla, karakterizira i Predraga Lešića. Zahvalila je umjetniku te Učilištu „Relković“ i Muzeju Moslavine Kutina na ovoj vrijednoj izložbi koju će Novogradiščani i njihovi gosti imati priliku razgledati do 25. srpnja.

 

Ukratko o umjetniku

Predrag Lešić rođen je u Kutini, 5. lipnja 1965. Godine 1982. upisuje Srednju školu primjenjenih umjetnosti i dizajna-slikarski odjel. Nakon završene srednje škole, 1983. upisuje Akademiju likovnih umjetnosti u Zagrebu slikarstvo u prvom pokušaju te zbog toga paralelno pohađa srednju školu i ALU. Akademiju je završio 1988. u Zagrebu u klasi prof. Josipa Biffela. Od 1990. član je HDLU-a, a od 1995. stječe status samostalnog umjetnika. Živi i radi u Zagrebu, otac je troje djece. Više puta je izlagao skupno i samostalno u zemlji i inozemstvu. Sudionik je Moslavačkog likovnog trienala u Kutini, a često je sudjelovao u dobrotvornim aukcijama u humanitarne naravi.

 

Fotografije: ngbuntovnici.hr

Related Post