Novogradiščani su mogli uživati u virtuoznosti čeških glazbenika Helene i Radomira Melmuka i glasu Antonije Mirat

1364 0

NOVA GRADIŠKA, 26. listopada 2017. – Novogradiški poklonici ozbiljne glazbe imali su sinoć u Domu kulture priliku uživati u koncertu češkog klavirskog dua Helene i Radomira Melmuka, te vrsne i svjetski sve poznatije sopranistice Antionije Mirat. Besplatan koncert su omogućili Češka beseda Nova Gradiška i Pučko otvoreno učilište M. A. Relković Nova Gradiška.

Okupljene je uoči koncerta pozdravio i umjetnike predstavio predsjednik Češke besede Zdravko Konjić. O djelima i autorima koje će izvoditi publiku je upoznala Helena Melmuka.

Novogradiščani su mogli uživati u virtuoznosti čeških glazbenika i glasu Antonije Mirat. Helena i Radomir Melmuka izvodili su djela A. Dvoraka, H. Vejvode, B. Smetane, F. Chopina i J. Bramsa, a Antomnija Mirat je otpjevala Ave Maria i Rusalku, autora F. Schuberta i A. Dvoraka i još jednom svojim glasom počastila novogradišu publiku.

Novogradičani koje zanima ova vrsta glazbe, a nisu sinoć došli u Dom kulture propustili su priliku uživati u izvedbi ovih glazbenih umjetnika.

Bračni i glazbeni par Helena i Radomir Melmuka redovni su profesori na Praškom konzervatoriju, sviraju zajedno od 1965. godine i poznati su po tome što značajnu pažnju posvećuju prezentaciji češke autorske glazbe, koju izvode na klaviru za četiri ruke ili na dva klavira. Imaju vrlo bogato koncertno iskustvo, a nastupali su u Italiji, Poljskoj, Njemačkoj, Švicarskoj, Francuskoj, Portugalu, Španjolskoj, Andori, Meksiku, Argentini Turskoj i Iranu. Niz djela za Helenu i Radomira Melmuku napisali su češki suvremeni kompozitori.

Antonia Mirat, svjetski poznata i priznata višestruko nagrađivana sopranistica iz Splita, niže fascinantne uspjehe od vrlo rane mladosti, a u posljednje vrijeme sve je prisutnija na svjetskoj glazbenoj sceni.

Related Post