IZGRADNJOM TEHNOLOŠKOG INKUBATORA INDUSTRIJSKI PARK NOVA GRADIŠKA SE POZICIONIRA KAO NAJPOŽELJNIJA ULAGAČKA DESTINACIJA U REGIJI

2955 0

Autor Franjo Samardžić

NOVA GRADIŠKA, 20. srpnja 2017. – Što je to Tehnološki inkubator za čiju je izgradnju Industrijski park Nova Gradiška dobio bespovratnih 20 milijuna kuna, koliko je zanimljiv i poželjan za poduzetnike, te važan za razvoj novogradiškog gospodarstva i nova zapošljavanja, na konferenciji za novinare koju je sazvao gradonačelnik Vinko Grgić, govorila je Mirta Anjoš, mag. oec, djelatnica Industrijskog parka Nova Gradiška.

Otvaranje 230 novih radnih mjesta

-Projekt Tehnološki inkubator Nova Gradiška je projekt razvoja poslovne infrastrukture, odnosno izgradnje i opremanja objekta ukupne površine 5 tisuća kvadratnih metara čija je vrijednost 23 milijuna kuna bez PDV-a. Objekt će biti namijenjen poduzetnicima za najam iz razloga što je zabilježena velika potreba poduzetnika za iznajmljivanje takvih poslovnih kapaciteta.

Na taj način će im se olakšati poslovanje, poboljšati će se njihova uspješnost i otvoriti nova radna mjesta na području grada. Ukoliko bi Tehnološki inkubator poslovao punim kapacitetom, odnosno ukoliko bi u cijelosti bio iznajmljen poduzetnicima otvara se mogućnost za otvaranje oko 230 novih radnih mjesta.

Bespovratnih 20 milijuna kuna od Europske unije

Financiranje izgradnje bit će iz sredstava Europske unije, odnosno 86 posto projekta će se financirati iz EU Fonda za regionalni razvoj, a ostatak sredstvima Grada Nova Gradiška i Industrijskog parka Nova Gradiška.

Krajem prošle godine smo projekt prijavili na poziv Razvoj poslovne infrastrukture, koji je bio u nadležnosti Ministarstva gospodarstva, poduzetništva i obrta u kojem su bila raspoloživa sredstva u okviru programa konkurentnost i kohezija 2014. do 2020. godine.

Pripreme ove, a izgradnja početkom 2018. godine

Početak realizacije projekta kreće u rujnu ove godine izradom projektne dokumentacije za javnu nabavu, sklapanje ugovora za gradnju i slično, a početkom naredne godine bi se trebalo krenuti u izgradnju. Projekt bi trebao završiti početkom 2019. godine.

Sam objekt imat će 28 proizvodno servisnih jedinica koje će imati mogućnost spajanja. Njihova veličina će se moći prilagođavati, ovisno o potrebama investitora. Osim toga imat će 24 ureda, prostor namijenjen startupovima, kreativnim poduzetnicima i profesionalcima širokog spektra djelovanja.

Realizacijom ovog projekta Industrijski park će se pozicionirati kao jedna od najpoželjnijih ulagačkih destinacija na području regije što će definitivno doprinijeti gospodarskom razvoju našega grada.

Centar kompetencija za napredno inženjerstvo

Za Tehnološki inkubator će se izgraditi srednji dio građevine, a ostatak je planiran za Centar kompetencija za napredno inženjerstvo Nova Gradiška . To je projekt koji je trenutno u izradi u Industrijskom parku Nova Gradiška, a prijavit ćemo ga tijekom kolovoza na ograničeni poziv Podrška razvoju centara kompetencija. Njegova površina bit će oko 3 tisuće kvadratnih metara, te osim izgradnje objekta tamo će se provoditi 10 razvojno-istraživačkih aktivnosti u suradnji s partnerima, a to su 8 poduzetnika s našeg područja našeg grada i Zagreba, a sudjelovat će znanstveno-istraživačka organizacija, odnosno Strojarski fakultet u Slavonskom Brodu – kazala je Mirta Anjoš, mag.oec.

Gradonačelnik Vinko Grgić: Želimo top menadžere, istraživače i znanstvenike sa top plaćama

-U Centru kompetencija za napredno inženjerstvo sa Industrijskim parkom imamo 10 partnera, među kojima su Klimaoprema i Atlantic grupa, te drugi vrhunski partneri koji su se do sada dokazali i koji nastavljaju ulagati. Što je najvažnije radimo istraživački centar, a nositelji projekta su u rangu doktora znanosti. Na tom projektu radimo punom parom, kao i na projektu Tehnološkog inkubatora. Zamislite 10 projekta sa 10 doktora znanosti. Mislim da u Novoj Gradiški sada imaju dva doktora znanosti.

Mi ne otvaramo radna mjesta, mi pružamo usluge i mogućnosti da tvrtke otvaraju radna mjesta, ali ne sa plaćama najniže razine već želimo da to budu top plaće, top menadžeri, istraživači i znanstvenici sa top plaćama – kaže gradonačelnik Vinko Grgić.

Related Post

KP „SLAVČA“

Autor - 09/05/2012 0
NOVA GRADIŠKA, 9. svibanj 2012. – Posljednjih dana djelatnici komunalnog poduzeća „Slavča“ ne mogu biti nezapaženi na gradskim ulicama i…