NOVOGRADIŠKI HDSSB – Otvoreni prema svim izbornim opcijama

3130 0

NOVA GRADIŠKA –  Nakon raskola u HDSSB koncem prošle godine  i podjele na dvije opcije u Gradskoj organizaciji Nove Gradiške   su  zadovoljni. Ponajprije zato što su  ostali jedinstveni i opredijeli  se  za izvorne principe  na temelju  kojih je  HDSSB osnovan kao regionalna stranka, napravili otklon od Glavaša i Vulina koji su stranku, kako kažu,   poveli u ideološki neprihvatljivom pravcu.  O previranjima u stranci, pripremama za predstojeće  lokalne izbore i mogućim koalicijama na  konferenciji za novinare govorio je predsjednik Dubravko Gubić.

                               Demokratizacija stranke

       -Koncem prošle godine, nakon  izvanrednih parlamentarnih izbora,  došlo  je do podjela u stranci i polarizacije. Mi smo kao gradska organizacija  slati poruke prema stranci   i tražili da se  održi jedan Sabor, da budemo zajedno  i demokratski izaberemo novog predsjednika, tijela stranke i promijenimo Statut.  Nije se to desilo. Morali smo donijeti odluku što ćemo učiniti  kao gradska organizacija i sudjelovali  smo na  Glavnog odbora u studenom prošle godine. Odluke su donesene i ono što me čini zadovoljnim je da je velika većina članova  prvo zatražila sazivanje Glavnog odbora na kome su bila 132 člana od  257 članova  prijavljenih u registar političkih stranaka u Ministarstvu  uprave. Nakon Sabora na kome smo po prvi puta  demokratski  izabrali predsjednika i članove Predsjedništva, dogovoreno je ono što smo  mi kao gradska organizacija željeli i htjeli, a to je da se HDSSB vrati na put s kojeg je i krenuo. Distancirali smo se  od politike  koju je nakon povratka iz zatvora  Glavaš poveo u drugom smjeru i HDSSB od regionalne stranke  poveo na ideološki put  u smjeru koji smo smatrali da nije dobar.  Pokazalo se to  točnim.  Potvrdili su to  građani i  birači jer je na parlamentarnim  izborima  HDSSB  sa sedam  saborskih zastupnika pao,  prvo na dva, pa na jednog zastupnika.

Kao gradska organizacija inzistirali smo  na promjeni i demokratizaciji stranke. To se, međutim, nije moglo desiti  bez potresa u stranci što nitko od nas nije htio.  Stav gradske organizacije   je da se ne želimo odreći HDSSB-a   jer smo dali velik doprinos u njegovoj afirmaciji,  pogotovo na našem terenu.

                                  Regionalna stranka

     Pred nama su lokalni izbori.  Do sada  smo   zastupali ravnopravan  odnos prema svim političkim čimbenicima  i svim građanima Nove Gradiške. Kao regionalna stranka smatrali smo da nemamo potrebe  odlaziti lijevo ili desno  već da moramo biti otvoreni  prema svim političkim opcijama, svim građanima i  svim nacionalnostima  jer  je  interes Grada, Županije, cijele regije  i RH  da se svi okupimo. Nismo bili zadovoljni  i ne možemo se pomiriti s činjenicom, da od osnutka naše države, naša regija i naš kraj budu zapostavljeni i zapušteni u odnosu na  ostatak Hrvatske, gdje se bolje živi.

Želimo okupiti sve ljude koji razmišljaju na taj način, sve ljude koji su se razočarali u neku drugu stranu i ne slažu se s njihovim  načinom vođenja politike. Želimo  da se svi  okupimo pod jednim kišobranom.

                              Ogradili se od politike Glavaša i Vulina

     Mi  se ograđujemo  od svega onog  što je radili gospoda Glavaš  i Vulin u kampanji i smjeru u kojem su  vodili HDSSB.  Želimo da HDSSB-eu vratimo stari sjaj  i  na pravac  zbog kojeg smo se mi  uključili. To je umjerena regionalna politika  otvorena prema svima. Trebamo  izvršiti  pritisak prema Zagrebu kao centru vlasti i moći  i  zajedničkim snagama prisiliti da se krene ulagati u Slavoniju i Baranju,  da mi ovdje napokon možemo početi živjeti i ovdje zadržati svoju djecu. Mora se ovdje nešto događati i ulagati, podizati gospodarska  aktivnost i otvarati nova radna mjesta  kako bi  zadržali   našu djecu i  osigurali im    bolju budućnost.

                                Korektiv gradske vlasti

     Kao gradska organizacija ćemo se, kao i do sada, postavljati s centralne pozicije i odnositi se prema i jednoj i drugoj strani, koje se ovdje izmjenjuju na vlasti, kao korektivni faktor.  Kada uvidimo da  određena politika ne ide u dobrom smjeru  od  toga se distanciramo i jasno  to kažemo i iznosimo svoje stavove. Imali smo prijevremene izbore. Procijenili smo da ono što je radio bivši gradonačelnik   Željko Bigović  nije bilo dobro. Sretan sam zbog te  odluke gradske organizacije  jer nismo kalkulirali  da li ćemo zadržati naše vijećnike  i pustiti da njegov  mandat ode do kraja. Reagirali smo na način  da smo odbili proračun   i  bili spremni da izađemo na nove izbore. Sada  se zna  da je to bila  dobra odluka jer građani vide  što je radio bivši gradonačelnik. Nismo bili spremni da na to zažmirimo i da  stavimo glavu u pijesak. Izabran je novi gradonačelnik   koji je u kratkom periodu puno napravio.

                            Snaga Slavonije i Baranje

    Gradska organizacija HDSSB-a je prošli tjedan donijela odluku  da izlazimo na izbore  kao Nezavisna lista  pod sloganom „Snaga Slavonije i Baranje“, što znači snaga Nove Gradiške, snaga Brodsko-posavske županije i cijele regije. Ne možemo čekati  dok Ministarstvo   uprave  donese odluku i očituje se o statusu HDSSB-e.  Predali smo  zahtjev prije mjesec i pol dana,  a Ministarstvo se još nije očitovalo.

Želimo da naši članovi,  simpatizeri i ostali građani znaju naše stavove i što ćemo napraviti.  Isto tako  i ostali politički čimbenici u gradu i županiji, da znaju gdje smo i što planiramo. Na izbore izlazimo za sada samostalno kao nezavisna lista  pod istim sloganom u svim slavonskim županijama da se vidi  da smo skup nezavisnih lista.

                         Otvoreni prema svim opcijama

      Što se tiče liste za Novu Gradišku  tu nismo donijeli konačnu odluku. Postupit ćemo kao i prošli puta iz razloga što imamo jako dobre odnose s aktualnim gradonačelnikom Vinkom Grgićem. Mogu pohvaliti suradnju, odnos i način na koji  vodi grad. Poštuje nas  kao partnere, ali i   Gradsko vijeće  i odluke koje ono donese.

Isto tako, kandidatkinju HDZ-a  za gradonačelnicu, gospođu Ljiljana Lujkačević,  iznimno  poštujemo. Osoba je  to s kojim smo imali dobru suradnju u jednom od prošlih mandata. Ona je naša cijenjena sugrađanka  i respektabilna kandidatkinja  za gradonačelnicu.

Prema tome ostajemo otvoreni i prema jednoj i prema drugoj opciji. Ukoliko budu zainteresirani obavit ćemo pregovore,  kao i  ostalim političkim strankama. Nakon toga ćemo sjesti i donijeti konačnu odluku – kazao je Dubravko Gubić.

Related Post