SKUPŠTINA DVD GORNJI BOGIĆEVCI : U 2016. godini učlanjeno 48 mladih vatrogasaca

1219 0

DVD Gornji Bogićevci je dobilo novu upravu. Odlučili su to članovi s pravom glasa na redovnoj godišnjoj izvještajno-izbornoj skupštini društva koja je održana u subotu 4. veljače. Na skupštinu su se osim predstavnika udruga i institucija s područja Gornjih Bogićevaca odazvala i prijateljska dobrovoljna vatrogasna društva,među njima DVD Cernik, Sičice, Ljupina, Baćindol, Donji Varoš, Vrbje, Orubica, Rešetari, Štivica, Komarnica, Okučani, Dolina ali i  župnik župe Duha Svetoga fra Ivo Brezović.
Predsjednica verifikacijske komisije Valentina Krstanac je izvijestila da je na skupštini od 33 člana s pravom glasa nazočno 26 što znači da se skupština može nastaviti i da će odluke na njoj donesene biti pravovaljane. Predsjednik DVD-a Gornji Bogićevci Ivo Bungić je podnio izvješće o radu u protekloj godini ali i njegovom mandatu te među ostalim rekao kako je društvo funkcioniralo sukladno odlukama uprave čiji su se članovi redovito sastajali te koordinirali aktivnosti. Naglasio je kako je ostvarena dobra suradnja s ostalim udrugama s područja općine i susjednim DVD-ima te rekao kako nije bilo nikakvih problema tijekom navedenog razdoblja.


Izvješće je zatim o financijskom poslovanju podnijela blagajnica i tajnica Mara Klarić koja je rekla da su ostvareni ukupni primitci u iznosu od 82.776, 29 Kn od čega je iz proračuna općine sukladno zakonskoj obavezi uplaćeno 45. 993,00 kn. Za redovno poslovanje utrošeno je 33.258,03 kn te je na računu ostalo još 49.518,26 kn. Klarić je rekla kako su ta sredstva namjenska za financiranje projektne dokumentacije za novi vatrogasni dom, a koja je završena te će za nju faktura doći u 2017. godini za koju je potrebno ukupno izdvojiti nešto više od 60.000,00 kn.
Opširan je u svom izvješću bio zapovjednik Damir Kozman koji je naglasio kako je DVD tijekom 2016. godine osim požara i ostalih nepogoda sudjelovalo i u ostalim događanjima kako na području općine tako i izvan općine , županije i šire . Imali su ukupno 6 požara od kojih dva na objektima a ostali na otvorenom prostoru rekao je Kozman i dodao kako je na svim intervencijama sudjelovalo 12 vatrogasaca koji su na intervencijama proveli ukupno 56 sati. Na Veliki petak i subotu članovi DVD-a tradicionalno čuvaju Kristov grob. I u 2016. godini je nastavljena suradnja s DVD-ima Okučani, Donji Varoš i Dragalić po pitanju obilježavanja dana zaštitnika vatrogasaca Sv. Florijana gdje im se pridružilo DVD Stara Subocka iz Sisačko –moslavačke županije, a koji su tada bili domaćini obilježavanja. U područnoj školi Gornji Bogićevci na inicijativu člana društva Ivana Siladija , zapovjednik je održao predavanje za osnovnoškolce u trajanju od dva školska sata što je rezultiralo kasnije učlanjenjem čak 48 mladih od 6 do 12 godina u društvo ali se u društvo uključio i dio njihovih roditelja. Tijekom turističke sezone i u vrijeme žetvenih radova provodili su pasivna dežurstva te putem medija i promidžbenih materijala obavješćivali pučanstvo o opasnostima kod nesavjesnog paljenja vatre. Redovito su servisirana i tehnički pregledana te registrirana vozila. Svi vatrogasci su osigurani te su prošli liječničke preglede. U planu za 2017. godinu imaju uvježbati dvije mješovite ekipe uzrasta od 6 do 12 godina te otići na nekoliko natjecanja na području županije. Kozman je naglasio kako odlično funkcionira oblik suradnje DVD – komunalni pogon – Općina GB u svim smjerovima te se nada da će takva suradnja biti nastavljena i u 2017. godini. Jedini problem koji muči DVD je osipanje operativnog članstva jer ljudi idu trbuhom za kruhom pa je teško održati inspekcijski minimum od 20 operativnih članova rekao je zapovjednik .Također je na kraju izvješća zahvalio svima koji su na bilo koji način pomogli društvu u radu ali i pozvao pojedince i institucije da se uključe u rad društva i pomognu u prevenciji od požara, elementarnih nepogoda i u spašavanju ljudskih života i imovine. Jedna od zadaća pred svim članovima je i izgradnja novog vatrogasnog spremišta rekao je Kozman u svom izvješću.
Izvješće Nadzornog obora podnijela je Branka Račman te rekla kako je uvidom u dokumentaciju nadzorni odbor utvrdio da je poslovanje DVD-a bilo sukladno zakonu i da nije bilo primjedbi na rad. Sva su izvješća usvojena s 25 glasova i jednim protiv. Predsjednik kandidacijske komisije Željko Klarić je izvijestio nazočne o prijedlogu novog upravnog odbora te je rekao da je za predsjednika nominiran Ivan Siladi, za potpredsjednika Ivo Bungić, zapovjednika Damir Kozman, dozapovjednika Dominik Klarić, tajnicu Mara Klarić, blagajnicu Valentina Krstanac, ostala tri člana su Nena Šakić kao predstavnica roditelja mladeži , te Pejo Rubil i Matej Jezerčić. U Nadzorni odbor su nominirani Franjo Bungić kao predsjednik te kao članovi Matej Baković i Božana Vukmirović. Dana je razrješnica dosadašnjim članovima uprave a prijedlog predsjednika kandidacijske komisije je usvojen. Zapovjednik Damir Kozman je potom uručio diplome za 10-godišnji uspješan rad u vatrogastvu kojom se potvrđuje pravo nošenja i isticanja vatrogasne spomenice Jakovu Žiliću, Valentini Krstanac, Pavi Klariću, Mari Klarić, Mariji Lučić te Peji Cica. Za dvadestogodišnji rad u vatrogastvu diploma je uručena Peji Šugiću i Željku Zecu.


Novoizabrani predsjednik Ivan Siladi potom je zahvalio na izboru za predsjednika i rekao kako će se truditi opravdati ukazano povjerenje ali da sam neće moći odraditi sve zadaće te je pozvao na jedinstvo i suradnju svih članova DVD-a ali i udruga , institucija i pojedinaca. Zahvalio je dosadašnjem rukovodstvu na radu i najavio nastavak dobre suradnje s ostalim DVD-ima koja su došla na skupštinu. Skupštinu su pozdravili i novom predsjedništvu poželjeli uspješan rad a starom se zahvalili na suradnji predstavnici prijateljskih DVD-ava i Udruga te institucija , a predsjednik vatrogasne zajednice Brodsko-posavske županije Milan Šulter je među ostalim čestitao DVD-u Gornji Bogićevci prije svega na operativnim aktivnostima i rekao da su novoučlanjeni mladi vatrogasci jamac opstanka i razvoja vatrogastva na području općine te da mu je drago što je općina Gornji Bogićevci uz odličnu dosadašnju suradnju uvidjela i potrebu za izgradnjom novog vatrospremišta te da aktivno sudjeluje u realizaciji projekta. Zahvalio je i staroj upravi na korektno odrađenom poslu.Čestitke i riječi zahvale uputio je i načelnik Gornjih Bogićevaca Pavo Klarić te je rekao kako općina sigurno biti na pomoć u realizaciji svih projekata i da novac za vatrogastvo nikad neće biti problem , ali da kao odgovorna osoba očekuje dobar rad i izrazio želju da se u DVD uključi što više vatrogasaca s šireg područja općine kako operativa ne bi trpjela. Pohvalio je inicijativu uključenja mladih snaga u vatrogastvo i osobno rekao kako mu diploma za 10-to godišnji u vatrogastvu puno znači . Rekao je kako će svim snagama nastojati da se što prije realizira projekt novog vatrospremišta. Vlasnik tvrtke Vatropromet Nenad Radojčić je novoizabranom predsjedniku uručio prigodni poklon , a za sve mlade vatrogasce majice te zapovjedniku Kozmanu čizme za intervenciju i prigodni kalendar te dodao kako će njegova tvrtka donirati 3.000,00 kn kao prilog za izgradnju vatrospremišta i pozvao sve ostale da se priključe njegovoj inicijativi.
Nakon što je novi predsjednik Ivan Siladi zaključio skupštinu,domaćini i gosti su se nastavili družiti uz večeru i tamburaški sastav KUD-a Starča. (Autor Mato Višić, Radio „Bljesak“)

Related Post

BRODSKO-POSAVSKA ŽUPANIJA

Autor - 30/04/2016 0
Svim vjernicima koji blagdan Uskrsa slave po julijanskom kalendaru želimo obilje obiteljskog mira, ljubavi i Božjeg blagoslova uz tradicionalno ‘Hristos…