NOVORADIŠKI GODIŠNJAK PREDSTAVLJA

677 0

Godina bogata sadržajima, aktivnostima i događanjima u GRADSKOJ KNJIŽNICI NOVA GRADIŠKA je pri kraju, a njezini zaposlenici : Branko Kolić, viši knjižničar, knjižničarka Mirjana Pranjić, pomoćne knjižničarke Renata Matijašević i Anka Višić s v.d.ravnateljicom Biljanom Dakić, prof. i dipl. knjižničarkom,

zadovoljni su postignutim nadajući se još uspješnijoj, 2015. godini na radost i korist svojih sadašnjih i budućih korisnika i vjernih suradnika iz našega grada i svih mjesta naše okolice i šire.

 

 

Piše, prof. Biljana Dakić, v.d. ravnateljica


Počelo je sa siječanjskom zahvalom svim suradnicima u 2013. g., posebice  voditeljima radionica LJETA U KNJIŽNICI 2013. te brojnim suradnicima u prvoj NOĆI KNJIGE. Svečanost je otvorila zamjenica gradonačelnika, mr.sc.Ljiljana Lukačević, pohvalivši cijeli knjižnični tim na čelu s ravnateljicom  i prikazavši prezentaciju  Naj-akcija u RH : „Ljeto u knjižnici 2013“ za koju je grad Nova Gradiška dobio prestižnu povelju, a koju je dodijelio Središnji koordinacijski odbor akcije „Gradovi i općine – prijatelji djece“.

25. i 26. veljače s Dječjim vrtićem NG te OŠ Ljudevita Gaja NG (dramski program PJESNIK DOBROTE s učiteljom Milanom Vidošićem i učenicima, nastupi i radionice vrtićanaca),  svečano i vedro obilježeni su DANI GRIGORA VITEZA, slijede prigodna obilježavanja blagdana i praznika (Valentinovo i Uskrs u knjižnici…), druga i odlično organizirana i posjećena NOĆ KNJIGE 23.travnja („Čitajmo u pidžamama s plesom“, „Miss knjige“, dodjela priznanja „najčitateljima“ i „najsuradnicima“ , otvorenje Čitateljskog kluba GKNG, pjesničko-glumački nastup Zrinka Kapetanića uz nastup sestara Dautović, projekcija filma „Društvo mrtvih pjesnika“…) Održani su književni susreti s Vesnom Parun i našom sugrađankom Veronikom Devčić (nova zbirka I SAZRI RADOST), predstavljanje zbirke pjesama Udruge stvaratelja u kulturi NG: BISERI DUŠE, a u suradnji MH-Ogranka NG kulturno-znanstveni susret s mladom sugrađankom, slikaricom  Doroteom Bagarić  (slikovnica NAŠ RUĐER) i književnicom Nevenkom Nekić (romansirana biografija o Ruđeru)….

 

Slijedilo je tradicionalno, 13. po redu „LJETO U KNJIŽNICI“ s 8  kreativno-edukativnih radionica koju su vodili stručni suradnici uz zaposlenike Knjižnice, a u kojem je uživalo 500 djece predškolskog i osnovnoškolskog uzrasta  te  15 volontera. Svečano ga je, u ime Grada, otvorila   pročelnica Odsjeka za društvene djelatnosti Mihaela Djeraj, a toplim riječima „zatvorila“ zamjenica gradonačelnika, mr.sc.Ljiljana Lukačević:

„(…) „Ljeto u knjižnici“ je manifestacija koja je postala tradicija našeg grada i koja ima moju osobnu podršku i podršku grada kao institucije. (…)Danas smo na završnoj radionici i nismo žalosni,  jer mi koji pratimo aktivnosti GKNG znamo da radost i vedrina ne prestaju sa „Ljetom u knjižnici“ nego se nastavljajj zahvaljujući silnoj ljubavi i entuzijazmu svih djelatnika knjižnice na čelu s v.d.ravnateljicom(…) te njihovim suradnicima i volonterima. „Ljeto“ će zasigurno imati veliku ulogu u vrlo lijepoj priči formalnog zadovoljavanja kriterija i dobivanja statusa GRAD-PRIJATELJ DJECE. Presretni smo što je ovaj projekt „prepoznat“ na nacionalnoj razini i što je dobio priznanje za naj.akciju“ (…)

Knjižničari su sakupili zbirku knjiga za poplavljenu knjižnicu u Gunji (suradnja s Udrugom volontera) te knjižnicu u Otoku kod Vinkovaca, a i ove godine darivala je besplatno članstvo djeci Dječjg vrtića NG, prvoškolcima gradskih osnovnih škola, djeci-članovima Udruga s posebnim potrebama te članovima Udruge umirovljenika NG iznad 65 godina.

MJESEC  HRVATSKE KNJIGE 2014. , tradicionalno, kao i u knjižnicama diljem Hrvatske , brojnim kreativno-edukativnim sadržajima u GKNG, kako s najmlađima tako i s mladima i odraslima,  posebno je uspješno skrenuo  pozornost javnosti na značaj knjige i čitanja bez obzira na burni život u svijetu interneta i elektroničkih medija, a ove je godine bio sav u znaku LJUBAVI. Organizirane su brojni edukativni susreti, kreativne radionice za predškolce i osnovnoškolce, a gimnazijalci su s  prof. Ilijanom Ban predstavili eko-edukativni časopis  NUKLEUS.

Oko ove zajedničke „misije“, GKNG je i opet s uspjehom okupila sve školske knjižnice, obrazovne i predškolske ustanove grada, udruge te brojne suradnike i kreativne volontere kojima se s radošću zahvaljuje, a posebice je odjeknula po drugi puta organizirana akcija CIJELI GRAD ČITA :  „Čitajmo pjesme ljubavne!“ pod pokroviteljstvom Grada, koordinacijom prof. savj. Ljiljane Ptačnik  te u glavnoj  i odličnoj organizaciji GKNG.

Pjesničkim susretom VUKOVAR U NAMA sugrađani su na poseban i dostojanstven način izrazili potporu Gradu Heroju i Vukovarcima.

 

Bogatim sadržajima uz Dan Grada ;  izložbe knjiga i slika : KALIGRAFIJA I KNJIGA (bračni par Igor i Iva S.Samac), CVJETOVI LJUBAVI (supružnici Vesna i Radomir Dumičić), svečanošću NAJČITATELJI ODJELA ZA DJECU u 2014 . uz proslavu 13. rođendana Fan Cluba MIRO GAVRAN i 20. g. gimnazijske Dramske skupine NOGA (kazališna predstava „TRAŽI SE NOVI SUPRUG“), stručnim predavanjem iz biblioterapije KNJIGA-LIJEK ZA DUŠU i čitanjem djela naših slavnih „zavičajnih“ pisaca u Čitateljskom klubu GKNG, predstavljanjem nove zbirke pjesama književnika Ivana Slišurića te  kreativnim radionicama za predškolce i osnovnoškolce u adventskom razdoblju, a uz intenzivan rad i rezultate u stručnom području nabave i obrade knjižne i neknjižne građe te informacijskoj djelatnosti, završava ova aktivna godina.  Rad u računalnom programu ZaKi  i ove godine poduprt je nabavom nove  računalne opreme s licencama, a obnovljen je i dio knjižnične opreme od koje posebno raduje ona za „srce“ knjižnične djelatnosti grada i okolice- novoosnovani  KUTAK ZA BEBE I NAJMLAĐE zahvaljujući namjenskim sredstvima Ministarstva kulture RH i Grada Nova Gradiška-uskoro, nadamo se, GRADA-PRIJATELJA DJECE.

Zaposlenici Knjižnice zahvaljuju MK-e RH, Osnivaču, Županiji brodsko-posavskoj, svim ustanovama, udrugama, medijima i portalima  te pojedincima na uspješnoj suradnji i skupa sa svojim brojnim korisnicima svih uzrasta, a bez obzira na trenutnu tešku financijsku situaciju,  nadaju se, u bliskoj budućnosti, novoj zgradi ; „knjižnici 21. stoljeća“ koja će postati „srcem“ grada i okolice i vedro obrazovno-kreativno okupljalište cijele lokalne zajednice kao  zalog svijetloj budućnosti koju naš grad  i zaslužuje.

Related Post

MJESEC HRVATSKE KNJIGE 2011.

Autor - 20/10/2011 0
Knjiga je namijenjena prvenstveno mladima. Na popularan i stručan način govori o problemu Humanog papiloma virusa (HPV), spolno prenosive bolesti…

LJETO U KNJIŽNICI

Autor - 07/08/2014 0
NOVA GRADIŠKA, 6. kolovoza 2014. – Unatoč obilnoj kiši i temperaturama ni malo primjerenima ovom dobu godine, ljeto ipak imamo…