KREATIVNOM RADIONICOM „PLETENJE PRSTIMA“ ZAVRŠENO OVOGODIŠNJE LJETO U KNJIŽNICI

1634 0

Autor Ivanka Herceg

NOVA GRADIŠKA – Pletenje prstima, završna je kreativno- edukativno-zabavna radionica ovogodišnjeg, 16.-og po redu “Ljeta u knjižnici”, održana 17. kolovoza u Odjelu za djecu Gradske knjižnice Nova Gradiška.

Voditeljice radionice bile su Đurđa Trupinić, učiteljica razredne nastave u OŠ “Mato Lovrak” i suosnivačica Udruge “ECKO” (Edukativni centar kvalitetnog obrazovanja) i Mirjana Pranjić, knjižničaraka Gradske knjižnice Nova Gradiška.

-Ovo je sedma i ujedno završna radionica ovogodišnje tradicionalne manifestacije, a na ideju sam došla jer današnja djeca zapravo i nemaju baš puno prilika naučiti ovakve vještine. Često su za mobitelima, kompjutorima i manje se susreću i druže, kao što smo to mi činili. Ujedno su naučili i nešto tradicijski te vlastitim prstićima dali doprinos i jednoj humanitarnoj akciji-rekla nam je, među ostalim Mirjana Pranjić. Također je istaknula kako djelatnicima Gradske knjižnice doista nije teško odvojiti vrijeme za djecu, čija mašta je prebogata, pa su i ideje velikih inspirirane upravo najmlađima.Radionica je bila namijenjena djeci u dobi od 8 godina i starijima, ali, kao i uvijek, za sve dobne skupine koje vrlo rado i ljeti dolaze u Knjižnicu, voditeljice osmisle zanimljive sadržaje, pa je tako bilo i ovoga puta.

-Prsti su nam jako važni. Prve djetetove igre su igre prstima. Djeca prstima upoznaju svijet. Prstima dodiruju, izražavaju osjećaje, povezuju se, istražuju, komuniciraju,… Kasnije, kada su starija, pišu, crtaju, zbrajaju, oduzimaju i oblikuju.Dok su se nekada djeca zimi igrala na snijegu, te poslije, promrzla sjedila pokraj peći i radila “ručni rad”, danas ne izlaze iz toplih domova i najčešće tipkaju po tipkovnicama i zaslonima mobilnih telefona.
“Ručni rad” im je nepoznat pojam. Upravo zato i ova radionica za djecu na kojoj su na jednostavan i zanimljiv način naučila plesti… i to, ni manje ni više, nego p r s t i m a- potvrdila nam je i Đurđa Trupinić.

Inače Udruga “ECKO” najmlađa je u našemu Gradu, ali izuzetno aktivna. U osam mjeseci koliko postoje, prema riječima voditeljice, održano je 70 različitih radionica za djecu i odrasle, a do sada su imali 700 polaznika. –Poučavamo djecu integrirajući različite nastavne i životne sadržaje želeći ih učiti ZA ŽIVOT, a ne učiti iz knjiga i ne odrađujemo, nego uistinu radimo. Roditelji su shvatili što želimo pružiti djeci i potiču ih da dolaze, a vidimo i da su djeca zadovoljna. Radimo sada u svom prostoru u Ulici Josipa Jurja Strosmayerra (bivša “Zlata”), a sutra 18. kolovoza od 17sati do 18 i 30 imamo radionicu “Morsko dno” za djecu od 6. i 7. godina kroz integrirane sadržaje matematiku, hrvatski, priroda i društvo, likovni, glazbeni, dakle gotovo sva umjetnička i društvena područja u jednoj radionici. Redovito održavamo i tangram radionicu i njome se predstavljamo i na NG glazbenom ljetu u centru kod Plana grada večeras i sutra 17. i 18. kolovoza u 18 sati i 30 minuta i na nju su svi dobro došli i djeca i odrasli- naglasila nam je u razgovoru Đurđa Trupinić.

 

Related Post