OŠ „ANTE STARČEVIĆ“ REŠETARI

324 0

REŠETARI – Noćnim čitateljskim susretom u OŠ Ante Starčevića Rešetari započeo je Tulum s(l)ova, zajednički projekt udruga Hrvatske mreže školskih knjižničara i Hrvatske udruge školskih knjižničara.

Riječ je o projektu koji potiče učenike 7. i 8. razreda na čitanje iz užitka. Sastoji se od dvije faze, noćnog čitateljskog susreta i čitanja u lokalnoj zajednici. Projekt traje godinu dana i u tijeku je šesti ciklus projekta za koji je Ministarstvo znanosti, obrazovanja i sporta dalo pozitivno stručno mišljenje. Tulum s(l)ova održava se po prvi puta u školi u Rešetarima.

 

 

Noćni čitateljski susret održan je u petak, 4. studenoga 2016., u prostoru školske knjižnice s početkom u 19,00 sati. Na susretu je sudjelovalo 17 učenika 7. i 8. razreda, a za organizaciju su se pobrinuli knjižničarka Daniela Gubić, pedagoginja Marija Dautović i učitelji hrvatskoga jezika Jasmina Palijan i Darko Horvat.

 

Na početku susreta donesena su pravila ponašanja, a iz toga održana je motivacijska igra kojom su obilježili 111 godina od rođenja hrvatskog pjesnika Dragutina Tadijanovića. U radionici „Mudra sova“ svaki je učenik izradio od lišća i vunice svoju sovicu koja će ukrašavati prostor knjižnice za vrijeme trajanja projekta.

Središnja aktivnost noćnog čitateljskog susreta bila je ceremonijalno čitanje iz užitka. Uz svjetlo lučica i baterijskih svjetiljki učenici su uživali u čitanju ulomaka omiljenih knjiga prema vlastitom izboru. Najviše su se čitala djela Mire Gavrana, Sanje Pilić i Sanje Polak. Ugodno smješteni i pokriveni svojim dekicama učenicisu uživali u čitanju što je i bio cilj ovog susreta. Članovi tima za provedbu također su predstavili svoje omiljene ulomke.

 

U 21,30 sati putem skype-a razgovarali su s učenicima i knjižničarkom Rebekom Savorom iz Osnovne škole Prelog.Učenici su međusobno razmjenjivali svoja iskustva s noćnog čitateljskog susreta i stjecali nova poznanstva. Pored čitanja iz užitka u kasnijim večernjim satima, javljanje putem servisa skype-a bilo je novo i nesvakidašnje iskustvo kako za učenike tako i za nazočne učitelje.

 

Večer su završili ugodnim druženjem uz karaoke. Na kraju susreta učenici su bili oduševljeni događajem u svojom školi i poželjeli da se ovakvi susreti održavaju barem jedanput mjesečno. Tim za provedbu izuzetno je zadovoljan kako su učenici prihvatili izazov da se u večernjim satima umjesto mobitela, TV-a i računala druže s drugim učenicima uz knjigu i čitanje. (Daniela Gubić, knjižničarka)

Related Post