OŠ IVANA GORANA KOVAČIĆA STARO PETROVO SELO

471 0

Recitatorska skupina staropetrovoselske osnovne škole, uz inicijativu i kompletan scenarij nastavnice Marije Mikanović, pripremila je u petak, 16. studenog, glazbeno-recitatorsku večer, koju su naslovili „Večeras ćemo za Vukovar voljeti“.

Tako su se željeli pridružiti svima koji su obilježili 21. obljetnicu žrtve grada Vukovara, simbola otpora i stradanja, grada heroja i mučenika u Domovinskom ratu. Grada koji je svoju patnju i herojsku obranu utkao u hrvatsku slobodu i nezavisnost.

 

Učenici, nastavnici i ravnateljica škole, Zrinka Dejanović, pjevali su i slušali, krasnoslovili o Vukovaru, gledali slikokaze i poklonili se žrtvi grada heroja. Tako su željeli da i u mladima raste ljubav za blago hrvatske slobode i samostalnosti, koju su generacije stoljećima sanjale.

 

Uz recitatore, u programu su sudjelovali školski tamburaški orkestar i vokalna skupina učitelja, a mlade voditeljice programa podsjetile su na heroje grada Vukovara, koji su ga branili, kao i na Sinišu Glavaševića, novinara i izvjestitelja, koji je također život utkao u voljeni grad

Skupina učenika zapalila je svijeću u znak sjećanja na hrabre ljude patničkog grada, a svi nazočni programu, odali su minutom šutnje počast Vukovaru, njegovoj žrtvi, herojima, hrabrim braniteljima i mučenicima. Učenici su u holu škole zapalili jednu svijeću, a sve ostale 18. studenog, na samu obljetnicu pada grada heroja. Pozvali su sve nekla svijeća ljubavi za Vukovar i Hrvatsku sja cijelu godinu u njihovim srcima.

 

Nakon svečanosti u povodu obljetnice vukovarske tragedije, sudionici programa su podsjetili na radosni događaj za cijelu Hrvatsku,koji se zbio upravo 16. studenog, 2012, kada je dobri Bog uslišao molitve, žrtve i vapaje hrvatskog naroda za oslobođenje generala Gotovine i Markača. Tako je cijelom svijetu obznanjeno da je Domovinski rat u Hrvatskoj bio oslobodilački i pravedan. Stoga je večer u Osnovnoj školi Ivana Gorana Kovačića završila stihovima psalmiste:“Ovo je dan što ga stvori Bog, kličimo i radujmo se u njemu!“

 

Svečanost su pratili i predstavnici staropetrovoselske općine te župnik i dekan Novokapelačkog dekanata, prečasni Antun Prpić.

 

Tekst i fotografije: Višnja Mikić

Related Post

AKTIVNI I U KORIZMI

Autor - 15/03/2015 0
ŠTIVICA – Djeca i mladi u župi svete Marije Magdalene Štivica, koje mještani od milja zovu „Djeca i mladi iz…