OSNOVNOŠKOLCI U SPOMEN SOBI 121. BRIGADE

642 0

NOVA GRADIŠKA 16. studenoga 2012. – Učenici četvrtih i osmih razreda Osnovne škole „Mato Lovrak“ posjetili su danas Spomen sobu 121. brigade Domovinskog rata. Današnja posjeta bila je posebno signifikantna zbog

toga što se upravo danas napokon zatvorilo jedno veliko poglavlje Domovinskog rata. Križ kojega su nosili većina hrvatskih branitelja, građana, a najviše generali Gotovina i Čermak koji do danas nisu znali gdje će provesti ostatak života, u zatvoru ili na slobodi. Na opće oduševljenje i radost svih dokazana im je nevinost. No oslobađanje presude ima i puno veći značaj. Ponovno je oslobođena Hrvatska.

Voditelj Arsen Granda ugostio je osnovnoškolce te ih, kao i svake godine, obogatio znanjem kojega možda ne mogu pročitati u udžbenicima povijesti. Ukratko, na smion način pričom ih je kronološki proveo kroz Domovinski rat na novogradiškom prostoru.

Djeca su sa velikim zanimanjem pratila pripovijedanje i prezentaciju izloženih slika i ostalih eksponata kojima Spomen soba obiluje. Hvalili su se međusobno svojim očevima, stričevim, djedovima ponosno ističućući njuihov doprinos u obrani grada.

Spomen soba je svakako jedan od edukacijski najuspješnijih projekata u Novoj Gradiški jer je u njoj prikazana povijest obrane grada kada je bilo najteže i gdje se prisjećamo svih onih koji su doslovno dali život za ovaj grad. Velika važnost je usmjerena posebice na djecu i poslijeratne generacije koje se ni ne sjećaju tih ratnih dana, dana ponosa i slave. Stoga je vrlo važno da dobiju što realniji prikaz zbivanja koja su zadesila njihov grad prije nego što su se rodili, tj. da što bolje znaju genezu događaja da bi što bolje razumjeli sadašnjost jednoga dana kada porastu i kad budu svjesniji složenosti društva.

Nadamo se da iste te poslijeratne generacije, kao i starije, nikada neće morati dokazivati svoj patriotizam kao branitelji za vrijeme Domovinskog rata. A ako će i morati bitno je da imaju što više objektivnog znanja te da učeći na iskustvu, vrlinama i manama starijih postupe uvijek na ispravan način.

 

OSTALI LINKOVI VEZANI ZA SPOMEN SOBU:

Osnovnoškolci u spomen sobi

Razgovor s Arsenom Grandom

Spomen soba 121. brigade (VIDEO)

 

Related Post

Policijska akcija “Vinkovo”

Autor - 20/01/2012 0
NOVA GRADIŠKA, 20 siječnja 2011. – Policija upozorava vinogradare, podrumare i njihove prijatelje ljubitelje vina da će, kao i prethodnih…