OŠ „VLADIMIR NAZOR“ ADŽAMOVCI – PROJEKT ˝ JESENKO˝

513 0

19. rujan 2011. – Već drugu godinu učenici i učitelji OŠ ˝Vladimir

Nazor˝ Adžamovci provode projekt ˝ Jesenko˝ kojeg su osmislili zajedno s ravnateljicom Marijom Petričević. U projekt su uključeni učenici i učiteljice razredne nastave Matične škole i područnih odjela, Ekološko-voćarska skupina, Domaćinstvo, Cvjećari te Kreativna skupina. Sve te skupine djeluju u sklopu školske zadruge ˝Brdo jabuka˝ koja je osnovana prošle školske godine. Svrha projekta je očuvanje tradicije te promocija škole u široj društvenoj zajednici i sudjelovanje na kulturno-gospodarskoj manifestaciji ˝Jesen u Brđanima˝ koja će se održati 25. rujna. Na toj će se manifestaciji škola predstaviti sa svojim štandom na kojem će biti izloženi pekmez od šljiva, kompot od jabuka, pite i kolači, te kreativni likovni radovi izrađeni od prirodnih, jesenskih materijala.

U ponedjeljak, 12. rujna u Brđanima su učenici i učiteljice razredne nastave zajedno s vrijednim i za suradnju uvijek spremnim mamama kuhali pekmez od šljiva. Nastavak je ovo vrlo lijepe suradnje s Udrugom žena ˝Brđani ˝ koju je škola započela prošle školske godine kada se po prvi puta uspješno uključila u njihovu kulturno-gospodarsku manifestaciju. Sve se odvijalo u dvorištu mjesnog doma ˝ Škola˝ gdje je i školski voćnjak sa oko 80 stabala starih sorti jabuka.

Vrijedne dječje ručice prale su i čistile, zatim mljele šljive i uz pomoć mama i učiteljica pažljivo miješale i kuhale pekmez i u tom jako uživale. Bilo je to za njih vrlo lijepo iskustvo, ali i prilika da nauče kako su pekmez pravile naše bake i sudjeluju u nečem praktičnom, stvaranju gotovog proizvoda.

U isto vrijeme učenici područnih odjela sa svojim učiteljicama izrađivali su ukrase za staklenke pekmeza, eko vrećice, podmetače za čaše izrađene od prirodnih materijala, cvijeće od kukuruzovine i druge kreativne uratke.

Primjer je ovo kako kod djece razvijati radne navike , poticati duh pomoći i suradnje, poduzetnički duh i kako ih odgajati u kvalitetne mlade ljude, ali i kako potaknuti na suradnju roditelje te promovirati djelovanje škole i uključiti je u život i rad društvene zajednice kojoj pripada.

Pripremila: Marina Uher, pedagoginja

Related Post