OBILJEŽAVANJE OBLJETNICE BLJESKA

667 0

NOVA GRADIŠKA, 23. travanj 2013. – Sa današnje sjednice Odbora za obilježavanje obljetnica iz Domovinskog rata upućen je još jedan zahtjev državnom protokolu za obilježavanje 17. obljetnice Vojno redarstvene akcije „Bljesak“

da se kod polaganja vijenaca kod spomen obilježja u Okučanima značajnije mjesto da članovima obitelji poginulih branitelja, posebno roditeljima. Jozo Bunguć je predložio da bi najbolje bilo da oni vijenac polažu zajedno s predsjednikom RH. I ove godine bilo je ozbiljnih primjedbi na malu pozornost koja se daje hrvatskim braniteljima. Braniteljske udruge zato su već nekoliko godina stvar uzele u svoje ruke i same organiziraju odavanje počasti poginulim suborcima i evociranju sjećanja na briljantno izvedenu oružanu akciju u kojoj je oslobođena zapadna Slavonija. Predsjednik Odbora pukovnik Adam Tomičić smatra da se kod polaganja vijenaca ne smije izostaviti i izaslanstvo Grada Nova Gradiška, koji je bio na crti bojišnice, dao 121. brigadu HV čiji su pripadnici prvi ušli u Okučane, a sam grad je tijekom rata bio snažna logistička potpora braniteljima na tom dijelu zapadnoslavonske bojišnice. Izostavljanje izaslanstva Nove Gradiške iz protokola polaganja vijenaca zajedno s izaslanstvima Brodsko-posavske županije i općine Okučani, kao domaćinima, smatra uvredom.

 

Novogradiške udruge proistekle iz Domovinskog rata tako će 1. svibnja u 8 sati položiti vijence kod spomenika poginulim hrvatskim braniteljima u Novoj Gradiški, a potom će se uputiti u Okučane na središnju proslavu gdje će se po već uobičajenom protokolu, nakon okupljanja visokih državnih dužnosnika u 10 sati položiti vijenci kod spomen obilježja poginulim hrvatskim braniteljima u VRA „Bljesak“, a u 11 sati u župnoj crkvi služiti sveta misa zadušnica.

 

Željko Bura i Vlado Radošić pokrenuli su opširnu raspravu o mjestu polaganja vijenaca i odavanja počasti poginulim braniteljima kod spomenika u okučanskom parku smatrajući da je on, kako je kazao Bura pogrešno mjesto jer je izgrađen na spomen kosturnici iz NOB-a. Svi koji su se uključili u raspravu smatraju isto pa će, kako je zaključeno o tome Odbor zatražiti očitovanja u Ministarstvu branitelja. O ovom problemu opširnije ćemo pisati.

Related Post