OBILJEŽEN DAN OPĆINE OKUČANI I BLAGDAN SV. VIDA MUČENIKA

422 0

Uvjeren sam da će svi zaustavljeni projekti biti realizirani na dobrobit žitelja Općine Okučani. Vjerujem da će pod vodstvom nove Vlade i premijera Tomislava Karamarka ova Općina dobiti mjesto kakav zaslužuje – kazao je Pero Ćosić.

 

OKUČANI, 15. lipanj 2015. – Središnji događaji obilježavanja Dana općine i blagdana sv. Vida Mučenika danas su bili svečana sjednica Općinskog vijeća održana pod predsjedanjem Ivice Pivca, polaganje vijenaca kod spomen obilježja poginulim hrvatskim braniteljima i sveta misa u župnoj crkvi koju je predvodio fra Mario Radman.

Svečana sjednica počela je himnom i minutom šutnje za  preminule članove Općinskog vijeća i zamjenika načelnika  Ivicu Ćorkovića, poginule branitelje  i  prvog hrvatskog predsjednika Franju Tuđmana.

Svečana sjednica je održana u nazočnosti župana Danijela Marušića i njegovog zamjenika Davora Vlaovića, Pere Ćosića, predsjednika Županijske skupštine, Vlade Klasana  gradonačelnika Novske, Ante Zovaka, načelnika Policijske uprave brodsko-posavske, Pave Klarića i Velimira Paušića, načelnika  susjednih Općina  Gornji Bogićevci  i Stara Gradiška, Zrinka Kapetanića i  Miroslava Matića, zapovjednika Policijske postaje Okučani i Pogranične policije, Dragana Antolića, okučanskog paroha i drugih uzvanika i predstavnika  institucija i udruga.

 

 

20 godina Općine Okučani


Otvarajući svečanu sjednicu  predsjednik Općinskog vijeća Ivica Pivac  podsjetio je na 20.  obljetnicu  ustroja Općine Okučani  i prve općinske povjerenike te 18. obljetnicu  konstituiranja  prvog Općinskog vijeća i  izbora prvog  Općinskog poglavarstva  i prvog načelnika.

Osvrnuo se na rad Općinskog vijeća  u proteklih godinu dana  i govorio odlukama koje je ono  donijelo. Izrazio je  zadovoljstvo s radom vijećnika  kao i suradnjom s  općinskim upravnom odjelom i  načelnikom.

-Unatoč manje sredstva u općinskom proračunu Općina je  normalno funkcionirala, kao i brojne  udruge  koje se financiraju iz njenog proračuna.

Općina smo u kojoj se više rađa nego umire. Međutim, zabrinjavajući je  odlazak mladih i radno sposobnih ljudi iz Okučana  u druga mjesta  i izvan granica  Hrvatske.

I pored nedostatka financijskih sredstva  u općina Okučani  se radilo i gradilo – istaknuo je Ivica Pivac.

 

 

Zaustavljeni značajni projekti

 

Govoreći o  aktivnostima u proteklih godinu dana i manje novca u općinskom proračunu  načelnik Aca Vidaković je  naglasio da to nije u  skladu sa željama i projektima koji su  bili  pripremljeni. Kritizirao je  državnu politiku koja, kako  je kazao,  s manje novca koji ostaje općinama   materijalno i financijski ih ubija.  Zbog toga  Općina Okučani, naglasio je načelnik Aca Vidaković,  nije mogla ići dalje  željenim tempom.

Zahvalio je   svima  koji su doprinijeli  napretku ili u saniranju šteta, kao što je to slučaj s Hrvatskim vodama i  Hrvatskim cestama nakon prošlogodišnjih poplava.  U općini Okučani prošle godine nije bilo pitke vode  76 dana  pa je istaknuo i dobre odnose s Gradom Novskom iz kojeg je besplatno voda došla u Okučane.

Nije propustio reći kako Hrvatske vode, kao najveći investitor do sada, u prošloj godini  nisu  ništa  investirale na području Općine Okučani, te kako su  zbog izostanka  državnih potpora  propala  sredstva utrošena u projektnu dokumentaciju. Govoreći o   projektima i planovi u ovoj godini te  narednom razdoblju  izrazio je nadu da će, kako je slikovito rekao „poslije kiše doći sunce .

 

Županija i dalje dobar partner

 

-Čestitam načelniku i njegovom timu na uspješnom radu. Što se tiče  Brodsko-posavske županije i dalje ćemo vam biti dobar partner. Načelnik je kazao da su vaši značajni projekti zapostavljeni, neki odgođeni, a neki skinuti s  liste prioriteta   od aktualne Vlade RH predsjednika Milanovića. Uvjeren sam da će svi ti projekti biti realizirani na dobrobit žitelja Općine Okučani i vjerujem da će pod vodstvom nove Vlade i  premijera Tomislava Karamarka ova općina dobiti mjesto  kakvo zaslužuje – kazao je Pero Ćosić.

-Okučani su preživjeli i puno teža vremena i vjerujem da će uz dobro vodstvo, suživot i zajednički rad preživjeti i ovo vrijeme teške ekonomske krize. Kada pogledamo Okučane prije dvadeset godina, što nije tako velik period za  Općinu i Državu, onda vidimo kolikim su  koracima Okučani  išli naprijed zahvaljujući dobrom radu, zajedništvu  i ljudima koji su  vodili ovu Općinu. Vjerujem da će to tako biti i ubuduće.

Žaljenje  zbog teških vremena  i da nije sve napravljeno je samo  pokazatelj da nemamo podršku   za  naše  projekte. Sve smo napravili što smo trebali, ali nažalost nemamo potporu kakvu bi trebali imati.   Svjedoci smo da se neke Općine žele ugasiti isto kao i Županije. Međutim, i Općine i Županije imaju svoje opravdanje. Ne treba se na to osvrtati. Treba raditi. Ovom prigodom želim zahvaliti načelniku i predsjedniku Vijeća i drugim ljudima u ovoj općini  na suradnji, jer je ovo  primjer  kakva treba biti suradnje Općine sa Županijom- kazao je župan Danijel Marušić.

 

Općinska priznanja


Dodijeljena su i općinska priznanja za 2015. godinu.

Odlukom Općinskog vijeća dobili su ih:

 

BK “SVETI FRANJO” OKUČANI za promicanje duhovnosti i biciklizma u zemlji i inozemstvu i uspješnim organizacijama  biciklijada i bicikločašća.


MARIO ŽERUK, mag. ing. aedif., voditelj  ispostave  Hrvatskih vodaVodnogospodarska ispostava za mali sliv “Šumetlica-Crnac” sa sjedištem u Novoj Gradišci, za iznimno dobru suradnju i pomoć u otklanjanju posljedica poplava na području općine Okučani, naročito  u 2014. i 2015. godini.

 

FRANJO SAMARDŽIĆ iz Nove Gradiške, novinar i publicist, za objektivno informiranje i predstavljanje općine Okučani  kroz 20 godina njenog postojanja u različitim sredstvima priopćavanja.


STIPO BARIŠIĆ iz Okučana, član Župno-pastoralnog vijeća  za volonterski doprinos općini Okučani  u vjerskom, kulturnom i društvenom životu.

Related Post

DVD OKUČANI

Autor - 19/06/2012 0
Autor: Milorad Oršulić-Mican OKUČANI, 19. lipanj 2012. – Dobrovoljno vatrogasno društvo Okučani u nedjelju je proslavilo 140 godina postojanja i…

DANAS U OKUČANIMA

Autor - 20/07/2016 0
Nadam se da ćemo uskoro imati i potpisivanje granskog kolektivnog ugovora jer je samo 60 pirotehničara u tvrtki Mungos, a…