OBILJEŽEN DAN OPĆINE STARO PETROVO SELO

1149 0

STARO PETROVO SELO, 24. travanj 2016. – Bilo je jučer razloga za cjelodnevno druženje stanovništva petrovoselskog kraja, a na svečanoj sjednici Općinskog vijeća prilika da općinski načelnik Željko Kočijašević govori o postignućima

u proteklih godinu dana i ukupnom unapređenju života stanovništva, te planovima za naredno razdoblje.

 

Prisjetili su se  Petrovoselci  svih u povijesti   zaslužnih  za slobodnu i neovisnu Domovinu i položili   vijence ispred spomen obilježja poginulim hrvatskim braniteljima u Domovinskom ratu i žrtvama Drugog svjetskog rata, te spomen bista prvom hrvatskom predsjedniku dr. Franji Tuđmanu i Stjepanu Radiću.

Svečana sjednica Općinskog vijeća održana  je pod predsjedanjem Stanislava Mikića  i u nazočnosti   saborskih zastupnika Davora Vlaovića i Ružice Vukovac,  predsjednika HSS-a  Kreše Beljaka, županijske pročelnice Klare Šćuka, Antuna Vrakića, predsjednika Županijske poljoprivredne komore,  Drage Solića   predstavnika Hrvatske poljoprivredne agencije,  Zvonimira Karlika i Ivana Šmita, općinskih načelnika u Dragaliću i Novoj Kapeli,  Joze Bungića,   predsjednika Udruge dragovoljaca i veterana Brodsko- posavske županije  i drugih uzvanika.

Govoreći o aktivnostima tijekom prošle godine, načelnik Željko Kočijašević naglasio je   aktivnosti  na izgradnji  kanalizacijskog sustava  Općine Staro Petrovo Selo,  energetskoj  obnovi stambenih objekata, legalizaciji bespravno izgrađenih  građevina    u vlasništvu Općine,  ustroju evidencije  grobnih mjesta na svim mjesnim grobljima i izradi projektne dokumentacije za kanalizaciju u ostalim mjestima te vodovoda u Blažević Dolu.

Nije zadovoljan  jer tijekom 2015. godine nisu realizirani ugovoreni radovi  na izgradnji   vodoopskrbnog sustava općine Staro Petrovo Selo  preko tvrtke Vodovod Davor – Nova Gradiška.

I za ovu godinu planirane su brojne aktivnosti  u oblasti komunalne i društvene infrastrukture, veoma važna   je   izrada strategije razvoja općine, a nastavit će se financiranje potreba socijalno ugroženog stanovništva, davati potpore za manifestacijama i događanjima, a neće izostati ni kontinuitet  u potporama brojnim društvima i udrugama.

Kako je u svom govoru istaknuo općinski načelnik  u protekloj  godini  život je u općini Staro Petrovo Selo  funkcionirao na normalan način, a u ovoj  će se nastaviti  graditi kanalizacija i vodovod, najznačajniji komunalni objekti, te rasvjeta, ceste i pješačke staze.

-S velikom gorčinom   pitam se  tko će to sve koristiti, jer    nas je iz dana u dan sve manje. Stari umiru, mladi odlaze,  djeca se ne rađaju, a kuće i gospodarstva   ostaju prazni. No, možda se ipak u budućnosti nešto desi i nekome od odgovornih  u državi dođe u glavu i promijeni politiku o selu i ruralnom prostoru – kazao je Željko Kočijaševi.

Tradicionalno, na svečanoj sjednici Općinskog vijeća uručena su priznanja zaslužnim pojedincima i ustanovama. Za dugogodišnji rad i unapređenje vatrogastva na području Općine Staro Petrovo Selo priznanje je primio MIROSLAV TOMIČIĆ, za razvoj gospodarstva na području Općine priznanje je primila tvrtka  PPOGREBNE USLUGE „BABIĆ“, za razvoj poljoprivrede i gospodarstva na području Općine priznanje je primio STJEPAN PILETIĆ,   a priznanje za iznimna dostignuća u medicini priznanje primio mr. sc. dr. DANIJEL UNIĆ. Priznanja su uručili  načelnik Željko Kočijašević i  predsjednik Vijeća Stanislav Mikić.

Općina Staro Petrovo Selo i Udruga vinogradara i voćara „Sveti Vinko“ organizirali su ocjenjivanje  vina novogradiškog kraja.  Šampionom je proglašena graševina Zvonka Živkovića iz Cernika, a zlatna odličja su  dobila vina  Krunoslava Benića iz Nove Gradiške, Vitomira Žakića iz Cernika, Siniše Hoborke iz Nove Gradiške, Ozrena Kraljića iz Rešetara i   OPG-a Majer iz Nove Kapele. Priznanja su uručili načelnik Željko Kočijašević i Stjepan Pavlagić, predsjednik  Udruge vinogradara i voćara „Sveti Vinko“.

Na svečanoj sjednici nastupili su  članovi tamburaškog orkestra KUD-a „Tamburica“ i Pjevačka skupina „Lira“ iz Starog Petrovog Sela.

Tijekom dana i večeri organizirani su brojni sadržaji. Otvarana je  izložba Udruge poljoprivrednika Općine Staro Petrovo Selo pod nazivom „Od motike do kombajna“ na kojoj  su  poljoprivrednici, obiteljska poljoprivredna gospodarstva  s područja ove općine izložila staru, ali i novu poljoprivrednu opremu i strojeve.

Posjetitelji su mogli razgledati i vrijednu konjogojsku izložbu  Zahvaljujući  Konjogojskoj udruzi „Slavonac“ moglo se uživati   u ljepoti hrvatskih hladnokvnjaka, a  izložba je bila prigoda da se ocijene najbolja grla.  Šampionskim grlom proglašena je kobila  u Vlasništvu Ivana Prše iz Brđana.

Upriličena je i smotra vatrogasnih postrojbi i opreme Vatrogasne zajednice Općine Staro Petrovo Selo, a gosti i posjetitelji  mogli su uživati u   pečenom volu.

U večernjim satima u Hrvatskom pučkom domu održana je zabavna večer uz nastup    Slavonskih lola i Marije Pavković – Snaše.

Related Post

Novi inventar za vrtić

Autor - 14/02/2012 0
STARO PETROVO SELO, 14. veljače 2012. – Prošle je godine dovršena obnova zgrade Dječjeg vrtića. Prigodno je vrtić otvoren za…

POTICAJ NATALITETU

Autor - 21/12/2012 0
STARO PETROVO SELO, 21. prosinac 2012. – Općinski načelnik Željko Kočijašević danas je u ime Općinskog vijeća obiteljima s područja…