OBILJEŽEN SVJETSKI DAN KAZALIŠTA

795 0

NOVA GRADIŠKA – Svjetski dan kazališta obilježava se svake godine 27. ožujka. Ove godine na taj datuma slavimo blagdan Uskrs, stoga ga je Pučko otvoreno učilište “Matija Antun Relković” odlučilo obilježiti 18. ožujka,

uoči početka Velikog tjedna.

 

I učinili su to dvjema predstavama, “Romeo i Julija “u izvedbi skupine “Šumski leptirići”, a glumci su bili naši šumari, članovi Hrvatskog šumarskog društva. -Stari Shakespeare bi se pravo iznenadio da vidi kako smo mi režirali “Romea i Juliju” i kako smo scenarij prilagodili našim prilikama-rekao je, među ostalim, Ivo Duvnjak, glasnogovornik ove glumačke skupine i redatelj predstave. Uz to što stručno obavljaju svoj posao, šumari su i odlični fotografi, a sada su potvrdili da im “leži” i gluma. Sve je, prema Duvnjakovim riječima, počelo na šumarskim zabavama, a sada su, kako su istaknuli, skupili hrabrosti pokazati se i široj javnosti. I dobro su učinili i podarili publici jako puno smijeha, a po svemu sudeći još ćemo ih gledati na pozornici Doma kulture.

 

Potom je uslijedila predstava “Svjetska žena” u izvedbi “Kugle”, Kazališne udruge glumaca amatera Nova Gradiška. Bio je ovo treći komad kojim su se predstavili ljubiteljima kazališta, koji su u velikom broju došli podržati domaće snage i time potvrdili kako cijene trud i rad svojih sugrađana.

Autorica teksta je novogradiška pjesnikinja Evica Kraljić, višestruko nagrađivana u RH, ali i izvan njezin granica. Zahvalila je “Kugli” na izvrsnoj izvedbi, scenaristici prof. Mariji Karlovčan Subić, ravnateljici Učilišta “Relković”, kao i brojnoj publici. Poruka ove predstave-komedije bila je zapravo vrijednost obitelji, jer za svakoga čovjeka upravo je skladna obitelj njegova oaza i snaga.

 

Uz već provjereno i potvrđeno odlične glumce, koje smo gledali i u prethodnim predstavama u izvedbi “Kugle”, Milana Vidošića (Toni, trgovački putnik),ujedno i redatelja, Mihaelu Stažić (Višnja, “svjetska žena”), Dražena Lewisa (vozača autobusa), Sanju Kovarbašić-Ferković (Klara, Tonijeva žena), u ovoj su predstavi glumački talent i izvrsnu interpretaciju povjerenih uloga pokazale i Kata Rosić (Ljubica,čistačica na željezničkom kolodvoru) te Ernestina Straga-Šašić (Melita, Matina žena).

 

Za izvrstan cjelokupan dojam i doživljaj predstave važna je naravno i scena, a za nju je uz Katu Rosić bio zadužen i akademski slikar Željko Subić. Glazbena urednica Dunja Vidošić i ovoga je puta besprijekorono odradila svoj dio posla, a tehničku potporu i zvučnu kulisu potpisuje UNITAS webradio Nova Gradiška.

 

I tako smo, obilježavajući i ove godine Svjetski dan kazališta, pokazali kako Nova Gradiška, iako mali grad, može stati uz bok i većim gradskim sredinama na što smo iznimno ponosni, ali i zahvalni nadarenim entuzijastima, koji nesebično svoj talent i vrijeme daruju svome gradu i sugrađanima obogaćujući tako cjelokupan kulturni život.

Related Post

ŽIVOT KAO KAZALIŠTE

Autor - 15/11/2010 0
Život je kazalište u kojem ljudi preuzimaju dodijeljene uloge. Netko će dobiti ulogu ljepotice, netko kralja, netko seljaka, a netko…