OBILJEŽENA 21. OBLJETNICA VRO „BLJESAK“

1070 0

OKUČANI, 1. svibanj 2016. – U nazočnosti predsjednika Hrvatskog sabora Željka Rainera, premijera Tihomira Oreškovića i drugih državnih dužnosnika danas je obilježena 21. obljetnicu vojno-redarstvene operacije “Bljeska”.

 

Na obilježavanju obljetnice bili su izaslanik predsjednice Republike, načelnik Glavnog stožera Oružanih snaga RH general-pukovnik Mirko Šundov, ministri obrane i unutarnjih poslova Vlaho Orepić i Tomo Medved, zamjenik ministra obrane Tomislav Ivić i privremeni ravnatelj policije Zvonimir Vnučec.

 

Uoči polaganja vijenaca i paljenja svijeća u Spomen parku hrvatskih vitezova kod spomen obilježja braniteljima poginulim u VRO „Bljesak“ pročitana su imena poginulih branitelja, a Okučane su preletjela tri borbena zrakoplova.

 

Vijence su u ime državnog vrha položili i svijeće zapalili predsjednik Hrvatskog sabora Željko Rainer i premijer Tihomir Orešković. Učinili su to i predstavnici udruga roditelja poginulih branitelja, gradonačelnici i načelnici gradova i općina oslobođenih u VRO „Bljesak“: župan brodsko-posavski Danijel Marušić i njegova zamjenica Dunja Magaš, gradonačelnik Nove Gradiške Vinko Grgić sa zamjenicom Vesnom Đapić i načelnik Okučana Aca Vidaković.

 

Operacija hrvatskih oružanih snaga je trajala do 3. svibnja 1995. godine. U 32 sata oslobođeno je ukupno 500 četvornih kilometara okupiranog teritorija. Sudjelovalo je 7200 vojnika i policajaca, poginuo je ili preminuo od posljedica ranjavanja 51 pripadnik Hrvatske vojske i policije, a 162 su ranjena.

 

VRO “Bljesak“ oslobođen je okupirani dio zapadne Slavonije, omogućen je promet autocestom i željezničkom prugom, povratak prognanog stanovništva i početak poslijeratne obnove.

-Uvijek, kad sam na ovakvim mjestima teško mi je prisjetiti se stradavanja tih naših ljudi koji su stvarali našu hrvatsku državu, ali s druge strane, ponosan sam na njih i nećemo ih zaboraviti-kazao je premijer Orešković.

 

-Vojno-redarstvena operacija “Bljesak” predstavljala je ključnu prekretnicu u Domovinskom ratu jer je naznačila ono što će se dogoditi, i što se dogodilo kasnije, a to je oslobodilačka operacija “Oluja”. Rezultati tih naših oslobodilačkih akcija su sloboda i demokracija naše države, a na tome moramo biti zahvalni i poginulima – rekao je Reiner i s ponosom se prisjetio tih dana i svog sudjelovanja u Domovinskom ratu.

 

U župnoj crkvi sv. Vida misu zadušnicu za sve poginule hrvatske branitelje i civilne žrtve u Domovinskom ratu predvodio je požeški biskup Antun Škvorčević.

 

U Spomen parku za posjetitelje je organiziran Taktičko-tehnički zbor naoružanja, borbene i neborbene tehnike te opreme postrojbi OS RH, predstavila se Počasno zaštitna bojna, a premijer Tihomir Orešković posjetio je Spomen-sobu Vojno-redarstvene operacije “Bljesak”.

 

Program svečanog obilježavanja počeo je jutros budnicom ulicama Okučana. Održane su tradicionalne županijske sportske igre u organizaciji UHDDR Brodsko-posavske županije. Igre je otvorio predsjednik Sabora Željko Rainer.

 

U Okučanima su danas dočekani maratonci iz m Nove Gradiške i Novske, i motociklisti sudionici „4 moto-defilea Bljesak“.

 

Uz vojnički ručak organizirano je druženje uzvanika i građana, a u večernjim satima zabavno glazbeni program.

Related Post

MEĐUNARODNI DAN PJEŠAČENJA

Autor - 11/10/2013 0
OKUČANI / GORNJI BOGIĆEVCI 11. listopad 2013. – Učenici i učitelji Osnovne škole Okučani i ove su godine obilježili Svjetski dan…

JEDAN OD NAJLJEPŠIH

Autor - 10/11/2014 0
Okučanci ukazuju i na problem pristupnih cesta čiji su kolnici oštećeni prilikom rekonstrukcije i izgradnje željezničke pruge i kolovora OKUČANI,…