OBILJEŽENA 23. OBLJETNICA PADA NOVOG VAROŠA

689 0

Odana je dužna počast poginulim braniteljima koji su tu suprotstavljajući se agresoru živote ugradili u temelje slobodne i neovisne Hrvatske

 

STARA GRADIŠKA / NOVI VAROŠ, 16. rujna 2014. – Na poziv Udruge branitelja Domovinskog rata 121. brigade/pukovnije Nova Gradiška u Novi Varoš i Staru Gradišku došli su brojni branitelji odati počast svojim prijateljima i suborcima koji su tu, suprotstavljajući se agresoru, živote ugradili u temelje slobodne i neovisne Hrvatske.

Vijence su položila i upalila svijeće izaslanstva Ministarstva branitelja RH, Brodsko-posavske županije, Udruge roditelja i djece poginulih hrvatskih branitelja, predstavnici 1. gardijske brigade „Tigrovi“, 3. gardijske brigade „Kune“ i 5. gardijske brigade „Sokolovi“, udruga specijalne policije „Zebre“ Nova Gradiška i „Risovi“ Kutina, 123. brigade HV-e Požega, PU Brodsko-posavske, 108. brigade Slavonski Brod, Udruge hrvatskih branitelja 121. brigade – pukovnije HV-e grada Nova Gradiška, udruge branitelja 99. brigade HV-e Peščenica Zagreb, Udruge hrvatskih branitelja Pakrac, Hrvatskog žrtvoslovnog društva Zagreb i udruge „MACELJ 1945.“, izaslanstva općina Hercegovac i Stara Gradiška, te roditelji poginulog Božidara Glodića.

Počast poginulim hrvatskim braniteljima odana je minutom šutnje i molitvom koju je predvodio vojni kapelan velečasni Željko Volarić. Sveta misa zadušnica služena je u crkvi sv. Mihaela Arkanđela u Staroj Gradiški.

 

Odigrana je i nogometna utakmica između veterana Građanskog nogometnog kluba “Dinamo” iz Zagreba i veterana zapadno-slavonskog ratišta. Završila je miroljubivo 1:1. Ovaj veličanstven braniteljski skup završio je tradicionalnim druženjem.

 

-Imamo kalendar obilježavanja značajnih događaja iz Domovinskog rata. Ovo je datum kada obilježavamo teške borbe u Novom Varošu. Ovdje su pripadnici 1. gardijske brigade izginuli, poginuo je i naš Braco Perković iz Rešetara, a u Čovcu i Gređanima poginuli su i pripadnici policije.

 

Danas je došao velik broj predstavnika udruga proisteklih iz Domovinskog rata. I dalje ćemo obilježavati ovaj dan i pokrenuti inicijativu da se u Novom Varošu izgradi središnji spomenik svim poginulim braniteljima na dijelu ovog ratišta. Dolazit ćemo da se prisjetimo naših pokojnih branitelja koji su dali život za lijepu nam domovinu, dolazit ćemo sa srcem jer ti dečki kada su odlazili u Domovinski rat došli su sa srcem – kazao je pukovnik Mate Modrić, predsjednik Udruge branitelja Domovinskog rata 121. brigade/pukovnije Nova Gradiška.

 

I ove godine bio je pozvan i general Ante Gotovina, kome je ovo ratište bilo i prvo ratište u Domovinskom ratu. Nažalost, nije se ni ove godine odazvao pozivu.

 

Više fotografija na : https://www.flickr.com/photos/ngbuntovnici/

 

Related Post

GENERAL ANTE GOTOVINA

Autor - 18/09/2013 0
NOVA GRADIŠKA, 18. rujna 2013. – Na obilježavanje 22. obljetnice pada Novog Varoša Udruga branitelja Domovinskog rata 121. brigade/pukovnije Nova…