Sjećanje na žrtve totalitarnih i autoritarnih režima u Staroj Gradiški 

848 0

Autor bpz.hr 

STARA GRADIŠKA, 24. kolovoza 2021. – Europski Dan sjećanja na žrtve svih totalitarnih i autoritarnih režima obilježava se 23. kolovoza kao spomendan u Republici Hrvatskoj i europski je Dan sjećanja na žrtve totalitarnih diktatura u Europi u 20. stoljeću. Obilježavajući ovaj spomendan, danas su u Staroj Gradiški kod spomen ploče na ulazu u ozloglašeni zatvor postavljene u znak sjećanja na političke zatvorenike stradale u zatvoru Stara Gradiška,  položeni vijenci i zapaljene svijeće u spomen na sve žrtve totalitarnih i autoritarnih režima.

Vijence je položilo izaslanstvo Brodsko-posavske županije na na čelu s privremenim pročelnikom UO za zdravstvo, soc.skrb i hrvatske branitelje Brankom Sabom i izaslanstvo Hrvatske demokratske zajednice Brodsko-posavske županije na čelu s načelnikom Općine Okučani Acom Vidakovićem i predsjednikom Općinskog vijeća Okučana Ivicom Pivcem.

Načelnik Okučana Aca Vidaković naglasio je kako se danas polažući vijence sjećamo svih onih koji su patili zbog raznih totalitarnih režima.

“Mi smo svjedoci ovog vremena demokracije i sa jednom dozom ponosa možemo reći ovim mladim generacijama kako niti jedna žrtva nije uzaludna.Govorim ovo zato što,doživjeli smo demokraciju,doživjeli smo slobodu,ove žrtve su dale obol toj slobodi, one su dio toga cilja i na tome im velika hvala.Smatram da trebamo trajno njegovati i čuvati sjećanje na njih,upravo iz razloga što smo zajednički došli do konačnog cilja a to je demokracija i borba protiv svakog mogućeg zla i nasilja”,rekao je  Branko Sabo, privremeni pročelnik UO za zdravstvo, soc.skrb i hrvatske branitelje i izaslanik  župana Brodsko-posavske županije.

Related Post