ŽUPANIJA TRAŽI ODGVORE NA SELJAČKE PROBLEME

898 0

Traži se žurno sazivanje sastanak Savjeta za ratarstvo pri Ministarstvu poljoprivrede na kojem će sudjelovati župan, predstavnici HPK i ostalih seljačkih udruga

 

SLAVONSKI BROD 30. lipnja 2013. – Predstavnici Županije i Hrvatske poljoprivredne komore sastali su se u srijedu s vlasnicima manjih silosa i skladišta za spremanje ratarskih kultura.

 

Na sastanku nazočni su bili: Davor Vlaović – zamjenik župana BPŽ, Željko Burazović – UO za poljoprivredu BPŽ, Antun Vrakić – HPK-PK BPŽ, Zdenko Zečić – Zečić d.o.o., Josip Čaić – Agroprodukt Vrbje, Tomislav Sedak – UO za poljoprivredu.

Nakon pozdrava gospodina Davora Vlaovića i Željka Burazovića prešlo se na rasprave u kojima su sudionici sastanka iznijeli svoje viđenje stanja u ratarstvu te se posebno osvrnuli na nizak prinos ječma 0d 3.5 – 5 t/ha i uljane repice 3 – 3.5 t/ha te na nizak interes za otkup pšenice.

 

Tijekom sastanka dotaknuli su se i problematike isplate preostalih poticaja. Na sastanku je izraženo nezadovoljstvo činjenicom da se još uvijek ne znam točna otkupna cijena žitarica, kao i ostali kupoprodajni uvjeti.

 

Nakon rasprave doneseni su sljedeći ZAKLJUČCI:

1. Traži se žurno sazivanje sastanak Savjeta za ratarstvo pri Ministarstvu poljoprivrede na kojem će sudjelovati župan, predstavnici HPK te ostalih udruga, radi rješavanja ove maksimalno složene situacije.

2. Tražiti angažiranje Poljoprivredno savjetodavne službe ili Hrvatske poljoprivredne agencije radi prikupljanja informacija s terena o visina prinosa i kvaliteti uroda te procjene očekivane proizvodnje pšenice na području Brodsko posavske županije.

3. Odmah po završetku žetve na razini županije organizirati sastanak s predstavnicima skladištara,udruga , HPK-om i predstavnicima organizacija i otkupljivačima kultura.

4. Putem županijskih upravnih odjela doći do ovih informacija u svim slavonskim županijama. (BPZ)

Related Post