OBILJEŽAVANJE „BLJESKA“ I „OLUJE“: Grad Nova Gradiška i građani, posebno branitelji novogradiškog kraja, to zaslužuju

916 0

Autor Franjo Samardžić, Foto Moca NG buntovnici

NOVA GRADIŠKA – Nova Gradiška je među rijetkim mjestima koja raznim događanjima obilježavaju najznačajnije obljetnice iz novije hrvatske povijesti. Upravo se za to mnogi zalažu smatrajući da se naprimjer, dvije najznačajnije oslobodilačke akcije hrvatskih oružanih snaga, „Bljesak“ i „Oluja“, osim u Okučanima i Kninu, obilježavaju u svim drugim mjestima, okupljaju građana i odaju počast braniteljima koji su živote utkali u slobodnu i neovisnu Domovinu

Nova Gradiška kao grad ima za to i dodatne razloge. Bila je zapovjedno mjesto hrvatskih oružanih snaga za vrijeme okupacije zapadne Slavonije, a i sto tako u Novoj Gradiški je bilo zapovjedno mjesto VRO „Bljesak. Napomenimo da je na novogradiškoj bojišnici znalo biti između 10 i 12 tisuća pripadnika raznih postrojba čiji su pripadnici bili jamstvo da srpske okupacijske snage, neće kako su iz Okučana najavljivali „osloboditi“ Novu Gradišku i ručati u Gradskoj kavani. Nova Gradiška je bila na stalna meta neprijateljskog dalekometnog topništva i zrakoplova JNA. Svakodnevno je razarana i teško je materijalno i ljudski stradala. Prema nekim evidencijama Nova Gradiška je nakon Vukovara drugi grad na koji je palo najviše topničkih projektila po četvornom metru.

Sve su to razlozi, kako kaže gradonačelnik Vinko Grgić, da Nova Gradiška drugu godinu za redom, uz druge obljetnice obilježava Bljesak i Oluju. Nažalost Nova Gradiška nije mjesto koje je bilo uvršteno u stradala ratna područja od posebne državne skrbi, a isto tako ni novogradiška Opća bolnica koja je skrbila za ranjene hrvatske branitelje, nije proglašena ratnom bolnicom.

Ove godine u povodu VRO Bljesak organiziran je Festival čobanca na kome su sudjelovale ekipe udruga proisteklih iz Domovinskog rata i udruge i društva civilnog sektora. Održan je, također drugu godinu za redom i koncert na kome su nastupili klapa „Sveti Juraj“ Hrvatske ratne mornarice, Tamburaški orkestar HRT-a i Mate Bulić. Središnji gradski trg bio je pun do dugo uz noć što je potvrda da građani novogradiškog kraja podržavaju ovakav vid obilježavanja obljetnica iz Domovinskog rata i odavanja počasti poginulim hrvatskim braniteljima.

Related Post