SLAVČA POČELA OBAVLJATI DIMNJAČARSKU DJELATNOST

1272 0

NOVA GRADIŠKA, 4. listopad 2012. – Građani na Urijama i stambenim zgradama Jug, te stambenim zgradama u Ulici Ljudevita Posavskog ovih su dana sigurno primijetili novog dimnjačara. Prestankom koncesije koju su do tada imali dimnjačari

Runjaš i Nenadić Grad Nova Gradiška je odlukom od 29. lipnja ove godine dimnjačarski poslovi na području grada povjerio Komunalnom poduzeću Slavča. Iako je ta djelatnost bila registrirana, do tada se Slavča nije bavila tom djelatnošću pa je bilo potrebno provesti nužne pripreme za početak rada dimnjačara.

 

-Raspisan je natječaj i u radni odnos je primljen mladi stručno obrazovanim dimnjačarom. Budući da nije imao dovoljno iskustva angažirali smo poznatog gradiščanskog dimnjačara Željka Runjaša koji će pratiti rad mladog dimnjačara do kraja ove godine. Do tada će naš dimnjačar biti potpuno obučen i samostalno moći raditi sve poslove. Tehničke pripreme trajale su mjesec dana, nabavljena je dimnjačarska oprema i osigurano vozilo – kaže Vlado Ivković.

 

Postupno će doći do promjena u obavljanju dimnjačarskih usluga, poboljšati će se održavanje dimnjaka, koje su građani do sada dijelom sami održavali ili ih nisu uopće održavali. Zapušteni dimnjaci bili su prema vatrogasnim evidencijama najčešći uzroci požara na obiteljskim kućama i drugim stambenim zgradama.

-Uvode se knjige evidencije dimnjaka koje će imati svako naselje ili kvart i u koju će se upisivati ime vlasnika građevine, dimnjak koji se čisti i njegov opseg. Dimnjačarske usluge su definirane odlukom Gradskog vijeća i nisu se mijenjale od 2006. godine, a predviđaju čišćenje dimnjaka dva puta godišnje. Svako čišćenje dimnjaka građani će platiti 40 kuna sa PDV-om. Očekujemo da ćemo od 1. siječnja naredne godine uspjeti formirati evidenciju dimnjaka. Pitanje je da li će biti dovoljan jedna dimnjačar. Sada kada je dimnjačarska služba ustrojena naša je obveza da posao obavimo kako treba – kaže Ivković.

 

Dodajmo da će dimnjačar utvrditi da li je dimnjak ispravan, a ako nije on će ga evidentirati. Slavča je u obvezi da sve neispravne dimnjake prijavi gradskom komunalnom redaru. Ako ih bude, slučajeve kada ljudi ne dozvole dimnjačaru ne obavi ispravnost dimnjaka, ili ne želi čistiti dimnjak, dimnjačar će da evidentirati kao neispravan dimnjak , što znači da će biti prijaviti komunalnom redaru kao da imaju neispravan dimnjak.

 

Slavčin dimnjačar će pružati uslugu čišćenja dimnjaka i u izvanrednim slučajevima kada to građani budu tražili. Uslugu neće platiti dimnjačaru. Račun će dobiti na temelju knjige evidencije o čišćenju dimnjaka.

Related Post