OBILJEŽENA 27. OBLJETNICA: 121. brigada HV-e Nova Gradiška dobila svoj trg

1897 0

NOVA GRADIŠKA, 30.  rujna 2018. – Središnja svečanost obilježavanja 27. obljetnice utemeljenja 121. brigade / pukovnije Hrvatske vojske obilježena je jučer  sa više događanja u nazočnosti brojnih uzvanika i branitelja, ali i građana  koji su  na središnjem gradskom trgu mogli razgledati izložbu  tehničko taktičkog zbora Hrvatske vojske.

Branitelji su u mimohodu prošli središnjom gradskom, Benkovićevom, Gundulićevom  i Relkovićevom  ulicom do Trga dr. Franje Tuđmana i spomen obilježja  poginulim hrvatskim braniteljima.

Predvođeni članovima  udruga roditelja  i udovica poginulih branitelja  položeni su vijenci i zapaljene svijeće. Minutom  šutnje i molitvom odana je počast ljudima  koji su svoje živote utkali u slobodnu i neovisnu Domovinu Hrvatsku.  Polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća odana je i počast prvom hrvatskom predsjedniku dr. Franji Tuđmanu.

Vijence su položili brigadni  general Siniša Jurković, zapovjednik Hrvatske kopnene vojske i izaslanik potpredsjednika Vlade i ministra obrane Damira Krstičevića i načelnika Glavnog stožera Oružanih snaga Republike Hrvatske Mirka Šundova, saborski zastupnik Pero Ćosić kao izaslanik predsjednika Hrvatskog sabora Gordana Jandrokovića, župan Danijel Marušić kao izaslanik predsjednice Republike Hrvatske Kolinde Grabar Kitarović,  te brigadir Branko Cindrić, kao izaslanik ministra hrvatskih branitelja Tome Medveda.

Obilježavanje  obljetnice  121. brigade HV-e Nova Gradiška  nastavljeno je  svetom misom u župnoj crkvi Bezgrješnog začeća Blažene Djevice Marije. Središnji događaj  bio je  ispred Doma hrvatskih branitelja gdje su  brigadni  general Siniša Jurković,  brigadir Josip Mikšpić i gradonačelnik   Vinko Grgić  otkrili ploču,  prigodno i svečano otvorili Trg 121. brigade Hrvatske vojske. Ovim činom  još je jednom potvrđeno da grad Nova Gradiška  ne zaboravlja svoje branitelje, pogotovo  poginule. Nova Gradiška  ima  primjereno spomen obilježje poginulih hrvatskim braniteljima i Dom hrvatskih branitelja, a sada i Trg 121. brigade HV-e.

– Čast mi je danas biti ovdje. Svoje prve korake napravio sam u ovom gradu. Rođen sam u Novoj Gradiški i dio sam stvaranja 121. brigade Hrvatske vojske. Danas je 27. obljetnica ustrojavanja brigade koja je bila temelj obrane novogradiškog kraja i koja je u kasnu jesen 1991. zajedno s ostalim postrojbama stvorila uvjete za vojno redarstvenu operaciju “Bljesak”. Time je novogradiški kraj. Danas, u čast svima onima koji su dali svoje živote otvaramo Trg 121. brigade Hrvatske vojske i na taj način im odajemo počast, ali ga posvećujemo budućnosti jer  će se tu sastajati mladi, rađati nove ljubavi.  To je budućnost Hrvatske i njena opstojnost – kazao je  brigadni general Siniša Jurković.

-Danas smo ušli u povijest jer otvaramo Trg 121. brigade Hrvatske vojske. Jako  je puno emocija i utisaka, jer je to  odavanje poštovanja našoj 121. brigadi  koja je bila nositelj oslobađanja novogradiškog kraja. S ponosom možemo reći da čuvamo našu povijest i spajamo budućnost. Ovdje će postati centar razvoja našega grada, obnova Gradskog  muzeja, zgrada katastra i  suda,  izgradnja šetnice uz Šumetlicu , Centra za mlade i  velikog informatičkog campus koji bi trebao zaživjeti kroz dvije godine svjedoče o tome.  Na trgu gdje dominira Dom hrvatskih branitelja svi oni koji će ovdje živjeti i studirati, znat će za našu povijest i 121. brigadu koja je dala nemjerljiv doprinos u obrani našega kraja – kazao je gradonačelnik Vinko Grgić.

O  ustroju io ratnom putu  121. brigade, a potom  pukovnije i njenom ratnom putu i doprinosu u obrani novogradiškog kraja i Domovine govorio je njen prvi zapovjednik brigadir Josip Mikšić.

Obilježavanje hvalevrijedne obljetnice  121. brigade  završeno je   svečanom akademijom u Domu kulture, komemoracijom za poginule, umrle i nestale hrvatske branitelje i prigodnim kulturno umjetničkim program, a potom i druženjem u Društvenom domu.

O ustroju i ratnom putu 121. brigade

Zapovjedništvo 121. brigade HV-e ustrojeno je na temelju zapovjedi ministra obrane Gojka Šuška od 27. rujna 1991. godine. Za zapovjednika je postavljen brigadir Josip Mikšić. Zapovjednik brigade bio je i brigadir Željko Žgela, koji je bio i zapovjednik Pukovnije. Ustroj brigade odvijao se u vrijeme najžešćih napada neprijatelja na Novu Gradišku.

U jesen 1994. godine 121. brigada se preustrojava u 121. domobransku pukovniju.

U vojno-redarstvenoj akciji „Bljesak“ 121. pukovnija, zajedno s 3. gardijskom brigadom oslobađa Okučane. Drugi dio postrojbe izvršava dobivenu zadaću na pravcu Novog Varoša i daje velik doprinos briljantno izvedenoj akciji „Bljesak“ . Pukovnija sudjeluje u „Oluji“ i i oslobađanju Dvora na Uni, a nakon „Oluje“ i u akciji „Una“.

Predsjednik Stjepan Mesić odlikovao je za izniman doprinos u Domovinskom ratu i obrani domovine 121. brigadu HV-e Nova Gradiška visokim odličjem „Zrinski Frankopan“.

Za uspjehe u obrani i oslobađanju RH 121. brigada / domobranska pukovnija pohvaljena je od ministra obrane, načelnika GSOS, zapovjednika područja Osijek i Bjelovar. Za junačka djela dobila je i druga priznanja.

Velik broj pripadnika 121. brigade / pukovnije odlikovan je visokim odličjima od predsjednika RH. Vidljivo je da su pripadnici novogradiške oružane postrojbe dali velik doprinos u stvaranju, obrani i oslobađanju RH. Najveći doprinos dali su poginuli branitelji. U obrani i oslobađanju RH poginulo je 156, a ranjeno 536 njenih pripadnika.

 

Related Post

Peto pokladno jahanje u Bodovaljcima

Autor - 03/02/2017 0
BODOVALJCI – Udruga „Pokladno jahanje“  Bodovaljci  uz potporu Općine Vrbje i sponzora organizira 19.  veljače tradicionalno pokladno jahanje u Bodovaljcima.…