Obilježena ovogodišnja obljetnica Vrbskih žrtava

1386 0

Slavonski brod, 20.veljače 2017. Događaj u Sibinju iz 1935 godine kada su u tom selu za vrijeme proslave Papinog dana mučki ubijeni hrvatski seljaci od strane protuhrvatski raspoloženog režima Kraljevine Jugoslavije bio je povod za događaj koji je uslijedio samo dan kasnije, 20. veljače. Protestirajući zbog ubojstva osmorice sibinjskih seljaka i zbog sve izraženijeg velikosrpskog terora  stanovnici Gornje Vrbe i Ruščice dočekani su ispred Gradskog groblja od srpske žandarmerije, te tamo prebijeni i mučki ubijeni. Na slavonskobrodskom Gradskom groblju ubijeni su:

  1. Mirko Milec (iz Ruščice),
  2. Ivan Martić (iz Ruščice),
  3. Stipo Mirković (iz Ruščice),
  4. Tomo Vargić (iz Gornje Vrbe),
  5. Ivan Borevković (iz Gornje Vrbe),
  6. Franjo Borevković (iz Gornje Vrbe).

Nakon veljačkih zbivanja u Brodskom kotaru žandarmerijske su patrole svakodnevno krstarile selima i pazile na svaki korak žitelja. Zaredali su pregledi seoskih kuća, od seljaka je oduzeto oružje- ponajviše lovačke puške. Seljaci su se zbog takvih postupaka žalili mjerodavnima, ali bez uspjeha.

Prisjećajući se tog datuma, danas su kod spomen obilježja stradalim hrvatskim seljacima, na Grdaskkom groblju u Slavonskom Brodu položeni vijenci i zapaljene svijeće U ime Brodsko-posavske županije vijenac je položio župan Danijel Marušić, načelnik općine Gornja Vrba Ivan Vuleta, zamjenica gradonačelnika Slavonskog Broda Tea Tomas, te predstavnici udruga i političkih stranaka. Nakon toga u crkvi Rođenja Blažene Djevice Marije u Ruščici, služena je Sveta misa.  (Autor bpz.hr)

Related Post

Dan bez mobitela u prometu

Autor - 21/10/2018 0
Autor brodsko-posavska policija Cilj kampanje je osvješćivanje  i smanjenje prometnih nesreća uzrokovanih korištenjem mobitela od strane sudionika u prometu (vozača…