Obnova župne crkve Bezgrješnog začeća Blažene Djevice Marije

2548 0

Autorica Ivanka Herceg

Uz ministarstvo kulture obnovu pomažu Grad Nova Gradiška i Županija Brodsko-posavska. Mise se i dalje, do povratka u župnu crkvu služe u crkvi sv. Terezije Avilske
NOVA GRADIŠKA – Počela je u godini kada obilježavamo 200-u obljetnicu od početka njezine gradnje. Pripreme su bile dugotrajne, jer sve mora biti temeljito i služiti slijedećih 100 godina.
Među prvim zidanim objektima, počela je 1756. godine izgradnja jednobrodne, kasno barokne crkve svete Terezije Avilske s jedinstvenim baroknim tornjem. Potpuno je završena 1765. godine kada je osnovana i rimokatolička župa, a utemeljio ju je zagrebački biskup Franjo Thauszy. Kao župna crkva služila je do izgradnje nove, sadašnje župne crkve 1829. Zauzimanjem župnika Mirka Bijelića župna crkva sv. Stjepana preimenovana je 1. svibnja 1982. u crkvu Bezgrješnog začeća Blažene Djevice Marije.
S obzirom da se u cijeloj RH energetski obnavljaju mnogi objekti, stambene zgrade, kuće, postojala je i mogućnost da se Župa natječe za sredstva Ministarstva graditeljstva i prostornog uređenja, odosno sredstva EU fondova. Tako je prošle godine, nakon dobivanja sredstva, počela energetska obnova Župne kuće.
-Ministarstvo graditeljstva i Ministarstvo za regionalni razvoj i EU fondove sudjelovali su sa 70% sredstava, a ostalo su sredstva Župe-rekao nam je, među ostalim vlč. Branko Gelemanović, župnik župe Bezgrješnog začeća Blažene Djevice Marije.
Župna kuća je obnovljena i dobila je sasvim drugi izgled. Uvjeti za življenje u njoj su daleko kvalitetniji, a i uštede će biti značajne.
-Promijenjeni su prozori,vrata, uređeni balkoni, zid je na nekim mjestima čak i 70 cm debljine tako da je sada, što se tiče svih energetskih parametara, kuća izuzetno dobro napravljena. Naravno i što se tiče estetike, jer izgrađena je prije 40-ak godina i za ono vrijeme to je bilo više nego dobro- dodao je.


Paralelno sa obnovom Župne kuće, krenulo se i s obnovom župne crkve, također na temelju Natječaja za sredstva Ministarstva graditeljstva.
-Prva faza bila je obnova električnih instalacija i rasvjetnih tijela. Sufinanciralo nas je i Ministarstvo regionalnog razvoja i EU fondova plus naša sredstva i istovremeno se radio projekt kojim smo se javili naNatječaj za obnovu župne crkve iznutra- istaknuo nam je u razgovoru župnik Gelemanović.
Najprije je uslijedila restauracija oltara i on je trenutno u Zagrebu.
-Budući da se radi o temeljitoj obnovi, jer se crkva nije obnavljala 30-ak godina i ono što je bilo napravljeno bilo je u najboljoj namjeri, za ono vrijeme efikasno, uvedeno je i nekakvo grijanje i pokriveni neki dijelovi koji su bili vlažni, ali crkva je pomalo i kulturno devastirana, jer oni ventilokonvektori u zidu, zatim one profilacije na stupovima,.. bilo je sasvim drugačije. Mi smo sada to vratili u izvorni oblik koji je bio prije 100-200 godina. Temeljita je i obnova poda crkve. Sav inventar je iznešen van i radi se podno grijanje, kao i zidno oplošje koje će također biti vraćeno u izvorno stanje i pripremljeno za restauraciju. U tijeku je postavljanje instalacijskih cijevi jer je najprije trebalo napraviti temeljnu ploču 15 –ak cm debljine s duplom mrežom ipostaviti izolacijski materijal. Istovremeno sam iz Njemačke naručio i javljeno mi je da su stigle velike kamene ploče, pa će, kada podno grijanje bude završeno i one biti postavljene. Zadovoljavaju sve što treba za podno grijanje i kvalitetnije su i trajnije.
Kako sada teku radovi ja se nadam da bismo mogli imati vrlo brzo postavljen pod, a negdje oko Svih Svetih ili poslije toga blagdana mogli bismo se vratiti u crkvu. Kada se postavi pod dolazi i restaurator i radit će na oplošju zidova, osliku svetišta. Krećemo od zadnjega dijela, slike Presvetog Trojstva, zatim Petar i Pavao i stupova-atika koji će se vratiti u izvorni oblik. Oltar će biti pomaknut malo prema naprijed tako da će se moći obilaziti oko njega, a radi se i na inventaru. Moram uskoro imati i rješenje klupa, oltara, ambona, krstionice i dati na restauraciju pokrajnje oltare, kipove i slike. Nadam se da ćemo se iduće godine natjecati i u Ministarstvu kulture jer smo za ovu godinu dobili sredstva za dva projekta. Dio sredstava za taj oslik i za glavni oltar sufinancira Ministarstvo kulture i kada smo ušli u taj program vjerujem da ćemo nastaviti i iduće godine. Naravno morat ćemo sei sami uključiti, kao i do sada.
Bivši župnik se pripravljao za ovaj posao, a mene je to dočekalo. Imamo nešto sredstava, ali naravno to nije dovoljno jer je riječ o većim iznosima. Naime, treba se raditi temeljito i bolje raditi i pet godina nego jednu godinu nešto zbrljati- rekao nam je vlč. Branko Gelemanović.
Restauraciju će raditi tvrtka Vuksan iz Velike Gorice, tvrtka koja ima više desetljetnu tradiciju, a dobili su posao na Natječaju i radit će pod stručnim nadzorom jer je to vrlo zahtjevan posao.
-Otkriveni oslik s likovima apostola Petra i Pavla bio je nekada dio glavnoga oltara i nije postojao onaj tirolac što ga zovemo nego je to bila jedna niska cjelina jer se nekada misa služila od naroda, pa se oslik nije vidio. Kada je nabavljen tirolski oltar prije 100-injak godina on je prekrio ono što je otraga, ali će i to sada biti prezentirano i to ćemo dati prvo restaurirati.
To je zanatski rad, ali slike Celestina Medovića, koje su naknadno dodavane, imaju svoju vrijednost, a ime autora u odnosu na druge koje su u crkvi radili najjače je. Prepoznalo je to i Ministarstvo kulture RH. I te slike će se dati osvježiti i bit će vizualno jako lijepo i uklopiti se jer je to sada dosta blijedo kao što su i vitražni prozori od radova zaklonjeni. Kada se sve obnovi ova velika i lijepa crkva s dubokim temeljima, širokim zidovima, bogata vrijednim freskama će zasjati u punom sjaju, a 2029. obilježit ćemo i 200 godina od završetka te naše stare ljepotice- naglasio je vlč. Branko Gelemanović, župnik župe Bezgrješnog začeća Blažene Djevice Marije.
Svakako treba istaknuti kako je uz spomenuta Ministarstva, obnovu pomagao i Grad i županija Brodsko-posavska, a najveći teret podnose vjernici. Mise se i dalje, do povratka u župnu crkvu služe u crkvi sv. Terezije Avilske.

 

Related Post

Autor - 19/09/2019 0
Tradicionalno, početak jeseni u Požegi obilježit će sajam poljoprivrede i seoskog turizma AgroTour Slavonija. Četvrtu godinu zaredom Poljoprivredna televizija će…