Od 1. kolovoza uz papir počelo i odvojeno prikupljanje plastike

1646 0

Autor Franjo Samardžić

NOVA GRADIŠKA, 7. kolovoza 2019. – Od 1. kolovoza na snagu je stupila odluka temeljena na Zakonu o održivom gospodarenju otpadom na području grada Nova Gradiška. Komunalna tvrtka Odlagalište počela je time odvojeno sakupljanje PAPIRA u kantama i PLASTIKE u vrećama koje su dostavljene domaćinstvima. Papir će se odvoziti svaki mjesec, a plastika svaki drugi mjesec. Papir će se odvoziti svaki mjesec utorkom po starom rasporedu, a plastika četvrtkom neparnim mjesecima i to u ulicama u kojima se kupi papir kupit će se i plastika.
U KANTU ZA PAPIR TREBA ODLAGATI: novine, časopise, prospekte, kataloge, bilježnice, knjige, slikovnice, mape, kartonske fascikle, pisaći i kompjuterski papir, pisma, uredske tiskovine, papirnate vrećice, debeli karton i kartoni bez ljepljivih traka, plastike, stiropora i dr. , kartonska ambalaža od pakiranja prehrambenih proizvoda, lijekova, paste za zube, kozmetike, tehničkih proizvod, pizze i dr.
U KANTU ZA PAPIR NE SMIJE SE STAVLJATI: indigo papir, ugljani papir, fotografije i foto papir, zauljeni, masni prljavi papir, papir presvučen plastičnom i metalnom folijom kao što su Podravkine vrećice za puding, pelene, tetrapak ambalažu.
U VREĆU ZA PLASTIČNU AMBALAŽU TREBA STAVLJATI sve vrste plastičnih boca (mlijeko, jogurt, sokovi), plastične posude (boce) od šampona, deterdženta i sredstava za čišćenje u domaćinstvu, kanistri. Plastiku većih gabarita kao gajbe od pića, plastičnu burad itd. možete iznijeti kad se vrši odvoz plastične ambalaže.


BIORAZGRADIVI OTPAD Bilo bi dobro da građani, koji to mogu, biorazgradivi kompostiraju u vlastitom dvorištu.
U suprotnom ako Odlagalište bude prikupljalo biorazgradivi otpad cijena će biti 25 do 30 kuna veća. Podsjetimo. Na uvodnoj konferenciji održanoj 19. ožujka 2019. godine predstavljen je projekt „I naš grad razvrstava otpad“ na kojoj je bilo govora i o novim cijenama i naknadama odvoza kućnog otpada.
ODGOVORNO RAZVRSTAVANJE OTPADA ZNAČI I NIŽU CIJENU ODVOZA
-Bit će fiksna i varijabilna cijena. U fiksni dio cijene ulaze troškovi odvojenog prikupljanja otpada jer svi korisnici, ponavljam to, moraju otpad odvajati na kućnom pragu. Mi to moramo pokupiti bez naknade.
Drugi varijabilni dio cijene ići će prema količini odnosno broju dizanja kanti, ovisno da li će to biti jednom, dvaput, triput ili četiri puta u mjesecu. Za početak ćemo ići svaki tjedan po komunalni otpad, odnosno četiri puta mjesečno. To će biti povećanje cijene nekih 30 posto. Vrlo brzo, nakon mjesec, dva ili tri, smanjit ćemo na dva odvoza. To zato što više neće biti potrebe da se ide sakupljat komunalni otpad svaki tjedan jer ga neće biti, a neće ga biti ako budemo savjesni i odvajali ga. Svi će dobiti kante, a dok ne stignu kante građani će dobit vreće. Na taj će se način smanjiti račun odvoza i zbrinjavanja komunalnog otpada- kazao je Marijan Furić, direktora Odlagališta.

Related Post