ODAVANJE POČASTI – Sporan središnji križ na gradskom groblju ali i grab 121. brigade na spomeniku poginulim braniteljima

864 0

NOVA GRADIŠKA, 22. srpnja 2011. – Izjava brigadira Željka Žgele, zapovjednika 121. brigade, a potom i pukovnije, da neće položiti vijenac i pokloniti se poginulim braniteljima kod spomenika na Trgu dr. Franje Tuđmana sve dok je na njemu, kako kaže lažni grb 121. brigade, ponovo je aktualizirala to pitanje postavljano i u vrijeme

izgradnje spomenika poginulim braniteljima ali i u drugim prilikama prije toga. 

Prilikom obilježavanja 20. obljetnice 1. novogradiške dragovoljačke bojne vijenac nije položen kod spomenike već je počast poginulim braniteljima odana kod, kako se naziva, središnjeg križa na gradskom groblju, koji je također za neke sporan kao mjesto odavanja počasti poginulim braniteljima i prilikom obilježavanja državnih praznika i obljetnica.

Smatrajući ga neprimjerenim, jer ima izgrađen spomenik poginulim braniteljima Grad Nova Gradiška nije htio platiti vijenac koji će se tamo položiti u povodu obilježavanja 20. obljetnice ustroja 1. dragovoljačke bojne. I prije su neki smatrali da središnji križ na gradskom groblju nije za to primjereno mjesto, ali je to tolerirano jer, do izgradnje spomenika poginulim braniteljima, drugog prikladnog mjesta nije bilo. Podsjetimo da je Grad Nova Gradiška financirao obilježavanje obljetnice 1. dragovoljačke bojne koju je u Novoj Gradiški organizirao Odbor za obilježavanje obljetnica 121. brigade-pukovnije Nova Gradiška i drugih obljetnica iz Domovinskog rata.

Središnji križ sporan je zbog obilježja koja ima, a izgrađen je 1942. godine na 1. obljetnicu NDH, što na njemu i piše. Pedeset godina kasnije, 1992. godine dodana mu je ploča s natpisom „U smrti združeni u neizmjernoj ljubavi za domovinu – Hrvatski branitelji 1992.

Grb 121. brigade sporan je zbog EZ zvjezdica koje su dodane starom grbu. Brigadir Žgela, a i mnogi drugi, smatraju da taj dodatak nije potreban i traže da ostane autentičan grb bez zvjezdica, jer kako tvrde, europske zvjezdice (države) nisu stajale iza obrane Hrvatske od agresije, u vrijeme kada je napravljen autentični grb i kada su pripadnici 121. brigade ginuli da obrane svoju domovinu i svoj kraj.

Pogledajte fotografije i sami procijenite opravdanost i jednih i drugih tvrdnji o nepodobnosti ili podobnosti središnjeg križa na gradskom groblju i spomenika poginulim braniteljima da se odaju počasti poginulim braniteljima u Domovinskom ratu, ali i svima onima koji su ginuli u ratovima za neovisnu Hrvatsku.

Spomenik na gradskom groblju

Spomenik poginulim braniteljima u Relkovićevoj ulici

Related Post