Odbojka – sport koji ne poznaje granice

3058 0

Zašto je odbojka sport koji koji trenutno broji najviše članica i koji se igra u najviše država, pokušat ćemo odgovoriti navodeći fascinantne činjenice o ovom timskom sportu. Čak 220 članica ima FIVB što predstavlja najveći međunarodni sportski savez na svijetu.

Sport, koji je nastao u 19. stoljeću na Američkom sveučilištu, doživio je veliku uspon. Zbog prirode same igre u kojoj nema direktnog fizičkog kontakta ovaj sport je podjednako zastupljen i kod muške i kod ženske populacije. Odbojka je sport koji obiluje brzinom i svestranim pokretima tijela pa se od igrača očekuju brze reakcije, sabranost i trenutna snalažljivost. Glavna obilježja današnjih nacionalnih selekcija su snaga i visina.

Prvo Europsko prvenstvo je odigrano 1948. godine u Rimu, a godinu dana nakon toga i prvo Svjetsko prvenstvo. U Moskvi je održano prvo Svjetsko prvenstvo za žene 1952. godine što pokazuje da ovaj sport žene igraju u najmanju ruku ravnopravno sa muškarcima, ako uzememo u obzir ukupan broj igrača, klubova i reprezentativnih selekacija na svijetu, što i nije baš slučaj da drugim ekipnim sportovima. Prvo pojavljivanje odbojke na Olimpijskim igrama je bilo 1964. godine u Japanu. Odbojka na Olimpijskim igrama 2016. u Rio de Janeiru do sada je doživjela najveći vrhunac kada je riječ o klađenju, sa velikim brojem opcija za klađenje unutar jedne utakmice, kako tvrde stručnjaci za klađenje iz MZT.hr.

Sami razvoj odbojke je doprinio i formiranju novog sporta poznatom kao „odbojka na pijesku“. Devedestih godina 20-og stoljeća je bila ekspanzija odbojke koja se igrala sve više na plažama Brazila i SAD-a, tako da je ovaj sport uvršten u Olimpijski program na igrama u Atlanti 1996. godine.

Ono što je promjenilo umnogome ovaj sport na bolje je promjena pravila iz 2000. godine kada su pravila o bodovanju učinila ovaj sport zanimljivijim za gledanje. Umjesto dotadašnjeg pravila u kojem je ekipa mogla osvojiti poen samo kada servira, a u suprotnom je rađena tzv. „promjena“ od 2000. godine ekipe osvajaju poene neovisno o tome da li serviraju ili ne. To je itekako ubrzalo i pojednostavilo sport koji je do tada bio mnogo manje atraktivan nego što je sada.

Related Post