ODBOR ZA OBILJEŽAVANJE OBLJETNICA IZ DOMOVINSKOG RATA

502 0

NOVA GRADIŠKA, 10. lipnja 2014. – Na obilježavanje obljetnica iz Domovinskoga rata treba se odazvati veći broj branitelja, jer branitelji su omogućili život u slobodnoj Domovini.

 

Obljetnicama pokazujemo gdje smo bili, zašto i što smo radili, a svi drugi, posebno političari, pripisuju si veće zasluge u stvaranju države Hrvatske, nego što ih stvarno imaju branitelji. Razočaran sam i mišljenja sam kako bi zapovjednici ratnih postrojbi trebali okupiti branitelje i svi zajedno se odazvati obilježavanju svih obljetnica, pokloniti se sjenama prijatelja koji su živote dali za Domovinu. Ako oni to ne budu učinili, otići ćemo u zaborav – naglasio je, među ostalim, pukovnik Adam Tomičić, predsjedajući Odborom za obilježavanje obljetnica iz Domovinskoga rata grada Nova Gradiška.

 

Istaknuo je zadovoljstvo ovogodišnjom organizacijom proslave Vojno- redarstvene akcije „Bljesak“ u Okučanima te izrazio žaljenje što su pripadnici braniteljske populacije izostali u onom broju u kojem su trebali biti nazočni. – Branitelji su sigurna snaga i nikada neće biti protiv države koju su stvarali. Oni su protiv politika koje ne rade za dobrobit Domovine – rekao je pukovnik Tomičić. Također je izrazio zadovoljstvo protokolom po kojemu su vijence za poginule branitelje prvi polagali članovi njihovih obitelji, kao i činjenicom da je ratna zastava 121. brigade-pukovnije našla i ove godine zasluženo mjesto u postroju ratnih zastava. – To je ono što je izborio ovaj Odbor, koji i nadalje treba raditi, ali bi se sastancima trebao odazvati veći broj članova – rekao je Tomičić.

Na današnjoj sjednici Odbora zaključeno je da će se skromno i dostojanstveno obilježiti i obljetnica ustroja 1. bojne 121. brigade, odnosno 3. bojne 108. brigade. Dogodit će se to 28. lipnja u 9 sati  polaganjem vijenaca kod novogradiškog Spomen obilježja poginulim, umrlim i smrtno stradalim hrvatskim braniteljima i prvom hrvatskom predsjedniku dr. Franji Tuđmanu, a potom i kraćim druženjem branitelja u prostoru Društvenoga doma.

Rasprava se povela o važnosti djelovanja Odbora i radu članova. Njih je 54, a sjednicama se uglavnom odaziva 10-ak istih ljudi, naglašeno je. Na pitanje – kako poboljšati rad – čuli su se različiti prijedlozi.

Željko Bura bio je mišljenja da predsjednik i dopredsjednik sa svim članovima pojedinačno obave razgovor o tome da li žele biti aktivni u Odboru ili ne. Istoga mišljenja bio je i Josip Mikšić te dodao kako bi bilo dobro da se u pisanoj formi pošalju upitnici članovima Odbora te da ih oni ispune i vrate. Ako se ne odazovu ni pisanim putem smtrat će se da da ne žele biti članovi Odbora. – Također bi bilo dobro da svatko od nas razgovara s tim ljudima pojedinačno- istaknuo je Mikšić te naglasio kako ovaj Odbor dobro radi i potreban je  svima na širem novogadiškom području, a slab odaziv branitelja na obilježavanje obljetnica, prema Mikšićevim riječima, stara je boljka.

-Branitelji doista jesu snaga i treba nas se više odazivati, a svakako će redovito dolaziti i pripadnici udruge policije iz Domovinskog rata kako na sjednice Odbora, tako i na obilježavanja obljetnica iz Domovinskoga rata – rekao je, među ostalim, Đuro Keser.

Prijedlog Joze Bungića, koji je na kraju rasprave i prihvaćen, bio je poslati još jedanput, zajedno sa Zapisnikom s ove sjednice, pozive za slijedeću. Oni koji se ne odazovu više im se neće slati pozivi, a ako nakon nekog vremena ponovno izraze želju raditi u Odboru, prihvatiti ih kao članove.

Željko Bura predložio je i obilježavanje Dana branitelja grada Nova Gradiška. – Aktivnosti je i do sada puno. Nemam ništa protiv, samo predložite tko će to organizirati – rekao je Tomičić. S obzirom da već postoji Dan branitelja koji se slavi na nacionalnoj razini uz Dan domovinske zahvalnosti, pa, ako se članovi Odbora slože, predloženo je kako ne treba organizirati poseban Dan, nego sadržaje toga 5. kolovoza.

Riječi je bilo i o spomen ploči poginulima u Domovinskom ratu kod novogradiškog Doma kulture. Prijedlog Josipa Mikšića bio je organizirati sastanak na kojemu bi sudjelovali i članovi Odbora i stručni ljudi u našemu gradu kako bi se odabralo što bolje idejno rješenje.

Današnjem sastanku bio je nazočan i Dario Ban, zamjenik gradonačelnika. Podržao je inicijativu obilježavanja obljetnice 1. bojne 121. brigade na predložen način te istaknuo kako je grad Nova Gradiška bezrezervno uz hrvatske branitelje. Podsjetio je kako ćemo biti domaćin Veteranskim sportskim igrama branitelja u rujnu i tada se očekuje oko 2.000 branitelja. Istaknuo je također vrlo humanu gestu i pripadnika Specijalne policije „Zebre“ te nekih pripadnika udruge branitelja 121. brigade koje su predstavnici grada ispratili u nedjelju 2. lipnja u Gunju gdje pomažu u saniranju posljedica katastrofalne poplave. – Braniteljska populacija ne smije biti zanemarena i ova gradska uprava će uvijek promicati vrijednosti Domovinskog rata te podržavati obilježavanje obljetnica. Osvrnuo se i na aktivnosti uz postavljanje Spomen ploče poginulima kod Doma kulture te na one vezane uz ustroj Veteranskog centra.

 

 

Related Post

NOVA UDRUGA U OKUČANIMA

Autor - 07/03/2013 0
OKUČANI, 7. ožujak 2013. – Među brojnim udrugama koje uspješno djeluju na području općine Okučani, odnedavno i okučanska podružnica vinkovačke…

AKCIJA DOBROVOLJNOG DARIVANJA KRVI

Autor - 09/03/2015 0
NOVA GRADIŠKA, 9. ožujak 2015. – Gradsko društvo Crvenog križa Nova Gradiška poziva dobrovoljne darivatelje krvi na akciju dobrovoljnog darivanja…