ODBOR ZA OBILJEŽAVANJE OBLJETNICA IZ DOMOVINSKOG RATA – Moramo stati na loptu i jedni druge uvažavati

769 0

NOVA GRADIŠKA, 17. kolovoza 2011. – Nakon rasprave o obilježavanju 20. obljetnice 1. dragovoljačke bojene Nova Gradiška, koja je trajala više od sat vremena, članovi Odbora su zauzeli zajednički stav da se više ne smiju događati dvostruke proslave i time razjedinjavati i u nedoumicu dovoditi branitelji. – Nisam zadovoljan jer

su 28. lipnja na polaganju vijenca kod spomenika poginulim braniteljima bile samo 22 osobe, a nisu bili ni članovi Odbora Svi su trebali biti na jedinstvenom spomen obilježju poginulim braniteljima u Hrvatskoj. To je sinonim obrane Nove Gradiške i ovih prostora. Na njemu su uklesana imena naših poginulih prijatelja koji su nam omogućili da živimo u slobodnoj Republici Hrvatskoj.

Istovremeno kada se polagao vijenac kod spomenika poginulim braniteljima bilo je polaganje vijenca kod centralnog križa na centralnom groblju u Novoj Gradiški. Poštujem sve križeve jer sam katolik, ali ovo je centralni spomenik poginulim braniteljima i nema nitko pravo da to ne uvažava. Razočaran sam onakvom posjetom hrvatskih branitelja. Bit ću član ovog Odbora ako se dogovorimo da se mi nećemo isticati kao pojedinci na račun poginulih hrvatskih branitelja i ići na dva mjesta obilježavat 28. lipanj. Nitko od nas ne bi bio na odgovarajućim dužnostima i funkcijama i nosio visoke činove Hrvatske vojske da nije svih branitelja. Nitko sam nije zaslužan za obranu Nove Gradiške. Postoji spisak nekoliko tisuća ljudi koji su zaslužni za obranu Nove Gradiške i nekoliko tisuća onih koji su kuhali, prali, obavljali druge poslove i doprinijeli obrani ovoga grada u Lijepe naše. Pozivam sve branitelje i sve one koji drže do svojih poginulih prijatelja da budemo jedinstveni kod obilježavanja svih obljetnica, bez obzira da li se netko s nekim slagao ili ne po nekim pitanjima. Moramo stati na loptu i jednu druge uvažavat – kazao je pukovnik Adam Tomičić, predsjednik Odbora za obilježavanje obljetnica utemeljenja 121. brigade HV i drugih obljetnica iz Domovinskog rata.

Pukovnik Mato Modrić osvrnuo se a polaganje vijenaca u općinskim središtima i središnju proslavu u Novoj Kapeli. Pohvalio je dobru organizaciju u Rešetarima, kritizirao braniteljske udruge koje više godina nisu održale Skupštine i zatražio da se razmotri njihovo financiranje.

S pukovnikom Tomičićem složili se brigadir Josip Mikšić, Jozo Bungić, Zlatko Aga, Zvonimir Bošnjak i Željko Furić.

Po njihovom mišljenju dvostruke proslave se više ne smiju događati, a Odbor za obilježavanje obljetnica postojati i preuzeti zadaće kako bi se odala dužna počast svim poginulim braniteljima.

Središnja proslava obilježavanja 20. obljetnice 121. brigade održat će se u Novoj Gradiški, a program proslave naknadno će se utvrdit.

Nisam zadovoljan s odazivom branitelja na obilježavanju obljetnice Prve bojne dragovoljaca upriličenoj 28. lipnja u Novoj Gradiški. Razočaran sam i povrijeđen činjenicom da zaboravljamo one koji su zaslužni za stvaranje svega onoga što danas imamo“, riječi su pukovnika Adama Tomičića, predsjednika Odbora za obilježavanje obljetnice utemeljenja 121. brigade Hrvatske vojske. „Nitko nije osobno zaslužan za obranu Nove Gradiške, svi smo zaslužni, a posebice poginuli i umrli hrvatski branitelji stoga je naša dužnost i obveza da ih se sjetimo i budemo ponosni na sve njih“, dodao je Tomičić na današnjem sastanku Odbora za obilježavanje obljetnica 121. brigade Hrvatske vojske.

Pozvao je na jedinstvo prigodom obilježavanja svih budućih obljetnica iz Domovinskog rata te se upitao da li u situaciji podvojenosti i razjedinjenosti Odbor za obilježavanje obljetnica 121. brigade uopće treba egzistirati. „Činjenica je da se razilazimo, stoga ne želim da na račun branitelja imamo dvostruke igre i proslave“, ističe Tomičić.

Povod ovim riječima je činjenica da je obilježavanje obljetnice Prve bojne dragovoljaca upriličeno u Novoj Gradiški, Novoj Kapeli te u pojedinim općinama. „Na obilježavanju obljetnice u Novoj Kapeli te u pojedinim općinama bilo je izuzetno svečano uz veliki broj branitelja, a tako i treba biti“, riječi su pukovnika Mate Modrića, predsjednika Udruge hrvatskih branitelja 121. pukovnije Hrvatske vojske.

„Dvostruke proslave ne smiju nam se više događati; moramo preći preko nekih naših osobnih razmišljanja u ime svih poginulih. Odbor treba raditi, jer ako ga nema neće biti ni obilježavanja obljetnica, glave trebamo držati zajedno i raditi u zajedničkom interesu, interesu branitelja i očuvanja digniteta Domovinskog rata“, dodao je brigadir Josip Miškić, ratni zapovjednik 121. brigade Hrvatske vojske.

„Odbor se mora poštivati i uvažavati. Kroz niz godina njegova postojanja odrađeno je puno toga i smatram da se aktivnosti novoosnovane Udruge branitelja 121. brigade Hrvatske vojske trebaju usuglasiti s aktivnostima Odbora i da svi moramo djelovati zajedno“, istaknuo je na današnjem sastanku načelnik općine Rešetari Zlatko Aga.

I sve ostale diskusije nazočnih bile su na „ovom tragu“, a nakon analize ove točke dnevnog reda krenulo se s dogovorom aktivnosti za skoro obilježavanje 20.-te obljetnice osnivanja 121. brigade Hrvatske vojske. Ono što je sigurno, činjenica je da će ove godine domaćin obilježavanja biti grad Nova Gradiška, sve ostalo bit će dogovoreno na nekom od sljedećih sastanaka Odbora, budući da je pukovnik Mato Modrić iznio nekoliko prijedloga o „podizanju“ proslave na višu, državnu razinu uz postrojavanje postrojbi zapadnoslavonskog ratišta i svih udruga i branitelja s ovog područja.

Related Post

USUSRET USKRSU

Autor - 25/03/2015 0
NOVA GRADIŠKA, 25. ožujak 2015. – Udruga čuvari pučke kulturne baštine „Tkanica“ i Pučko otvoreno učilište MAR organizirali su radionicu…

UDRUGA ŽIVA ZEMLJA

Autor - 03/03/2012 0
NOVA GRADIŠKA, 3. ožujka 2012. – Udruga za ekološku poljoprivredu, ruralni razvitak i zaštitu okoliša „Živa zemlja“ danas je u…