ODGOVOR GRADONAČELNIKU SLAVONSKOG BRODA

579 0

PRIOPĆENJE ZA JAVNOST KAO REAGIRANJE UZ TEKST OBJAVLJEN NA SLUŽBENIM STRANICAMA GRADA SLAVONSKOG BRODA POD NAZIVOM: „Gradonačelnik javno zatražio odgovor od Brodsko-posavske županije; Objavljen: 02. travnja 2014.

 

SLAVONSKI BROD, 2. travnja 2014. – Nije nam razumljiva vrsta službene komunikacije putem portala i mrežnih stranica, jer nam se tako uskraćuje prigoda na njega pismeno odgovoriti kako dolikuje pravilima poslovne komunikacije, ovim putem odgovaramo na upit Gradonačelnika Grada Slavonskog Broda u dopisu objavljenom na službenim web stranicama Grada Slavonskog Broda. Također, nije nam jasan ni sam ton pitanja sadržan u naslovu, kada Gradonačelnik zna da je Odluku o sufinanciranju međumjesnog javnog prijevoza za redovite učenike srednjih škola u razdoblju siječanj – lipanj 2014. godine u kojoj su sadržani i kriteriji kojima se utvrđuje koji učenici ostvaruju to pravo, donijela je Vlada Republike Hrvatske. U potpunosti razumijemo brigu roditelja i učenika, no isto tako, moramo pojasniti da je ova problematika u ingerenciji Ministarstva znanosti obrazovanja i sporta, a ne Brodsko-posavske županije. U dopisu koji je upućen Upravnom odjelu za društvene djlatnosti Grada Slavonskog Broda, kao odgovor na raniji, sličan upit sadržan je cijeli odgovor na Gradonačelnikovo pitanje pa ga prenosimo u cijelosti:

 

„Odlukom o sufinanciranju međumjesnog javnog prijevoza za redovite učenike srednjih škola u razdoblju siječanj–lipanj 2014. godine (“Narodne novine” broj 156/2013), određeno je da pravo na sufinancirane troškove međumjesnog javnog prijevoza ostvaruje učenik koji je u školskoj godini 2013/2014 upisao i redovito pohađa srednju školu, koji kupuju mjesečnu učeničku kartu za autobus ili vlak, a kojemu udaljenost od mjesta prebivališta odnosno boravišta do mjesta škole iznosi više od pet (5) kilometara.


Na početku školske godine učenici popunjavaju potvrdu kojom potvrđuju svoj prebivalište i adresu, škola tu potvrdu ovjerava, a prijevoznik popunjava podatke o relaciji prijevoza i cijeni mjesečne karte i dostavlja Brodsko-posavskoj županiji, Upravnom odjelu za obrazovanje , šport i kulturu.


Odluci o sufinanciranju međumjesnog javnog prijevoza za redovite učenike srednjih škola kao i uputama o načinu provođenja Odluke na vrijeme su upoznati škola i prijevoznik. Uvidom u podatke prijevoznika “Terzić bus” utvrdili smo da su za pojedine učenike navedeni krivi podaci o udaljenosti od mjesta prebivališta do mjesta škole. Nekoliko puta usmeno smo upozorili škole i prijevoznika da pojedini učenici ne ostvaruju pravo na sufinanciranje prijevoza te da im udaljenost ne iznosi više od pet kilometra, ali su se oglušili na upozorenje. Nakon tih upozorenja, a s obzirom na naputak Ministarstva znanosti, obrazovanja i sporta bili smo dužni provjeriti podatke o točnoj udaljenosti od mjesta prebivališta učenika do mjesta škole. Od škola smo zatražili da prikupe od roditelja Izjave pod materijalnom i krivičnom odgovornošću o udaljenosti od mjesta prebivališta do mjesta škole. Nakon što smo prikupili sve Izjave izvršili smo provjeru podataka i odobrili prijevoz samo za učenike koji udovoljavaju kriterijima za sufinanciranje troškova međumjesnog javnog prijevoza.


Provjeru udaljenosti dviju adresa vršili smo kao što je naznačeno u Uputi o načinu provođenja Odluke o sufinanciranju međumjesnog javnog prijevoza za redovite učenike srednjih škola uz pomoć interaktivne karte na službenim stranicama HAK-a: http://map.hak.hr/. Na karti se uzimala optimalna udaljenosti znači ni najkraća ni najbrža. Linije koje voze prijevoznici nemaju veze s udaljenosti pojedinog učenika jer se uzima točna udaljenost od mjesta prebivališta do mjesta škole.


Upravni odjel za obrazovanje, šport i kulturu vrši kontrolu 4.499 učenika od ukupno 7.200 učenika koji pohađaju srednju školu.”

 

VODITELJ UREDA ZA ODNOSE S JAVNOŠĆU

Zvonimir Penić dipl. nov.

 

Related Post