ODRŽAN MEMORIJAL “RIS U SRCU”

692 0

ČOVAC – Jučer su članovi Udruge specijalne jedinice policije iz Domovinskog rata “Ris” Kutina-podružnica Novska i Udruge ratnih veterana prve gardijske brigade Tigrovi u Čovcu organizirali 5. memorijal “Ris u srcu”

u spomen na poginule suborce Željka Šlata i Tugomira Brajkovića . Prije 24 godine oni su zajedno sa pripadnicima svojih postrojbi iz smjera Novske oslobađali Čovac, Vrbovljane i dio okupiranih Okučana. U isto vrijeme s istočne strane prema ovom dijelu dobro su napredovali novogradiški branitelji. Cilj je bio koordiniranom akcijom osloboditi cijelo okučansko područje, međutim Risovi i Tigrovi su naišli na snažan otpor znatno jačih i za razliku od njih dobro naoružanih četnika te su u Čovcu poginuli njihovi suborci Željko i Tugomir. Tijelo Tugomira Brajkovića su uspjeli izvući, međutim tijelo poginulog Željka Šlata nisu.Tek nakon šest mjeseci uspjeli su dobiti njegove posmrtne ostatke u razmjeni. U spomen na njihovu žrtvu pripadnici ovih postrojbi su u Čovcu podigli spomen ploče te pokrenuli memorijalni malonogometni turnir pod nazivom Ris u srcu. Pokrovitelj obilježavanja je općina Okučani, a supokrovitelji gradovi Novska i Kutina.

Branitelji i članovi obitelji poginulih hrvatskih vitezova su se jučer okupili ispred spomen sobe VRO “Bljesak” te zapalili svijeće ikod spomen obilježja svim poginulim braniteljima u domovinskom ratu a zatim su razgledali u spomen sobu VRO Bljesak pogledali kratkometražni dokumentarac o ovoj akciji. Misu zadušnicu župnoj crkvi sv. Vida u Okučanima je predvodio župnik fra Mario Radman. Predsjednik Udruge specijalne jedinice policije Domovinskog rata „Ris „ Kutina – podružnica Novska Darko Josić se na potpori i logistici u održavanju memorijala posebno zahvalio načelniku Okučana Aci Vidakoviću, direktoru komunalnog pogona Sloboština Ivanu Golubu te predsjednici Mjesnog odbora Vrbovljani – Čovac Marinki Blažević.Nakon mise zadušnice sudionici memorijala su se uputili u Čovac gdje su ispred doma kod spomen ploča vijence položili i svijeće zapalili članovi obitelji poginulih branitelja, predstavnici Udruga iz domovinskog rata s područja Novske , Kutine, Ivanića,Garešnice , Pakraca i Nove Gradiške , izaslanstva gradova Novske, Kutine, Pakraca i općine Okučani , izaslanstva policijskih uprava Sisačko moslavačke i Brodsko-posavske te predstavnici mjesnog odbora Čovac – Vrbovljani .Fra Mario Radman je predvodio molitvu za poginule branitelje, a obraćajući se nazočnima načelnik Okučana Aca Vidaković je naglasio da njihovu žrtvu nikad ne smijemo zaboraviti.Gradonačelnik Novske Vlado Klasan je rekao da je već vrijeme da se branitelji ujedine kao što su bili ujedinjeni 91. godine što svjedoče i ovdje poginuli pripadnici risova i tigrova. Tajnik Udruge Hrvatskih branitelja 121. brigade Krešimir Bakas je rekao da branitelji nisu odradili posao do kraja , aludirajući na činjenicu da živimo u državi iz koje djeca odlaze trbuhom za kruhom kao njihovi djedovi i očevi 50-tih godina prošlog stoljeća. Sestre poginulog Željka Šlata Suzana i Verica su i ove godine došle na memorijal, a treća sestra Magdalena zbog bolesti nije mogla nazočiti obilježavanju pogibije svog brata.Predsjednik Udruge specijalne jedinice policije Domovinskog rata „Ris „ Kutina Žan Žafran je naglasio da je rujan mjesec intenzivnih događanja u Domovinskom ratu kada je za Hrvatsku slobodu živote dalo puno branitelja, kada su hrvatska mladost i srčanost uz Božju providnost izvojevali pobjedu a najavio je i izradu monografije Risova. Memorijal je u svojoj osnovi simboličan način izražavanja članova udruga specijalne policije iz dom.rata i udruge hrvatskih branitelja prve gardijske brigade u njihovim težnjama za očuvanjem spomena na poginule prijatelje i suborce, a jučer je u sklopu obilježavanja u domu u Čovcu prikazan dokumentarni film o Specijalnoj jedinici policije “Ris” Kutina u Domovinskom ratu te izložba fotografija iz Domovinskog rata.

 

Tekst: Mato Višić

Foto: Milorad Oršulić Mican

Related Post

FORUM ZA SLOBODU ODGOJA

Autor - 07/10/2014 0
Forum za slobodu odgoja povodom Međunarodnog dana učitelja, dodijelio je priznanja najboljim učiteljima/cama i školama u Hrvatskoj