ODRŽANA ŠESTA SARMIJADA I PROVIJADA

778 0

NOVA GRADIŠKA, 3. travanj 2016. – Jučer poslije podne mirisalo je sarmom i svježe ispečenom provom dvorište Pansiona „Slavonski biser“, koji je tradicionalno bio domaćin Sarmijadi i provijadi, jedinstvenoj gastronomskoj manifestaciji

koja se ove godine održala po šesti puta.

Turistička zajednica garda Nove Gradiške i Udruga čuvari kulturne pučke baštine „Tkanica“ doveli su jedanaest ekipa, među kojima su bile dvije iz BiH. Time je ova manifestacija poprimila i međunarodni karakter.

Kuhala se jučer sarma, pjevalo i plesalo u Slavonskom biseru. Jele u se usput i slavonske suhomesnate delicije, domaći kolači i pila kvalitetna šljivovica. U stvaranju dobre atmosfere i prijateljskog druženja prednjačile su i ove godine „Vranovke“ iz Bukovlja-Vranovaca uz tamburaše iz Ivanić Grada i domaće „Plusovce“.

U takvoj atmosferi najbolju sarmu pripremile su članice Udruge žena i porodice iz Gradiške (BiH). Drugo mjesto pripalo je „Vranovkama“ iz Bukovlja-Vranovaca, a treće članicama KUD-a Podvinje.

Po ocjeni prosudbenog povjerenstva, koje na čelu s Blaženkom Blažević i ove godine nije imalo nimalo lak posao, najboljom provom proglašena je prova KUD-a „Trenk“ Nova Gradiška, drugo mjesto pripalo je Udruženju „Žena i porodice“ iz Gradiške (BiH), a treće „Veselim šokicama“ iz Gundinaca.

Priznanja je najuspješnijima uručio Ivica Grgić, vlasnik Pansiona „Slavonski biser“. Priznanja i prigodan poklon svim sudionicima uručila Dinka Martijević, direktorica Turističke zajednice Nova Gradiška. Zahvalila se svima na dolasku u Novu Gradišku, trudu i umijeću koje su pokazali u spravljanju sarme i prove, te doprinosu na još jednom prijateljskom druženju. Program je vodila Ivanka Herceg.

Slavila se i jela osvježavajuća i mirisna sarma, jelo od mljevenog mesa umotanog u list kiselog kupusa, ne bez razloga nazvano kraljicom zime, ali i jelo koje se služi u svim obiteljskim prigodama. Jela se i čuvala od zaborava prova, ukusna i idealna za one koji vode računa o ishrani.

Na ovogodišnjoj sarmijadi i provijadi sudjelovali su KUD Banova Jaruga, HKUU „Trenk“ Nova Gradiška, KUD „Vesela šokadija“ Gundinci, Folklorni ansambl mladih Nova Gradiška, „Vranovke“ Bukovlje-Vranovci, Folklorni ansambl „Insula Ivanich“ Ivanić Grad, KUD Podvinje, PS „Hrvatska žena“ Garešnica, Udruguženje „Žena i porodica“ Gradiška (BiH), Udruženje „Žena i porodica“ Gornji Podgradci (BiH), Industrijsko-obrtnička škola Nova Gradiška i KUD Banova Jaruga.

Related Post

TSG BOŠNJAK

Autor - 19/08/2013 0
Za kvalitetno pivo najvažnija je kakvoća vode, kažu Bošnjaci VRBJE/SIČICE – Vrući ljetni dani i hladno pivo, po mišljenju većine…